Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система та джерела податкового права



Система податкового права – це його внутрішня структура, яка складається об’єктивно як відображення реально існуючих та тих, що розвиваються суспільних відносин у сфері податків. Враховуючи пандектну систему, норми податкового права поділяються на дві частини загальну та особливу.

Загальна частина податкового права включає в себе норми, що закріплюють основні положення оподаткування, що мають важливе значення для всіх видів податків. До загальної частини входять, зокрема, норми, які визначають характер і принципи податкового права, регулюють його структуру, встановлюють систему податків і зборів, що справляються до відповідних бюджетів; визначальні підстави виникнення, зміни та/або припинення обов’язків щодо сплати податків і зборів і порядок їх виконання; права і обов’язки платників податків, контролюючих органів та інших учасників податкових відносин; загальноприйняті форми і методи податкового контролю; відповідальність за податкові правопорушення і порядок оскарження дій (бездіяльності) контролюючих органів та їх посадових осіб.

Конкретизуються положення Загальної частини податкового права в його Особливій частині, яку утворюють норми, що детально регламентують види податків і зборів.

У величезній безлічі податково-правових норм неминуче виникають колізії або різночитання, але у своїй сукупності вони являють собою єдину систему з власними внутрішніми закономірностями і тенденціями.

Від системи податкового права потрібно відрізняти джерела податкового права (податкове законодавство).

Джерела податкового права – це правові форми зовнішнього вираження норм, що складають податкове право.

Джерелами податкового права України є нормативно-правові акти, що закріплюють норми податкового права (податково-правові акти), а також міжнародні договори України, що стосуються сфери регламентації податкових правовідносин, і в сукупності складають податкове законодавство.

Ієрархія податково-правових актів визначається залежно від юридичної сили нормативно-правових актів та органу, який приймає акти.

Ієрархія податково-правових актів виходячи з юридичної сили нормативно-правових актів: закони і підзаконні нормативні акти.

Відповідно до частини 2 статті 92 Конституції України система оподаткування, податки і збори встановлюються виключно законами України, а тому основу нормативно-правових актів, що регулюють податкові правовідносини, складають саме закони.

Закони приймаються Верховною Радою України більшістю голосів загальної кількості народних депутатів України і діють на всій території України.

Податкові закони - це нормативно-правові акти законодавчого органу влади, в яких закріплені норми податкового права, що регулюють особливу сферу суспільних відносин - сферу оподаткування, і які мають вишу юридичну силу щодо інших нормативно-
правових актів.

До відповідних законодавчих актів слід віднести: Податковий кодекс України, Закон України від 02.09.14 №1658-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення», Закон України від 06.12.2012 №5519-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів». До відповідних підзаконних нормативно-правових актів слід віднести постанови Укази Президента України, Кабінету Міністрів України, правові акти нормативного характеру міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (накази, розпорядження), рішення нормативного характеру місцевих рад, акти їх виконавчих органів, розпорядження сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті, районної, обласної ради тощо. Як приклад: постанова КМУ від 27.12.2010 р. № 1232 «Про затвердження Порядку проведення контролюючими органами зустрічних звірок»; постанова КМУ від 23.10.2013 р. № 805 «Про затвердження Порядку координації одночасного проведення планових перевірок (ревізій) контролюючими органами та органами державного фінансового контролю»; Указ Президента України від 27.06.1999 р. № 734/99 «Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства»; наказ Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 07.07.2015 р. за № Ієрархія податково-правових актів залежно від органу, який приймає акти:   Верховна Рада України — закони і постанови; Президент України — укази і розпорядження; Кабінет Міністрів України — постанови і розпорядження; керівники міністерств і відомств — накази, інструкції, положення; голови місцевих державних адміністрацій — розпорядження; місцеві ради, їх виконавчі комітети — рішення.   Підзаконні податково-правові акти органів виконавчої влади вищого рівня, мають вищу юридичну силу щодо нормативно-правових актів органів виконавчої влади нижчого рівня.
   

Відповідно до ст. 9 Конституції України, чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. У податковому праві, на відміну від бюджетного права, застосовується пріоритет норм міжнародного законодавства та міжнародних договорів. Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Податковим кодексом, застосовуються правила міжнародного договору.

Виділяють три групи міжнародних договорів з питань податків:

Умовно-податкові – угоди в яких питання оподаткування регулюється поряд з іншими, які не входять до предмету податкового чи фінансового права.

Загально-податкові – угоди присвячені загальним, основним проблемам оподаткування між договірними країнами (угоди про уникнення подвійного оподаткування).

Обмежено-податкові угоди – обумовлюють застосування механізму оподаткування щодо конкретного виду податку, платника чи об’єкту оподаткування.

Правові засади застосування міжнародних договорів та погашення податкового боргу за запитами компетентних органів іноземних держав визначені у Главі 10 Податкового кодексу України.

Відповідно до ст. 3 Податкового кодексу України - податкове законодавство України складається з Конституції України; Податкового кодексу Украхни; Митного кодексу України та інших законів з питань митної справи у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв'язку з оподаткуванням митом операцій з переміщення товарів через митний кордон України; чинних міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України і якими регулюються питання оподаткування; нормативно-правових актів, прийнятих на підставі та на виконання цього Кодексу та законів з питань митної справи; рішень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, прийнятих за правилами, встановленими Податковим кодексом України.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...