Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Транспортні тарифи та правила їх застосування



Для здійснення перевезень вантажів за замовленнями спожи­вачів транспорт використовує наявні в нього технічні засоби й ви­трачає різні види ресурсів. З витрати цих ресурсів складаються ви­робничі витрати транспортних підприємств і собівартість переве­зень вантажів, на підставі якої, з урахуванням необхідної рентабе­льності, транспортні підприємства встановлюють вартість своїх транспортних послуг - тарифи на перевезення.

Державним підприємствам тарифи встановлюють відповідні міністерства, а приватні підприємства встановлюють ціни на свої транспортні послуги самостійно на основі своїх розрахунків і з ура­хуванням кон'юнктури ринку транспортних послуг.

Системи тарифів на різних видах транспорту мають свої особ­ливості.

На залізничному транспорті вантажні тарифи підрозділя­ються за видами, родами відправлень і формами побудови.

1. За видами виділяють тарифи:

а) загальні - основний вид тарифів, застосовуються при пере­везеннях всіх вантажів, за винятком тих, для яких установлені спе­ціальні ціни;

б) виняткові - установлюють для окремих вантажів, напрямків перевезень і відстаней, можуть бути зниженими або підвищеними;

в) пільгові (знижені) - застосовуються для певних організацій і цілей;

г) місцеві - установлюються для перевезень вантажів у місце­вому сполученні.

2. Зародами відправлень розрізняють тарифи:

а) повагонні - установлені на перевезення вантажів цілими ва­гонами;

б) на перевезення вантажів дрібними й малотоннажними від­правленнями - обчислюються за фактичну масу відправлення;

в) контейнерні - на перевезення вантажів контейнерами;

г) потонні - плата стягується за кожну тонну перевезених ва­нтажів.

3. За формою побудови тарифи підрозділяються на:

а) табличні - указується конкретна вартість перевезення тон­ни вантажу, вагона, контейнера й т.д.;

б) схемні ~ диференціюються залежно від відстані перевезення й характеру перевезених вантажів.

Провізна плата за перевезення вантажів автомобільним транспортом пов'язана із установленням тарифної ставки й тариф­ної схеми.

Тарифна схема - це встановлений для певної ситуації поря­док розрахунку за перевезення вантажів. На практиці використовують три схеми: відрядну, погодинну та умовну розрахункову одини­цю транспортної роботи.

При використанні відрядних тарифів стягується плата за фак­тичну масу перевезених вантажів залежно від відстані перевезень і роду вантажів.

Погодинні тарифи передбачають оплату за кожну годину ро­боти вантажного автомобіля й за кожен кілометр пробігу залежно від вантажопідйомності автомобіля.

При схемі на умовну розрахункову одиницю транспортної ро­боти враховується тарифна ставка за умовну розрахункову одини­цю, помножена на кількість виконаних умовних розрахункових одиниць роботи.

Тарифна ставка - це встановлена автотранспортним підпри­ємством ціна виконаної послуги.

Тарифи, що діють на річковому транспорті, визначаються окремими пароплавствами відповідно до умов експлуатації засобів річкового транспорту.

За аналогією з тарифами залізничного транспорту річкові та­рифи класифікують за видами (загальні, виняткові, спеціальної й місцеві) і за формою побудови (табличні й схемні).

На морському транспорті ціна транспортної продукції може бути виражена двома її формами - тарифом (якщо вантаж перево­зиться системою лінійного судноплавства) і фрахтом (якщо пере­везення носить замовлений характер).

Тарифи на перевезеннях повітряним транспортом являють собою плату за перевезення 1 кг вантажу від пункту відправлення до пункту призначення. Вони можуть розглядатися з урахуванням загальної ваги й обсягу вантажу й включають оплату завантаження й розвантаження літака, зберігання вантажу й експедиторське об­слуговування.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...