Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цілі, функції та принципи юридичної відповідальності



Відповідальність має певну мету. Юридична відповідальність характеризується множинністю цілей. Її цілями є:охорона від будь-яких посяганьправ та свобод людини і громадянина, інтересів суспільства та держави тощо; загальна превенція правопорушення (попередження правопорушень); покарання правопорушника; виправлення та перевиховання правопорушень; вплив на свідомість правопорушника; моральна перебудова особи, формування у людини, яка порушила норми права, установки на правомірну поведінку у подальшій її життєдіяльності; виховний вплив на інших людей для запобігання правопорушенням з їхнього боку; компенсація спричиненої порушенням шкоди та відновлення порушених суб’єктивних прав. Виокремлюючи цілі юридичної відповідальності, як правило, на перше місце ставлять саме загальну превенцію правопорушення, на друге – покарання правопорушника, а на третє – вплив на свідомість правопорушника та моральну перебудову його особи.
Цілі юридичної відповідальності, своєю чергою, зумовлюють відповідні її функції, що являють собою головні напрями впливу юридичної відповідальності на суспільство, завдяки яким і досягаються вказані цілі. Цілі та функції юридичної відповідальності є проявами загальної мети права і його окремих функцій.В функціях виявляється призначення основне призначення юридичної відповідальності - забезпечити права і свободи суб’єктів, законність і правопорядок у суспільстві. Виокремлюють наступні функції юридичної відповідальності:
- попереджувальна (превентивна) функція має на меті попередити здійснення нових правопорушень з боку правопорушника (приватна превенція); попередити інших осіб (загальна превенція);
- репресивна (штрафна, каральна), має на меті відповідну караність вчиненого правопорушення;
- компенсаційна функція має на меті компенсувати заподіяний матеріальний або моральний збиток, відновити в колишньому стані майно, права суб'єктів.
Важливим параметром юридичної відповідальності є її принципи - основоположні ідеї, вихідні засади, які відображають об’єктивні зв’язки, завдяки яким відбувається функціонування інституту юридичної відповідальності. Оскільки юридична відповідальність – це особливий вид правовідносин між державою і правопорушником, за яким на боці правопорушника знаходяться не лише обов’язки, але і права, а на боці держави – не лише права, але і обов’язки, такі обов`язки найбільш повно відображаються у наступних вихідних засадах, принципах юридичної відповідальності. Розрізняють відповідно загальносоціальні, загальноправові та спеціальні принципи.
Так, загальносоціальні принципи характеризують юридичну відповідальність як складову частину соціальної відповідальності. Зокрема, за демократичного політичного режиму до таких принципів відносять – справедливість, демократизм, гуманізм тощо.
Загальноправові принципи характеризують юридичну відповідальність як один із правових засобів механізму правового регулювання. Наприклад, за демократичного політичного режиму до таких принципів відносять: верховенство прав людини і громадянина, законність, рівність перед законом тощо.
Своєю чергою, спеціальні принципи характеризують юридичну відповідальність як особливе державно-правове явище, самостійний інститут системи права. Їх практичне значення полягає у тому, що вони спрямовують юридичну нормотворчу діяльність щодо вдосконалення законодавства у цій сфері, а також визначають порядок регулювання охоронних правовідносин, які виникають із правопорушень. Зокрема, за демократичного політичного режиму до таких принципів відносять: невідворотність і своєчасність відповідальності, недопустимість подвійної відповідальності за одне правопорушення, індивідуалізація, персоніфікація, регламентованість тощо




Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 784 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...