Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок проведення інвентаризації поточних біологічних активів тваринництва та їх оцінка на дату балансу



Інвентаризація молодняку тварин, худоби на відгодівлі, кролів, звірів, піддослідних тварин та птиці проводиться щомісяця, а в спеціалі30ваних підприємствах з промисловими методами виробництва, де птиця утримується в широкогабаритних пташниках, у безвіконних приміщеннях з регульованим мікрокліматом тощо, - один раз на рік за станом на 31 грудня звітного року; інвентаризація бджолосімей здійснюється не менше двох разів на рік (весною - не пізніше 10 квітня та восени, як правило, 1 жовтня).

Дорослу продуктивну і робочу худобу заносять в інвентаризаційний опис із зазначенням номера худоби (бирки), клички, віку, породи, вгодованості і живої ваги (вагу коней не зазначають).

Велику рогату худобу, свиней (свиноматки і хряки) і особливо цінні екземпляри овець, інших тварин відносять в окремий інвентаризаційний опис.

Інші тварини основного стада, які обліковуються за групами, включають в інвентаризаційні описи за групами у відповідності з віком і статтю і з зазначенням кількості голів і живої ваги за кожною групою.

Молодняк великої рогатої худоби, племінних коней і робочої худоби включають в інвентаризаційний опис окремо із зазначенням номера, статі, клички, породи тощо.

Тварини на відгодівлі, молодняк свиней, овець, кіз та інших видів тварин, а також птиця обліковуються за групами, і вносяться в інвентаризаційні описи відповідно до номенклатури, яка прийнята в облікових реєстрах із зазначенням кількості голів і живої ваги за кожною групою.

Інвентаризаційні описи складають за видами тварин на фермах, у відділках, бригадах і за матеріально відповідальними особами.

У відповідності з рішенням інвентаризаційної комісії та актів з визначення вартості тварин у бухгалтерії господарства складають відповідні бухгалтерські проводки.

Поточні біологічні активи тваринництва відображаються на дату проміжного та річного балансу за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу.

Визначення справедливої вартості додаткових біологічних активів та сільськогосподарської продукції ґрунтується на цінах активного ринку.

До витрат на місці продажу включається тільки частина витратна збут, які безпосередньо пов'язані з продажем біологічних активів та сільськогосподарської продукції на активному ринку, зокрема, комісійні винагороди продавцям, брокерам, а також непрямі податки, що сплачуються при реалізації цих активів. Транспортні та інші витрати на збут до витрат на місці продажу не належать.

На дату балансу поточні біологічні активи оцінюються виходячи з цін, що склались на звітну дату на відповідні біологічні активи на активному ринку. Для визначення ціни аналізуються цінові пропозиції постійних контрагентів (покупців та заготівельних організацій) на біологічні активи, які оцінюються, та ціни підприємств регіону, які продають подібні біологічні активи.

Підприємство може визначити справедливу вартість біологічних активів на дату балансу за останньою ринковою ціною операції з такими активами (за умови відсутності суттєвих негативних змін у технологічному, ринковому, економічному або правовому середовищі, у якому діє підприємство).

За відсутності інформації про ринкові ціни на окремі види біологічних активів, їх справедливу вартість можна визначити виходячи з ринкових цін на подібні біологічні активи, скоригованих з урахуванням індивідуальних характеристик, особливостей або ступеня завершеності біологічних перетворень активу, для якого визначається справедлива вартість.

Підприємство може визначити справедливу вартість біологічних активів за додатковими показниками, які характеризують рівень цін на біологічні активи. Біологічний актив може бути оцінений за вартістю сільськогосподарської продукції чи іншої продукції, яка може бути отримана при припиненні процесів його життєдіяльності (велика рогата худоба, свині можуть оцінюватися за вартістю м'ясопродуктів).

У разі відсутності ринкових цін на біологічні активи, справедлива вартість визначається за теперішньою вартістю майбутніх чистих грошових надходжень від активу, обчисленою відповідно до пунктів 11-14 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 28 "Зменшення корисності активів", затвердженого Нака30м Міністерства фінансів України від 24 грудня 2004 р. № 817 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 13 січня 2005 р. № 35/10315.

Поточні біологічні активи тваринництва, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, відображаються за первісною вартістю, оцінка таких поточних активів здійснюється відповідно до П(С)БО 9 "Запаси".





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 532 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...