Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика та показники кон'юнктури товарного ринку



Під кон'юнктурою ринку найчастіше розуміють конкретну економічну ситу­ацію, що склалася на ринку під впливом сукупності чинників та умов на цей момент або за обмежений відрізок часу. Термін „кон'юнктура ринку" похо­дить від латинського слова „conjungo" — з'єдную, зв'язую, що свідчить про системність цього поняття.

Загальна характеристика ситуації товарного ринку включає:

- ступінь збалансованості ринку (співвідношення попиту і пропозиції, що сформувалася за певний відрізок часу;

- тенденції розвитку товарного ринку (насамперед цін);

- зміну сили та масштабу впливу конкуренції на інші товарні ринки;

- масштаби ділової активності виробників, що пропонують товар на ринку;

- рівень комерційного (ринкового) ризику;

- положення ринку в періоди економічного занепаду чи зростання в країні або для сезонних циклів.

Дослідження кон'юнктури товарного ринку — необхідна умова будь-якої комерційної та маркетингової діяльності на всіх рівнях управління та основний фактор для визначення та формування ефективної державної економічної та со­ціальної політики, регулювання податкового механізму, розробки нормативних актів та вдосконалення грошово-кредитної політики.

Масштаби вивчення кон'юнктури ринку залежать від цілей дослідження. Воно же проводитися як в глобальних, світових масштабах, так і на рівні окремих регіонів чи локальних ринків.

Кон'юнктура ринку товарів (товарних ринків) тісно пов'язана зі станом та розвитком інших ринків — капіталу, праці, грошового і валютного ринків. Ситуація на ринку товарів є відображенням загальної економічної кон'юнктури в цілому. У свою чергу, ситуація, що склалася на інших ринках, впливає на кон'юнктуру кожного окремого товарного ринку. Тому аналіз змін економічної кон'юнктури на різних товарних ринках необхідно проводити на основі принципу системності, адже вивчення будь-якого товарного ринку неможливе ізольовано, поза зв'язком із загальногосподарською кон'юнктурою, станом в інших галузях (насамперед, у тих, які є постачальниками вихідних матеріальних ресурсів та споживачами цього виду продукції





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 750 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...