Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охарактеризуйте переваги та недоліки вертикальної інтеграції. Чому процес вертикальної інтеграції перебуває під контролем Антимонопольного комітету?



Вертикальна iнтеграцiя - це посилення вертикальних стосункiв мiж покупцем (споживачем) та продавцем (постачальником) шляхом злиття або внутрiшнього розвитку. На вiдмiну вiд iнших видiв вертикальних зв'язкiв, таких як мережi та ринковi структури, вертикальна iнтеграцiя являє собою ексклюзивний тип стосункiв мiж виробником та його постачальником. Рiзнi ступенi вертикальних стосункiв можуть досягатися використанням кiлькох органiзацiйних пiдходiв на зразок прямого злиття чи викупу, постiйних контрактiв та перехресного володiння акцiями.

Переваги вертикальної iнтеграцiї

- можливiсть скоротити операцiйнi витрати та збiльшити його прибутки.: зменшення витрат, пов'язаних з укладанням та виконанням комерцiйних контрактiв та мiнiмiзацiї втрат вiд опортунiстичної поведiнки контакторiв;

-гарантiї стабiльних поставок сировини та матерiалiв;

-створення потужного механiзму уникнення цiнового та податкового регулювання;

Недолiки вертикальної iнтеграцiї

-обмеження, якi вона накладає на конкуренцiю: по-перше, зменшення ефективностi у середньостроковому та довгостроковому перiодi через нестачу стимулiв для зменшення операцiйних витрат;

-зменшення стратегiчної гнучкостi підприємства;

- збiльшення вартостi монiторингу та численнi проблеми, пов'язанi зi створенням стимулiв та забезпеченням необхiдного контролю всерединi компанiї.

Обмеження, якi вертикальна iнтеграцiя накладає на конкуренцiю, мають робити її предметом уважного монiторингу з боку антимонопольних владних структур. Потенцiйнi негативнi наслiдки вертикальної iнтеграцiї на регуляторну полiтику, приватизацiйний процес та процес впровадження жорстких бюджетних обмежень повиннi розглядатись урядом пiд час формування конкурентної полiтики у перехiдних економiках.

Особливого розвитку в Українi отримала вертикальна iнтеграцiя через перехресне володiння акцiями. Одним iз показникiв цього феномену є виникнення нових великих компанiй iз вертикально пов'язаними сферами дiяльностi. На даний момент цi компанiї займають приблизно 25 вiдсоткiв позицiй у рейтингу топ-100 стосовно їх доходiв та обсягiв експорту. Цi посередницькi компанiї зазвичай торгують продукцiєю пiдприємств, у яких вони пiдтримують структури перехресного володiння акцiями. Широке розповсюдження перехресного володiння акцiями в Українi6 пов'язане iз низьким рiвнем захисту прав акцiонерiв, що володiють неконтрольними пакетами акцiй; недорозвиненiстю фiнансової системи, що обмежує можливостi повного викупу; можливiстю для ухилення та уникнення оподаткування, якi забезпечуються таким типом комерцiйної органiзацiї.

Контроль за вертикальною iнтеграцiєю в Українi є надзвичайно складним питанням, зважаючи на те, що пiд час процесу прийняття рiшень органам влади бракує добре визначених кiлькiсних та якiсних критерiїв. Згiдно з позицiєю спiвробiтникiв Антимонопольного комiтету України, розслiдування проводяться на основi iндивiдуального пiдходу, який, з одного боку, вимагає високого рiвня професiоналiзму вiд виконавцiв, а з iншого - залишає мiсце для корупцiї та дискрецiйних рiшень. Вiдсутнiсть чiтких та зрозумiлих критерiїв унеможливлює оприлюднення рiшень. Це негативно впливає на довiру та можливiсть передбачити наслiдки операцiй злиття чи придбання.

Звичайно, вертикальна iнтеграцiя не завжди є поганим явищем. Проте у пресi та навiть у документах нормативного характеру досить часто можна бачити певною мiрою спекулятивнi твердження про необхiднiсть пiдтримки вертикальної iнтеграцiї в експортних або iмпортозамiнюючих галузях економiки України. Чи мають такi твердження економiчне пiдгрунтя?





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 474 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...