Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ББК 74.60р3



Рекомендовано до друку Вченою радою

Луганського національного університету імені Тараса Шевченка

(протокол № 8 від 25 березня 2011 року)

ISBN 978-966-617-269-6 © Краснова Н. П., Харченко Л. П., Юрків Я. І., Сьомкіна І. С., 2011 © ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2011

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………    
     
РОЗДІЛ І. ПРЕДМЕТ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ТА ЇЇ ІСТОРИЧНИЙ РОЗВИТОК  
1.1. Історіографія соціально-педагогічної діагностики …..    
1.2. Предмет, сутність та функції соціально-педагогічної діагностики……………………………………………...    
     
РОЗДІЛ ІІ. ДІАГНОСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА  
2.1.Структура й рівні соціально-педагогічної діагностики...............................................……………….    
2.2.Діагностичні процедури та критерії соціально-педагогічної діяльності......................................................    
2.3.Якісні та кількісні методи соціально-педагогічної діагностики………………………………………………  
   
РОЗДІЛ ІІІ. ДІАГНОСТИЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ У СОЦІУМІ  
3.1.Методика діагностики сім’ї.............................................  
3.2.Діагностика дитячих та молодіжних об’єднань............  
   
ДОДАТКИ…………………………………………………...  
   
ЛІТЕРАТУРА………………………………………………..  

ВСТУП

Результати наукових досліджень у галузі соціальної педагогіки, великий досвід соціальних перетворень в Україні, постійно виникаючі інноваційні процеси потребують системного аналізу та узагальнення.

Діяльність соціального педагога орієнтована на людину в усіх сферах його життєдіяльності з пріоритетом завдань, пов’язаних з формуванням і розвитком особистості. Йому передусім треба добре знати особистість клієнта, вивчити його психологічні і вікові особливості, розібратися в складній системі взаємовідношень, вникнути в коло його інтересів, коло спілкування, умови його життя, знаходячи кожен раз етично допустиму міру втручання у його життя.

Зміст діяльності соціального педагога визначається потребами особистості, він, як зв’язуюча ланка між соціальними інститутами й факторами, які впливають на особистість, покликанні формувати систему соціальної допомоги, створити умови найбільшого сприяння, психологічного комфорту. Вся його діяльність спрямована на натхнення і спонукання клієнта до тієї чи іншої діяльності, до соціальної творчості. В його завдання входить допомога дорослим і дітям у встановленні доброзичливих стосунків у спільній діяльності, усунення дефіциту спілкування.

Одним із важливих шляхів у діяльності соціального педагога є будування її на основі соціально-педагогічної діагностики.

Основним об’єктом роботи соціального педагога є особистість клієнта як носія соціально-ціннісних відношень, як суб’єкту відношень і діяльності, як індивідуальність з неповторними рисами та якостями, яка вільно й гідно проявляє особистісне „Я”.

У сучасних умовах розвитку суспільства формування особистості – дуже складна справа, яка передбачає володіння соціальним педагогом знаннями, уміннями та навичками у галузях педагогічної, соціальної, психологічної, соціально-педагогічної наук. У суспільних обставинах, які склалися на сьогодні в Україні соціальний педагог повинен бути готовим до науково-обґрунтованого аналізу педагогічного процесу, для того щоб відійти від устремлінь спиратися тільки на особисту інтуїцію, змінити свою позицію з „мені так здається” на позицію „об’єктивно встановлено, що...”. Тільки у даному випадку буде ефективно формуватися професійна самостійність та творча індивідуальність соціального педагога, який буде будувати свою діяльність спираючись на висновки результатів соціально-педагогічної діагностики.

Виходячи з цього підготовлений запропонований навчальний посібник для студентів – майбутніх соціальних педагогів, соціальних педагогів-практиків.

Посібник складається з трьох розділів, кожний з яких розкриває той чи інший аспект соціально-педагогічної діагностики.

Перший розділ присвячено предмету соціально-педагогічної діагностики та її історичному розвитку. У ньому простежується історіографія розвитку соціально-педагогічної діагностики із стародавніх часів й до сьогодення, а також розкрито предмет, сутність та функції соціально-педагогічної діагностики.

У другому розділі розглядаються структура й рівні соціально-педагогічної діагностики, діагностичної процедури та критерії соціально-педагогічної діагностики, а також надається характеристика якісним та кількісним методам соціально-педагогічної діагностики, які соціальний педагог використовує у своєї практичній діяльності.

У третій розділ увійшли діагностичні технології, використовувані соціальним педагогом у роботі в соціальному середовище, а саме: методика діагностики сім’ї та соціально-педагогічна діагностика дитячих та юнацьких об’єднань.

У посібнику використані результати наукових досліджень та публікації провідних учених України й інших країн в авторському трактуванні та з обов’язковим посиланням на джерела.

До всіх розділів посібника дається використана література та докладні додатки, які суттєво узагальнюють представлені теоретичні положення практичним матеріалом.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 535 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...