Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація ризиків



Ознака за Характеристика
масштабами та розмірами Глобальний, локальний
аспектами Психологічний, соціальний, економічний, юридич­ний, політичний, медико-біологічний, комбінований (соціально-економічний)
мірою об'єктивності й суб'єктивності рішень Об'єктивно ймовірний, суб'єктивно ймовірний, об'єктивно-суб'єктивно ймовірний
ступенем (мірою) ри­зикованості рішень Мінімальний, середній, оптимальний, максимальний, допустимий, критичний, катастрофічний
типами ризику Раціональний (обґрунтований), нераціональний (необґрунтований), авантюрний, азартний
часом прийняття ризикованих рішень Випереджувальний, своєчасний, запізнілий
чисельністю осіб, що приймають рішення Індивідуальний, груповий
ситуацією Стохастичний (за умов невизначеності), конкуруючий (у випадку конфлікту)

Із зарубіжної літератури і практики відомо, що аудит має кілька підходів:

Підтверджуючий аудит; процедурний аудит; системний аудит; аудит зон ризику

Підтверджувальний аудит

Основна мета - попередження і виявлення помилок, зловживань, шахрай­ства. Це, як правило, суцільна перевірка всіх первинних документів, яка зводиться до дублювання процедур бухгалтерського обліку. Підтверджуючий аудит полягає у перевірці дуже великої кількості фактичного матеріалу, різних бухгалтерських записів, для того щоб зробити загальний висновок.

Основні недоліки:

- трудомісткість і, як наслідок, висока вартість послуг;

- він може застосовуватися на невеликих підприємствах з однотипними господарськими операціями та вузьким профілем підприємницької діяльності.

Процедурний аудит

З використанням процедурного аудиту обсяг роботи аудитора трохи скорочується у зв’язку з тим, що на підприємстві діють заздалегідь визначені процедури обробки даних, а аудитор перевіряє надійність їх. Однак і в цьому разі аудитор може застосовувати невідповідні методи одержання аудиторських доказів, що також становить аудиторський ризик.

Системний аудит

Основна мета - підтвердження повноти і достовірності фінансової звітно­сті. Досліджується система внутрішнього контролю, а також система бух­галтерського обліку, аналізується правильність відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку (оцінюється якість об­робки інформації за наслідками господарських операцій, а не якість самої інформації). При цьому збільшується ризик того, що на рівні первинних документів є помилка.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...