Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сукупні, постійні та змінні витрати виробництва



Обсяг сукупних витрат є сумою добутків цін спожитих в процесі виробництва факторів виробництва на їх кількість. TC = P1*Q1+….+Pn*Qn

Від кількості використаних в процесі виробництва факторів виробництва залежить не тільки обсяг сукупних витрат, але й сукупного продукту. TP=f(Q,Q2,…Qn)

Наведена функція відома як виробнича функція фірми і показує, що разом із зростанням кількості факторів виробництва, які використовуються в процесі виробництва, зростає і сукупний випуск фірми. Однак у кожний даний момент часу кожна фірма має обмежені виробничі потужності, які характеризують її спроможність виробляти максимальний обсяг виробництва.

Коєфіцієнт завантаження виробничих потужностей= фактичний обсяг виробництва/максимально можливий обсяг виробництва.

У мікроекономіці довгостроковим прийнято вважати період достатньо тривалий для того, аби фірми могли внести зміни у всі застосовувані ними фактори виробництва.

Короткостроковим вважається період, продовж якого фірми можуть змінювати лише частини факторів виробництва. Відповідно у короткостроковому періоді сукупні витрати поділяються на постійні та змінні, тоді як у довгостроковому періоді всі витрати є змінними.

Таким чином у короткостроковому періоді TC=FC+VC

Функції сукупних витрат виробництва і виручки і поріг беззбитковості.

(Графік C)

За нульового обсягу виробництва рывень сукупних витрат виробництва становитиме Tc1=FC. У міру зростання обсягу виробництва відбуватиметься збільшення сукупних витрат за рахунок зростання їх змінної частини аж до досягнення ними максимального рівня тоді, коли фірма працює на межі своїх виробничих потужностей.

Виручка від реалізації продукції або валовий дохід фірми (TR) завжди є добутком ціни реалізації продукції на її кількість. TR=P*Q

(Графік TR)

Графіком функції виручки є пряма лінія, яка проходить від початку координат. Виручка пропорційно зростає у міру збільшення обсягів виробництва і сягає максимуму, коли фірма виходить на межу виробничих потужностей.

(Графік TR I TC)

Точку перетину ТR і ТС називають порогом беззбитковості, відповідний обсяг виробництва Q1 – критичним з погляду забезпечення прибуткової діяльності фірми.

Досягнення фактичних обсягу виробництва у критичній точці буду зазнаватиме збитки, як тільки фактичний обсяг виробництва перевищить рівень критичного обсягу виробництва, фірма почне отримувати прибутки. Максимальний прибуток фірма зможе отримувати тоді, коли вироблятиме максимальний обсяг виробництва.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 602 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...