Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародне приватне право



Морський транспорт для держав, що мають виходи до морів і океанів, був і залишається основним способом пересування товарів між різними державами. Ринкові перетворення та проведена в їх руслі приватизація на морському транспорті в Україні породили нові категорії власників та суб’єктів підприємницької діяльності на транспорті, з’явилась конкуренція, змінилися морська інфраструктура і законодавство і закономірно - спрямування й характер договорів на перевезення морським транспортом.

Міжнародне приватне морське право являє собою складову частину або підсистему загального міжнародного приватного права. Підставою для виділення цієї підсистеми є специфічна сфера людської діяльності, для якої характерні такі риси:

- у морському середовищі використовуються самохідні або несамохідні, плавучі або стаціонарні споруди, тобто морські судна у широкому розумінні цього слова;

- використання морських суден виходить здебільшого за межі сфери впливу однієї держави;

- будь-яка діяльність у морі поєднана зі значним ризиком, що також суттєво впливає на різні види правовідносин. Водночас, виходячи із загальної теорії систем, кожну підсистему можна розглядати як самостійну систему.

Міжнародне приватне морське право – це комплексна правова система, що об’єднує норми внутрішньодержавного законодавства, а також міжнародних договорів і звичаїв, котрі регулюють майнові та особисті немайнові відносини, що виникають у процесі торговельного мореплавства і ускладнені іноземним елементом.

Як іноземний елемент у міжнародному приватному морському праві можуть розглядатися:

- суб’єкти правовідносин - фізичні та юридичні особи різних держав (відправник вантажу і перевізник, фрахтувальник і фрахтівник, рятівник і рятований тощо);

- об’єкти правовідносин - майнові права або майно, яке знаходиться в іншій державі (майнові права на судно, що будується за кордоном, саме судно або вантаж тощо);

- юридичні факти, які трапляються на території іншої держави (укладання договору морського перевезення вантажу, загибель судна тощо).

Міжнародне приватне морське право як вид соціального регулювання відбивається в певній зовнішній формі – джерелі права. Саме в цій зовнішній формі і виявляється комплексність міжнародного приватного морського права, яка полягає в наявності різних за своєю правовою природою джерел права, що формують цю правову систему.

Джерела міжнародного приватного морського права являють собою складне системне утворення, яке складається з юридичних норм і загальних принципів цієї комплексної правової системи.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1055 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...