Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб



Підстави для застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру

Підставами для застосування до юридичної особи заходів кримінально-правового характеру є вчинення її уповноваженою особою або за дорученням чи наказом, за змовою та в співучасті, або іншим шляхом:

1) від імені та в інтересах юридичної особи будь-якого із злочинів, передбачених як статтями 209(легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), 306(використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів), частинами першою і другою статті 368-3(одержання службовою юридичною особою неправомірної вигоди для себе чи третьої особи), частинами першою і другою статті 368-4, статтями (підкуп особи яка надає аудиторські послуги)стаття 369(пропозиція про надання неправомірних вимог службовим особам), 369-2 цього (зловживання впливом)Кодексу;

2) від імені юридичної особи будь-якого із злочинів, передбачених як тероризм, фінансування тероризму;

3) від імені та в інтересах юридичної особи будь-якого із злочинів, передбачених Розділом І(Злочини проти основ національної безпеки),Розділом ІІІ(Злочини проти волі, чесні та гідності особи), РозділомІХ (Злочини проти громадської безпеки),Розділом ХХ (Злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку)цього Кодексу.

Примітка 1. Під уповноваженими особами юридичної особи слід розуміти службових осіб юридичної особи, а також інших осіб, які відповідно до закону, установчих документів юридичної особи чи договору мають право діяти від імені юридичної особи.

Види заходів кримінально-правового характеру, що застосовуються до юридичних осіб

1. До юридичних осіб судом можуть бути застосовані такі заходи кримінально-правового характеру:

1) штраф;

2) конфіскація майна;

3) ліквідація.

2. До юридичних осіб штраф та ліквідація можуть застосовуватися лише як основні заходи кримінально-правового характеру, а конфіскація майна - лише як додатковий. При застосуванні заходів кримінально-правового характеру юридична особа зобов’язана відшкодувати нанесені збитки та шкоду в повному обсязі, а також розмір отриманої неправомірної вигоди, яка отримана або могла бути отримана юридичною особою.

Конфіскація майна полягає у примусовому безоплатному вилученні у власність держави майна юридичної особи і застосовується судом у разі ліквідації юридичної особи згідно з цим Кодексом.

Ліквідація юридичної особи застосовується судом у разі вчинення її уповноваженою особою будь-якого із злочинів, передбачених статтями 109, 110, 113, 146, 147, 160, 260, 262, 258-258-5, 436, 437, 438, 442, 444, 447 цього Кодексу. Розділом І(Злочини проти основ національної безпеки),Розділом ІІІ(Злочини проти волі, чесні та гідності особи), РозділомІХ (Злочини проти громадської безпеки),Розділом ХХ (Злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку)цього Кодексу

Загальні правила застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру. При застосуванні до юридичної особи заходів кримінально-правового характеру судом враховуються ступінь тяжкості вчиненого її уповноваженою особою злочину, ступінь здійснення злочинного наміру, розмір завданої шкоди, характер та розмір неправомірної вигоди, яка отримана або могла бути отримана юридичною особою, вжиті юридичною особою заходи для запобігання злочину.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2062 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...