Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріал для поглибленого вивчення. Юридична відповідальність – це особливий вид правовідносин між суб'єктом, який порушив приписи правової норми



    • Термінологічний словник

Юридична відповідальність – це особливий вид правовідносин між суб'єктом, який порушив приписи правової норми, з одного боку, і державою в особі її органів чи інших організацій (наприклад, власника підприємства), які уповноважені визначити щодо порушника міру відповідальності на підставі правових норм, — з іншого боку.
Позитивна (перспективна) юридична відповідальність - це відповідальне ставлення особи до своїх обов`язків, належне виконання своїх обов`язків, підзвітність, юридична компетентність.
Негативна (ретроспективна) юридична відповідальність – це особливий вид правовідносин між державою та особою - правопорушником, який виникає на підставі скоєного правопорушення і за яким держава має право застосувати відповідні, встановлені законодавством, заходи примусу та відповідальності до суб`єктів правопорушення, а останні, своєю чергою, - зобов`язані нести певні негативні юридичні наслідки.
Кримінальна відповідальність - найбільш суворий охоронний правовий засіб, що застосовується в механізмі правового регулювання за вчинення злочинів, з метою охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, громадського порядку, конституційного устрою, виключно у судовому порядку та на підставах, встановлених чинним кримінальним законодавством, і передбачає найбільш жорсткі негативні юридичні наслідки.
Адміністративна відповідальність - охоронний правовий засіб, що застосовується в механізмі правового регулювання за вчинення адміністративних правопорушень (проступків) з метою забезпечення та відновлення порядку управління, шляхом покладання на винних осіб покарання відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів.
Дисциплінарна відповідальність - охоронний правовий засіб, що застосовується в механізмі правового регулювання за порушення трудової дисципліни (вчинення дисциплінарного проступку) у порядку та на підставах, встановлених чинним законодавством, і передбачає відповідні негативні юридичні наслідки.
Матеріальна відповідальність - охоронний правовий засіб, що застосовується в механізмі правового регулювання за вчинення майнового правопорушення (проступку) у порядку та на підставах, встановлених чинним законодавством про працю, і передбачає відповідні негативні юридичні наслідки.
Цивільно-правова відповідальність - охоронний правовий засіб, що застосовується в механізмі правового регулювання з метою відновлення та компенсації договірних та позадоговірних зобов'язань, що полягає у відшкодуванні правопорушником майнової шкоди та поновленні порушених прав.
Функції юридичної відповідальності являють собою головні напрями впливу юридичної відповідальності на суспільство, завдяки яким і досягаються її цілі.
Принципи юридичної відповідальності - основоположні ідеї, вихідні засади, які відображають об’єктивні зв’язки, завдяки яким відбувається функціонування інституту юридичної відповідальності.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...