Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мишка”



У 1964 році Дуглас Енгельбарт (Douglas Englebart), що працював у Stanford Research Institute (SRI), винайшов “мишку”. Офіційно вона була названа покажчиком XY-координат для дисплея. У 1973 році фірма Xerox застосувала “мишку” у своєму новому комп’ютері Alto. На жаль, тоді подібні системи були експериментальними і використовувалися тільки в дослідницьких цілях. У 1979 році комп’ютер Alto і його програмне забезпечення були показані декільком інженерам фірми Apple, у тому числі Стіву Джобсу (Steve Jobs). Побачене, особливо використання “мишки” як пристрою позиціювання для графічного інтерфейсу, зробило на Джобса величезне враження. Фірма Apple відразу вирішила ввести це пристосування у свій комп’ютер Lisa і запросила до себе на роботу біля двадцяти співробітників фірми Xerox.

Сама фірма Xerox у 1981 році випустила комп’ютер Star 8010, у якому використовувалася “мишкa”. Але цей комп’ютер виявився занадто дорогим і не мав успіху тому, що, можливо, випередив свій час. Apple випустила комп’ютер Lisa у 1983 році, але коштував він близько 10000 доларів. Стів Джобе в цей час працював над більш дешевим спадкоємцем Lisa – комп’ютером Macintosh, що з’явився в 1984 році. Спочатку цей комп’ютер не викликав сенсації, але незабаром його популярність початку рости.

Багато хто вважає, що поява і поширення “мишки” - це заслуга Apple, але очевидно, що сама ідея й технологія були запозичені в SRI і Xerox. Хоча, звичайно, операційна система Macintosh, а потім Windows і OS/2 чимало сприяли просуванню цієї технології у світі PC-сумісних комп’ютерів.

Спочатку на ринку PC-сумісних комп’ютерів “мишкa” не користувалася особливим попитом, але з появою Windows і OS/2 стала майже обов’язковою приналежністю всіх систем. Зараз “мишкa” входить у комплект практично кожного комп’ютера.

“Мишки” випускаються різними виробниками та мають самі різноманітні конструкції й розміри. Деякі фірми, узявши за основу стандартну “мишку” і, перевернувши її, створили Trackball. При її використанні ви рухаєте рукою кульку, а не весь пристрій. IBM робить дуже “крутий” пристрій під назвою Tracpoint, що може використовуватися і як “мишка” (кулькою вниз), і як Trackball (кулькою нагору). У більшості випадків у Trackball установлена кулька набагато більшого розміру, чим у стандартній миші. З погляду дизайну Trackball ідентичний миші по базових функціях і електричній “начинці”, але відрізняється орієнтацією й розміром кульки. Серед фірм - виробників цього пристрою найбільш великими є Microsoft і Logitech.

Незважаючи на зовнішню розмаїтість, усі пристрої працюють однаково. Основними компонентами “мишки” є [7, 62]:

· корпус, який ви тримаєте в руці і пересуваєте по робочому столі;

· кулька - датчик переміщення “мишки”;

· кілька кнопок (як правило дві) для подачі (чи вибору) команд;

· електричний провід для з’єднання “мишки” з комп’ютером;

· штекер для підключення до комп’ютера.

Корпус “мишки” зроблений із пластмаси, і в ньому практично немає компонентів, що рухаються. У верхній частині корпуса, під пальцями, розташовуються кнопки.

Кількість кнопок може бути різною, але зазвичай їх тільки дві. Для роботи додаткових кнопок потрібні спеціальні програми. Унизу розташовується невелика, покрита гумою металева кулька, що обертається при переміщенні “мишки” по столі. Обертання кульки перетворюється в електричні сигнали, що по проводу передаються в комп’ютер. У деяких конструкціях “мишки” встановлюється оптичний датчик, за допомогою якого реєструються переміщення пристрою щодо намальованої координатної сітки. Довжина електричного проводу “мишки” як правило коливається від 1.2 до 2 м.

Якщо є можливість, вибирайте довгий провід - ви будете не так “прив’язані” до системного блоку комп’ютера. Тип з’єднання залежить від типу інтерфейса, що використовується. Найбільш поширені три інтерфейси, але можливий і четвертий, комбінований, варіант.

Взаємодія “мишки” і комп’ютера здійснюється за допомогою спеціальною програми-драйвера, що або завантажується окремо, або є частиною системного програмного забезпечення. Наприклад, для роботи з Windows чи OS/2 окремий драйвер для “мишки” і не потрібний, але для більшості DOS-додатків він необхідний. У будь-якому випадку драйвер (вмонтований або окремий) перетворить отримувані від “мишки” електричні сигнали в інформацію про положення покажчика і стан кнопок.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 895 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...