Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Природоохоронна діяльність підприємства



Метою природоохоронної діяльності підприємств є забезпечення сприятливих екологічних умов життєдіяльності суспільства шляхом посилення ресурсовідновлювального потенціалу природи, раціонального споживання її ресурсів, неухильного зниження негативного впливу промислового виробництва на навколишнє середовище.

Організація природоохоронної діяльності підприємств спрямована на виконання встановлених підприємству норм гранично допустимих викидів (ГДВ) кожного з джерел забруднення. ГДВ – це той максимум викиду в одиницю часу, який дозволено кожному джерелу забруднення, розташованому на території даного підприємства, без перевищення в навколишньому середовищі гранично допустимої концентрації (ГДК) забруднювачів. ГДК – це максимальна концентрація забруднювачів в навколишньому середовищі, яка при періодичному впливі чи протягом всього життя людини не має на неї шкідливого впливу, не викликає віддалених мутагенних і канцерогенних наслідків, а також шкідливо не впливає на навколишнє середовище.

Фактична концентрація в середовищі певного забруднювача порівнюється з ГДК, забезпечуючи нормативну чистоту повітряного і водного басейну.

На підприємстві періодично проводиться інвентаризація джерел викидів шкідливих речовин в атмосферу і водні басейни, газоочисних, пиловловлюючих і інших очисних установок, визначається кількість шкідливих речовин, що викидається і вловлюється.

До головних завдань в організації природоохоронної діяльності підприємства відносять:

- аналіз кількісного і якісного стану охорони природи і раціонального використання природних ресурсів;

-розробка заходів природоохоронної діяльності, їх фінансування і освоєння виділених коштів.

Природоохоронні заходи, що здійснюються підприємством, повинні повністю компенсувати шкідливий вплив виробництва на навколишнє середовище.

Структура і зміст розділів плану охорони природи і раціонального використання природних ресурсів

Планування природоохоронної діяльності підприємства починається з детального її аналізу в базовому періоді. Визначається рівень виконання планових заходів, причини не виконання, рівень використання природних ресурсів, відходів виробництва, який порівнюється з результатами передових підприємств. Вихідними даними для розробки плану з охорони навколишнього середовища є:

- прогноз стану навколишнього середовища в районі розташування підприємства;

- довгострокова державна програма охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів;

- комплексні плани економічного і соціального розвитку території;

- територіальні комплексні схеми охорони природи;

- рішення місцевих органів влади по природоохоронним питанням;

- стратегія і перспектива розвитку підприємства;

- результати аналізу природоохоронної діяльності підприємства за попередній період;

- показники інших розділів плану; дані науково-технічної інформації.

План з охорони природи і раціонального використання природних ресурсів складається з таких розділів:

- охорона і раціональне використання водних ресурсів;

- охорона повітряного басейну;

- охорона і раціональне використання земель;

- охорона і раціональне використання мінеральних ресурсів.

У першому розділі плану передбачається комплекс заходів, що забезпечує: скорочення затрат свіжої води з поверхневих і підземних водойм; повне припинення (зменшення) скидання забруднених вод в річки й інші водойми; вилучення зі стічних вод цінних речовин з наступною їх утилізацією. Рішення вказаних задач забезпечується розробкою заходів цільового характеру і заходів по вдосконаленню техніки і технології виробництва. До них відносяться: біологічна, фізико-хімічна, механічна очистка вод; створення систем оборотного водопостачання і установок попутного вилучення цінних речовин зі стічних вод; впровадження безвідходних технологічних процесів.

У цьому розділі визначається об’єм водоспоживання і об’єм скидання стічних вод. При цьому враховується об’єм вод всіх категорій (пластових, шахтових і інших), що використовуються підприємством.

Другий розділ плану “Охорона атмосфери (повітря)” спрямований на максимальне зниження кількості шкідливих речовин, що викидаються в атмосферу з газами і аспіраційним повітрям, що відходить від джерел забруднення, розташованих на підприємстві. В ньому встановлюється загальна кількість шкідливих речовин, що викидаються в атмосферу, визначаються об’єми їх очистки і розробляються заходи, що забезпечують досягнення нормативів гранично допустимих викидів в атмосферу. Загальна кількість шкідливих речовин визначається шляхом замірів по відповідних методиках, а також розраховується по матеріальному балансу технологічних процесів питомим викидом на одиницю продукції, кількістю і складом сировини і спалюваного палива.

Показники даного розділу плану визначаються окремо для кожного джерела забруднення з подальшим додаванням показників для отримання зведених даних по підприємству.

У розділі “Охорона і раціональне використання землі” відображається використання земельних ділянок і заходи по їх економії, створення захисних зелених зон, будівництво протиерозійних споруд. Крім цього, в ньому передбачається розробка таки заходів: попередження (ліквідація) забруднення землі відходами виробництва; своєчасна і повна рекультивація порушених земель з метою приведення їх в стан придатний для господарських, культурно-оздоровчих і інших цілей; інші заходи, що забезпечують збереження і раціональне використання земельних ділянок, що знаходяться в розпорядженні підприємства.

До показника, що характеризує площі порушених земель, включають землі: порушені під час добування корисних копалин; що перебувають під будівельними й іншими роботами, пов’язаними з порушенням ґрунтового покриву, гідрологічного режиму; зайняті під териконами, смітниками і т.д.

Дані про використання земель показуються в плані з наростаючим підсумком, за мінусом земель, що рекультивовані і призначені для використання за призначенням. Рекультивованими вважаються землі, що приведені в стан придатний для використання і передані землекористувачам.

У розділі “Охорона і раціональне використання мінеральних ресурсів” згруповані заходи з удосконалення методів розробки родовищ корисних копалин і покращення використання сировини, що добувається. Цей розділ планується на підприємствах добувних галузей промисловості. Всі заходи з охорони середовища зводяться в єдиний документ, в якому вказується мета роботи, місце впровадження, головний виконавець і співвиконавці, строки виконання робіт, їх кошторисна вартість, планові затрати.

Для створення зацікавленості підприємств у своєчасному проведенні заходів з попередження і ліквідації забруднення навколишнього середовища існують економічні нормативи плати за викиди забруднюючих речовин в природне середовище. За перевищення цих показників береться підвищена плата, джерелом якої є прибуток підприємства. При цьому, в разі порушення природоохоронного законодавства, діяльність підприємства може бути зупинена до ліквідації допущених порушень. У цілому план з використання природних ресурсів заповнюється за формою, наведеною в табл.16.1.


Таблиця 16.1





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 526 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...