Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Злочин, його види та стадії



Злочин - це суспільно небезпечне, винне, протиправне діяння дія чи бездіяльність, яке вчиняється суб’єктом злочину і за яке настає кримінальна відповідальність передбачена в ККУ. Злочин має три аспекти:

1)Формальне визначення, злочин визнається таке діння, яке передбається законом як кримінальна норма.

2)Матеріальна визначення,злочин це суспільно небезпечне діяння.

3)Формально-матеріальне.

Ознаки злочину:

1 )Суспільно небезпечність злочину -це матеріальна ознака, яка полягає в тому що діяння або заподіюють шкоду відносинам, які охороняються кримінальним законодавством або містять у собі реальну можливість заподіяння такої шкоди.

Оцінка суспільної небезпечності відбувається на двох рівнях:на законодавчому(коли законодавець криміналізує суспільно небезпечне діяння), на правозастосовному (коли органи досудового розслідування чи суддя оцінюють суспільну небезпечність вчиненого злочину).

Ступінь суспільної небезпечності- це конкретний розмір заподіяної шкоди. Характер суспільно небезпечності -це спрямованість заподіяної шкоди.

Винність характеризується внутрішнім психологічним змістом злочину. Протиправність злочину-це є формальна ознака злочину,означає передбачення злочину в кримінальному законі.

Дія –це ознака злочину, дія є активною усвідомленою та цілеспрямованою суспільно небезпечною поведінкою людини, що заподіює або ставить під загрозу заподіяння шкоди охоронюваним кримінальним законом суспільних відносин.

Бездіяльність -це суспільно небезпечна поведінка людини, яка істотно відрізняється від дії по зовнішній, фізичній і виконавчій сфері.

Суб’єктом злочину є фізична осудна особа,яка вчинила злочин у віці з кого настає кримінальна відповідальність, відповідно до ККУ.

Види злочину:

1)За ознаками об’єкта злочину:

А)злочини проти здоров’я;

Б)проти власності;

В)злочин проти національної безпеки;

2)За наявністю та відсутністю предмета:

А)предметні;

Б)безпредметні;

3)За формою вини:

А)умисні;

Б)необережні;

В)злочини з подвійною формою вини;

4)За мотивом вчинення:

А)корисливих мотивів;

Б)хуліганство;

В)та інших особистих мотивів;

5)За суб’єктом:

А)загальний суб’єкт;

Б)спеціальний суб’єкт;

6)З ступенем тяжкості:

А) злочин невеликої тяжкості - злочин, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання;

Б) злочин середньої тяжкості злочин, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше п'яти років;

В) тяжкий злочин - злочин, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше десяти років;

Г) особливо тяжкий злочин - злочин, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі

Стадії вчинення злочину - це певні етапи його здійснення, які істотно різняться між собою ступенем реалізації умислу, тобто характером діяння (дії або бездіяльності) і моментом його припинення.

Є три стадії вчинення злочину:

1) готування до злочину;

2) замах на злочин, що разом з готуванням до злочину становлять незакінчений злочин;

3) закінчений злочин.

Готування до злочину і замаху на злочин є незакінченими злочинами. А якщо злочин закінчений, то він поглинає всі стадії його вчинення, вони не мають самостійного значення і не впливають на його кваліфікацію.

Готування до злочину – це підшукування чи пристосування засобів або знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину.

Замах на злочин– вчинення особою з прямим умислом діяння (дії чи бездіяльності), безпосередньо спрямованого на вчинення злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини КК, якщо при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, які не залежали від її волі.

4)Кримінальна відповідальність. Підстави кримінальної відповідальності.

В науці кримінального права також немає єдиного розуміння кримінальної відповідальності: одні автори ототожнюють її з кримінальним покаранням,інші характеризують кримінальну відповідальність як певного роду обов'язок особи, що вчинила злочин,ще інші розуміють кримінальну відповідальність як реалізацію санкції кримінально-правової норми.

Кримінальна відповідальність – це вимушене застосування до особи, яка вчинила злочин державного осуду, а також передбачених КК обмежень особистого, майнового чи іншого характеру, що визначаються обвинувальним вироком суду і покладаються на винного спеціальним органом держави.

Кримінальній відповідальності притаманні такі ознаки:

1) Вона являє собою взаємодію спеціальних органів держави і особи визнаної винною у вчиненні злочину.

2) Кримінальна відповідальність – це вид державного приму мусу, що знаходить своє вираження насамперед в осуді злочинця і його діяння обвинувальним вироком суду, а також з покладенням на винного додаткових обмежень та позбавлень.

3) Кримінальна відповідальність-це вид і міра обмежень особистого, майнового і іншого характеру.

4) Такі обмеження завжди супроводжуються вимушеним або добровільним характером.

5) Кримінальна відповідальність можлива лише за умови вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ККУ єдиною підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину передбаченого в ККУ.

Виділяють правову і фактичну підстави кримінальної відповідальності. Правовою підставою кримінальної відповідальності КК визначає наявність у вчиненому особою суспільно небезпечному діянні складу злочину, передбаченого КК.

Фактична підстава кримінальної відповідальності - це вчинення особою діяння, передбаченого в КК, яке містить склад злочину.

Особа не підлягає відповідальності, якщо діяння вчинене нею за обставин, що виключають його злочинність.

Не може підлягати кримінальній відповідальності й особа, коли вчинене нею діяння не визнається законом про кримінальну відповідальність злочином (п. З розділу II Прикінцевих та перехідних положень КК).

Підстави кримінально відповідальності:

1)Наявність юридичного факту-вчинення діяння забороненого КЗ.

2)Таке діяння за соціальним змістом завдало або загрожує завдати шкоду певним благам або іншим цінностям.

3)Зазначене діяння вчиняється фізично осудною особою, яка досягла встановленого в законі віку кримінальної відповідальності.

4)Під час вчинення діяння особа не перебувала під впливом будь-якої сили або примусу, яким вона не могла противостояти.

5)Є відсутні інші обставини, які відповідно до закону виключають злочинне діяння.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 968 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...