Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комерційні акти, його призначення і порядок складання. Документи, які додаються до комерційного акту



Відповідно до ст. 129 Статуту обставини, що можуть служити підставою для матеріальної відповідальності залізниці, відправників і одержувачів вантажів, пасажирів, засвідчує комерційний акт (форма ГУ-22) або акт загальної форми (форма ГУ-23), складені на станціях. Комерційний акт - важний юридичний документ великої доказової сили для визначення відповідальності за втрату, псування та ушкодження вантажів. Комерційні акти складаються для засвідчення таких обставин:

1. невідповідності найменування, маси і кількості місць наявного вантажу, багажу чи вантажобагажу даним, зазначеним у перевізних документах;

2. у разі виявлення вантажу, багажу чи вантажобагажу без документів або документів без вантажу, багажу чи вантажобагажу;

3. псування, пошкодження вантажу, багажу і вантажобагажу;

4. повернення залізниці вкраденого вантажу, багажу або вантажобагажу.

Залізниця зобов'язана скласти комерційний акт, якщо вона виявила будь-яку з цих обставин, або на наявність їх зазначив одержувач або відправник вантажу. Роблять це в день виявлення несправності прийомоздавач вантажу, але в будь-якому випадку не пізніше наступної доби.

Комерційні акти складають у трьох примірниках тільки на бланках установленої форми, що заповнюють на друкарській машинці чітко, без виправлень, підчищань. Кожний комерційний акт повинний мати друкарську нумерацію і штемпель станції, що склала його.

Перший примірник акта спрямовують у службу вантажної і комерційної роботи своєї залізниці, другий видають вантажоодержувачу за його вимогою, а третій зберігають у справах станції.

Якщо комерційний акт складається на станції відправлення або попутній станції, то другий примірник акта додається до перевізних документів.

У комерційному акті детально описуються стан вантажу і обставини, за яких виявлена не збереженість, а також обставини, які могли бути причиною виникнення не збереженості вантажу. Ніякі припущення та висновки щодо причин незбереженності або вини відправника і залізниці до акта не вноситься.

У розділі А комерційного акта зазначаються відомості про вагон (контейнер), а також відмітки з накладної.

Окремо зазначаються відомості про стан ЗПП (пломби) відправника та про стан ЗПП (пломби) залізниці.

На зворотній стороні комерційного акта зазначаються результати перевірки.

Комерційний акт підписує начальник станції (заступник), начальник вантажного району (завідувач вантажного двору, складу, контейнерного майданчика, старший прийомоздавальника) і прийомоздавальника станції, а також одержувач, якщо він приймав участь у перевірці. Крім того до перевірки вантажу і підписання акта можуть бути залучені також інші працівники залізниці.

До комерційного акту можуть додаватись такі документи:

· При витіканні, псуванні або підмоченні вантажу внаслідок технічної несправності вагона (контейнера), складається акт про технічний стан вагона (контейнера) форми ГУ-106.

· Розкриття на прикордонних станціях завантажених вагонів (контейнерів) для митного, прикордонного, інших видів контролю на вимогу представника митниці чи іншого контрольного органу оформляються актами розкриття форми ІНУ- 49.

· Документи, що супроводжують вантаж.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 4560 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...