Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансові ринки, як складова фінансової системи



Фінансові ринки формуються з багатьох різноманітних „каналів”, по яких грошові кошти у будь-якій своїй формі переміщуються від власників до пози­чаль­ників.

Едвін Дж. Долан, Колін Д. Кемпбелл та Розмарі Дж. Кемпбелл такі канали поділяють на дві основні групи: прямого фінансування та непрямого фінансування.

При прямому фінансуванні кошти переміщаються безпосередньо від власника до позичальників. У прямому фінансуванні можна ще виділити дві групи: капітальне фінансування та фінансування через отримання позик.

Капітальне фінансування – це будь-яка угода, за якою фірма отримує грошові кошти для здійснення інвестицій в обмін на право дольової участі у власності на цю фірму.

Фінансування шляхом отримання позик – до цієї категорії відноситься будь-яка угода, згідно якої фірма отримує грошові кошти для здійснення інвестицій в обмін на вимогу виплати цих коштів в майбут­ньому з узгодженим процентом, але права на частку власності кредитор не отримує.

Друга група каналів фінансового ринку – непряме фінансування. При непрямому фінансуванні кошти, які переміщуються від домашніх господарств у напрямку фірм, проходять через систему особливих інститутів (банки, взаємні фонди, страхові компанії та інших фінансових посередників).

Отже можна з впевненістю сказати, що мобілізація і перерозподіл фінансових ресурсів в умовах ринку відбувається саме на фінансовому ринку, який складається з:

Þ ринку цінних паперів (фондового ринку);

Þ ринку банківських позик;

Þ ринку грошових ресурсів.

Ринок цінних паперів, в свою чергу поділяється на первинний та вторинний: на первинному ринку відбувається мобілізація фінансових ресурсів шляхом емісії цінних паперів, тобто нові випуски зобов’язань (цінних паперів) продаються вперше. На вторинному ринку цінних паперів проходить перерозподіл фінансових ресурсів між галузями діяльності через послідуючі продаж та купівлю непогашених зобов’язань на фондовій біржі з допомогою фінансових посередників – дилерів, брокерів. Вторинні ринки існують також для заставних, деяких видів позик та інших фінансових активів.

Фінансовий ринок є невід’ємною складовою фінансової системи, однією з її ключових сфер через який здійснюється перерозподіл фінансових ресурсів.

 
 





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 346 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...