Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація основних засобів і їх оцінка



Основні засоби — матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік)

Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифікуються за такими групами:

1. Основні засоби:

1.1. Земельні ділянки.

1.2. Капітальні витрати на поліпшення земель.

1.3. Будинки, споруди та передавальні пристрої.

1.4. Машини та обладнання.

1.5. Транспортні засоби.

1.6. Інструменти, прилади, інвентар (меблі).

1.7. Тварини.

1.8. Багаторічні насадження.

1.9. Інші основні засоби.

2. Інші необоротні матеріальні активи:

2.1. Бібліотечні фонди.

2.2. Малоцінні необоротні матеріальні активи.

2.3. Тимчасові (нетитульні) споруди.

2.4. Природні ресурси.

2.5. Інвентарна тара.

2.6. Предмети прокату.

2.7. Інші необоротні матеріальні активи.

Підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

Згідно із Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств” №334/94-ВР від 28.12.1994 р. (із змінами та доповненнями) передбачено поділ із 01.01.2003 р. основних засобів на слідуючі групи:

група 1 — будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі житлові будинки та їх частини (квартири і місця загального користування), вартість капітального покращення землі;

група 2 — автомобільний транспорт та вузли (запасні частини) до нього, меблі, побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти, інше конторське (офісне) обладнання, устаткування та приладдя до них;*

* Слова “включаючи електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичної обробки інформації, інформаційні системи, телефони, мікрофони і рації” виключені.

група 3 — будь-які інші основні фонди, не включені до груп 1,2 і 4.

група 4 — електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичної обробки інформації, їх програмне забезпечення, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, телефони (у тому числі сотові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоційнних товарів (предметів).

До групи 4 включають відповідні основні фонди, придбані (виготовлені) після 1 січня 2003 р. (а також витрати на їх покращення).

Увага! Враховуючи зміни, які періодично відбуваються у законодавсті, класифікація основних засобів з метою оподаткування у майбутньому може змінюватися!

Розрізняють наступні види вартості основних засобів:

- первісна;

- переоцінена;

- ліквідаційна;

- залишкова.

9. Первинний облік основних засобів та їх документальне оформлення. надходження і вибуття основних засобів

Основні засоби підприємств формуються в результаті:
. капітальних інвестицій (спорудження, виготовлення, придбання);
. внеску засновників у статутний капітал підприємства;
. в порядку безоплатної передачі іншими господарствами.

На кожен прийнятий в експлуатацію об'єкт основних засобів комісією,призначеної наказом керівника підприємства, складається Акт приймання -передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, у якому вказуєтьсяпервісна вартість об'єкта, коротка технічна характеристика, місцеексплуатації. До акта додається технічна документація, що відноситься доданому об'єкту.

Кожному об'єкту привласнюється інвентарний номер, який наноситься насам об'єкт (стійкою фарбою, шляхом прикріплення металевого жетона зномером і т.п.) і в подальшому проставляється в усіх документах, якимиоформляється рух об'єкту, а також в інвентарної картці та інвентарнихсписках. Цим попереджається плутанина в обліку (оскільки однакові запризначенням об'єкти можуть мати різну вартість, ступінь зносу тощо),забезпечується контроль за збереженням основних засобів. Інвентарнийномер, присвоєний об'єкту, зберігається за ним протягом усього часузнаходження в господарстві.

На кожен об'єкт основних засобів відкривається інвентарна картка,що є регістром аналітичного обліку. У картці міститьсянайменування та номер об'єкта основних засобів, номер акта і дата приймання,первісна вартість, норма амортизації, коротка характеристика, атакож робляться відмітки про проведені ремонти, переміщення та вибуття. Наоднотипні об'єкти невеликій вартості (інструменти, виробничий ігосподарський інвентар тощо), що надійшли в господарство в одному місяці імають однакову вартість, дозволяється відкривати одну загальну інвентарнукартку. Для забезпечення збереження інвентарні картки реєструються вспеціальних описах, запис в яких здійснюють за класифікаційнимигрупами основних засобів. Зареєстровані в описі картки зберігаються вкартотеці, де розміщуються за класифікаційними групами та місцямиексплуатації. Картки недіючих основних засобів (у запасі, наконсервації) поміщаються окремо.

По місцях використання облік основних засобів ведуть в інвентарнихсписках, в яких містяться короткі відомості про кожен об'єкт,що знаходиться в експлуатації.

Внутрішнє переміщення основних засобів (з цеху в цех, з запасу вексплуатацію тощо) оформляється актом приймання-передачі (внутрішньогопереміщення) основних засобів, що складається у двох примірниках. Одинпримірник акта передається до бухгалтерії і служить підставою для запису вінвентарної картці та переміщення її в картотеці за новим місцемвикористання. На підставі другого примірника акта здавачів робитьсявідмітка в інвентарному списку про вибуття об'єкта.

Щомісяця підсумкові дані інвентарних карток на що надійшли об'єктизаписують у картки обліку руху основних засобів, що ведуть врозрізі груп основних засобів. Ці картки замінюють аналітичнівідомості по рахунку "Основні засоби", Тому їх загальний підсумок щомісячнозвіряється з підсумками синтетичного обліку даного рахунку.

ВИБУТТЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

Об'єкт основних засобів виключається з активів (списується з балансу) у випадку його вибуття внаслідок:

продажу;

безкоштовної передачі;

невідповідності критеріям визнання активом.

Фінансовий результат від вибуття об'єктів основних засобів визначається відрахуванням з доходу від вибуття основних засобів їхньої залишкової вартості, непрямих податків і витрат, пов'язаних з вибуттям основних засобів.

Вибулі регістри аналітичного обліку основних засобів (ф. 03-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів ", Ф. 03-3 "Акт списання основних засобів ") додаються до документів, якими оформлені факти вибуття основних засобів. У випадку часткової ліквідації об'єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість і знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості і зносу ліквідованої частини об'єкта.

У випадку вибуття об'єктів основних засобів, які раніше були переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу. Таким чином, сума, що враховується у складі додаткового капіталу, буде включати тільки суми дооцінки тих основних засобів, які перебувають на обліку підприємства.

Первісна (переоцінена) вартість і сума зносу вибулих основних засобів в обов'язковому порядку відображається в примітках до фінансової звітності при розкритті інформації про основні засоби.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 399 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...