Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Д 201 К Д 91 К Д 23 К



2000 (1) (1) 2000 3) 2000

2000 (2)
(2) 2000

2000 (3)

Так відображена господарська операція по відпуску матеріалів в цех для потреб основного виробництва на суму 2000 грн. Ця операція помилково відображена за кредитом рахунка “Матеріали” та дебетом рахунка “Загально виробничі витрати”.

Неправильний запис проводимо повторно, але червоним кольором (або у рамці, як у наведеному прикладі) і як звичайно робимо запис на правильну проводку. В результаті таких записів у підсумок обороті не включаються неправильно записані суми (вони ліквідуються сторніровочним записом).

Наведений сторнувальний запис є повним, оскільки він повністю ліквідує попередній запис на всю суму господарської операції.

Може мати місце сторнування частини суми, коли за рахунками записана більша від потрібної суми (часткове сторно). В цьому випадку сума зменшення пишеться червоним або у рамці.

Якщо ж за рахунками записана бухгалтерська проводка на суму меншу, ніж вона мала місце за господарською операцією, то на цю різницю складається додаткова проводка. Таке виправлення помилок називається способом додаткових проводок.

На практиці застосовуються й інші способи виправлення помилок (зворотніх проводок, перенесення сум тощо), але вони не виправдали себе у зв’язку зі збільшенням підсумку оборотів та штучності змісту бухгалтерських проводок.

6.6 ФОРМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Форма бухгалтерського обліку – це сукупність облікових регістрів, які використовуються в певній послідовності та взаємодії для ведення обліку із застосу-ванням принципу подвійного запису.

Інтеграція всіх видів обліку на основі застосування єдиних ма-шинних носіїв для фіксації здійснених господарських операцій та запровадження інтегрованого методу обробки обліково – еко-номічної інформації на ПК в єдиній системі бухгалтерського обліку.

6.7 Контрольні запитання з теми

1 Первинне спостереження та фіксація даних.

2 Характеристика первинного обліку.

3 Документація як спосіб обліку.

4 У чому різниця понять “документ” та “бухгалтерських документ”?

5 У чому різниця понять “документація” і “документування”?

6 Яка характеристика матеріального носія?

7 Перелічить види матеріальних носіїв даних.

8 Зміст та структура документів.

9 Вимоги до бухгалтерських документів.

10 Перелічить реквізити бухгалтерських документів, їх види.

11 Які шляхи удосконалення первинного обліку, бухгалтерської документації?

12 Класифікація бухгалтерських документів.

13 Документообіг і його основні етапи.

14 Організаційне оформлення документообігу.

15 Характеристика інвентаризації як способу методу бухгалтерського обліку.

16 Види інвентаризації.

17 У чому різниця між повною та частковою, плановою та позаплановою

інвентаризацією?

18 Які причини розходжень між даними обліку та фактичною наявністю засобів?

19 Характеристика облікового регістра та облікової реєстрації.

20 За якими ознаками класифікуються облікові регістри?

21 Класифікація облікових регістрів.

22 Класифікація матеріальних носіїв облікових регістрів.

23 Охарактеризуйте способи виправлення помилок у бухгалтерському обліку.

Тести

1. До первинних бухгалтерських документів відносяться:

а) касова книга;

б) головна книга;

в) прибуткові, видаткові касові ордери, вимоги, накладні.

г) журнали-ордери, відомості, карточки.

2. В чому полягає суть запису в системі бухгалтерського обліку:

а) це спосіб відображення господарських операцій в одній і тій же сумі по дебету одного рахунку та по кредиту другого рахунку;

б) це спосіб відображення господарських операцій;

в) це метод бухгалтерського обліку що зумовлює рівність оборотів по дебету і кредиту кореспондуючих рахунків.

3 Які види облікових робіт включає бухгалтерська обробка документів:

а) перевірку, таксировку, групування, зведення, контировку документів;

б) перевірку, таксировку,документів;

в) перевірку, зведення, контировку документів.

4 Які види облікових робіт є обов’язковими перед складанням річної фінансової звітності:

а) перевірка підтвердження бухгалтерських запасів відповідними документами;

б) перевірка записів головної книги;

в) інвентаризація активів та зобов’язань, перевірка бухгалтерських запасів.

5 Що розуміють під документообігом:

а) проходження документами значної кількості етапів;

б) рух документів від моменту складання на даному підприємстві або одержання зі сторони до використання для бухгалтерських записів і передачі в архів;

в) упорядкованість руху документів та своєчасного одержання їх для бухгалтерських записів.

ТЕМА 7 ОСНОВИ БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЗВІТНОСТІ

Звітність – система показників, що характеризують діяльність підприємства, організації або установи за той чи інший звітний (обліковий) період. Для того щоб звітність була дійсним засобом в управлінні підприємством і народним господарством в цілому, вона має відповідати цілій низці вимог.

Вимоги, що ставляться до звітності

§ Звітні дані мають бути достовірними, об’єктивними, реальними. Особи, які навмисно перекручують звітні дані (особливо в частині нарахування та сплати сум податків до бюджету), несуть кримінальну відповідальність.

§ Звітність суворо передбачена (в частині форм, показників, термінів подання тощо), і тому до неї ставляться такі вимоги, як повнота складання, відповідно до чого не має бути незаповнених граф, форм тощо.

§ Порівняння звітних даних останнього періоду з даними за минулі звітні періоди, даними бізнес-планів підприємства. Реалізація цієї вимоги має бути забезпечена:

єдиним колом об’єктів;

однаковою оцінкою об’єктів;

єдності показників за об’єктами обліку та звітності;

методологічною єдністю розрахунку показників;

ідентичністю за часом даних, використовуваних для розрахунку показників.

§ Звітність, як і баланс, є обов’язковою, що вирішено відповідними нормативними документами.

§ Звітність має бути дійовою, тобто забезпечувати необхідною інформацією управління народним господарством. Разом з тим вона не має бути громіздкою, а раціонально побудованою і економічною. У зв’язку з цим скасовується місячна звітність і значно скорочена квартальна та річна.

Класифікація звітності

  За періодичністю подання
За обсягом
За змістом та джерелами складання
За ступенем узагальнення
Зведена
За термінами подання
Нормативна
Статистична
Бухгалтерська
Спеціальна
Термінова
Первинна
Коротка
Повна
Внутрішньорічна
Річна

         
   
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 


Метою звітності є характеристика діяльності підприємства, організації або установи за той чи інший звітний (обліковий) період; контроль за виконанням планів, нормативів, показників, контроль за наявністю та рухом (змінами) господарських засобів та джерел їх утворення. Звітні дані з багатьох показників наводяться на початок і кінець звітного періоду, що забезпечує вивчення динаміки господарських засобів та джерел їх утворення.

Джерелами складання звітності є техпромфінплан, бізнес-план, договори спільної діяльності, договори кооперації, дані звітів минулих періодів та поточного бухгалтерського обліку.

Організація складання бухгалтерської звітності

Проведення річної звітності інколи оформляється наказом (розпорядженням) керівника підприємства. Проект наказу готує головний бухгалтер за участю керівників інших функціональних підрозділів (фінансовий відділ, відділ праці, плановий тощо), де визначаються терміни складання звітності, відповідальні особи.

Деталізація стадій та видів робіт по складанню звітності, відповідальних за виконання відділів та виконавців із зазначенням термінів знаходить своє відображення у загальному графіку, а також у графіках за окремими стадіями (інвентаризації, складання балансу, окремих звітних форм, пояснювальної записки, розшифровок тощо).

Наступною стадією складання звітності після організаційної підготовки є проведення інвентаризації.Річна інвентаризація як окремий етап складання звітності проводиться на основі графіка проведення інвентаризації, в якому вказуються види робіт: підготовка і вихід наказу про проведення інвентаризації, складання інвентаризаційних описів, відповідальні особи, члени інвентаризаційної комісії, терміни виконання тощо.

Кожна звітна форма складається окремою конкретною особою, вказаною у графіку зі складання форм річної звітності.

Бухгалтерська звітність підлягає обов’язковій перевірці – формальній, арифметичній та за суттю. Формальна перевірка має виявити повноту звітних даних, відповідність їх затвердженим формам звітності, своєчасність подання, наявність юридичних реквізитів звітності (підписи, коди, правильність виявлених помилок тощо). Арифметична перевірка включає перевірку відповідності наведених у звітних формах прогнозних показників (якщо такі передбачені), їх взаємну ув’язку, правильність підсумків, відсотків та інших розрахункових показників, порівняння з іншими даними тощо.При перевірці за суттю перевіряють взаємозв’язку показників між формами звітності; відповідність показників до минулих періодів; реалізацію пропозицій з попередньо проведених перевірок у частині достовірності звітності; звірку показників по розрахункових взаємовідносинах з вищестоящими органами, бюджетом, засновниками, акціонерами.

У процесі перевірки можуть бути виявлені помилки у звітах, недостовірні звітні дані. Перевіряючи організація встановлює причини цих порушень і дає вказівки про необхідність внесення виправлень у звітність.Усі виправлення підтверджуються підписами осіб, які раніше підписали звітні форми. Про внесення змін та виправлень необхідно повідомити всі організації, куди вони були направлені.

7.1 Контрольні запитання з теми

1 Що таке звітність?

2 Значення звітності в управлінні виробництвом.

3 Вимоги, що ставляться до звітності.

4 Класифікація бухгалтерської звітності,дати кратку характеристику видам звітності.

5 Зміст,принципи побудови та заповнення бухгалтерської звітності.

6 Способи перевірки звітності, охарактеризувати їх.

Тести

1 За допомогою балансу можна зміни у складі активів, капіталу, зобов’язань можна простежити:

а) на кінець останнього для звітного періоду;

б) на кінець звітного періоду;

в) на 1 – е число місяця.

2 На який звітний період складається баланс підприємства (форма №1):

а) на 1-ше число місяця;

б) на кінець останнього дня звітного періоду;

в) за звітний період.

3 Фінансова звітність - це:

а) звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства

протягом звітного періоду;

б) бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан,

результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період;

в) звіт, який відображає надходження і витрачання грошових коштів у

результаті діяльності підприємства у звітному періоді.

4 Вимога повнотице:

а) більша готовність до визнання в бухгалтерському обліку витрат та

зобов'язань, ніж можливих доходів та активів, не допускаючи створення

прихованих активів;

б) відображення інформації про фактичні та потенційні наслідки операцій та подій, які можуть вплинути на рішення, що приймають на її основі;

в) доступність до розуміння користувачів, які мають достатні знання в сфері ділового та економічного життя, бухгалтерського обліку.

5 Метою складання бухгалтерської звітності є:

а) забезпечення інформацією,яка допомагає внутрішнім користувачам приймати відповідні економічні рішення;

б) забезпечення інформацією,яка допомагає зовнішнім користувачам приймати відповідні економічні рішення;

в) забезпечення інформацією, яка допомагає користувачам приймати відповідні економічні рішення.

6 Податківцю фінансова звітність допомагає:

а) прийняти виважене рішення щодо здійснення інвестицій;

б) допомагає управляти бізнесом та аналізувати результати діяльності;

в) встановити правильність нарахування та оплати платежів до бюджету.

7 Для менеджера і економіста фінансова звітність необхідна для:

а) прийняття виваженого рішення щодо здійснення інвестицій;

б) встановлення правильності нарахування та сплати платежів до бюджету;

в) управліннябізнесом та аналізу діяльності.

8 Звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання та власний капітал, називається:

а) Звіт про власний капітал;

б) Баланс;

в) Звіт про рух грошових коштів.

9 Звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду, називається:

а) Звіт про рух грошових коштів;

б) Звіт про власний капітал;

в) Примітки до фінансової звітності.

10 Звіт про рух грошових коштівце:

а) сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію і обгрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація;

б) звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал; 1

в) звіт, який відображає надходження і видаток грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді.

11 Примітки до фінансових звітів - це:

а) правила, якими слід керуватися при вимірюванні, оцінці;

б) сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію статей фінансових звітів;

в) сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію і обгрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація.

12 Дані про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства містить:

а) Баланс і Звіт про фінансові результати;

б) Звіт про власний капітал;

в) Звіт про фінансові результати.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 811 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...