Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік формування статутного капіталу у разі акціонування приватизованого підприємства



У разі створення AT на базі державного (муніципального) підприємства статутний капітал формується на підставі акта оцінювання вартості майна, який складається на основі інвентаризації.

Майно оцінюється за його балансовою вартістю. Основні засоби (зокрема, взяті в довгострокову оренду з правом викупу) оцінюються за відновленою вартістю з урахуванням їх переоцінювання за постановою уряду.

Нестача чи надлишки матеріальних цінностей, виявлені під час інвентаризації, а також їх обґрунтована дооцінка відносяться на фінансові результати звітного періоду.

Коли закінчено оцінювання майна підприємства, статутний капітал зводять до розміру, що відповідає викупній (продажній) вартості підприємства або вартості його статутного капіталу, який фіксується в установчих документах.

Після цього за результатами оцінювання майна складається заключний баланс. Якщо з моменту складання заключного балан­су до моменту реєстрації підприємства відбуваються зміни в його майновому стані, то відповідні зміни відбуваються і в акті оцінювання майна. З моменту реєстрації AT активи та пасиви підприємства, що приватизується, приймаються в розмірі, визначеному в заключному балансі підприємства.

По завершенні реєстрації AT комісія з приватизації (чи комітет з питань управління майном) проводить підписку на акції.

На оголошений статутний капітал складається проведення за дебетом рахунка «Неоплачений капітал» і кредитом рахунка «Статутний капітал».

У разі продажу підприємства, що приватизується, на аукціоні чи за конкурсом у випадку реєстрації його як окремої юридичної особи розмір статутного капіталу приватизованого підприємства визначається залежно від купівельної ціни. У разі перевищення купівельної ціни над оціночною (початковою) вартістю відповідна різниця враховується на приватизованому підприємстві за дебетом рахунка «Нематеріальні активи» у складі нематеріальних активів на субрахунку «Різниця між купівельною та оціночною вартістю майна» і кредитом рахунка «Статутний капітал». З рахунка «Нематеріальні активи» ця різниця переноситься на затрати виробництва протягом 20 років (але не більш як строк діяльності підприємства).

Підприємство, що здійснило купівлю на аукціоні чи за конкур­сом, ураховує суму зроблених витрат з купівлі як внесок до статутного капіталу придбаного (чи частково придбаного) підприємства: дебет рахунка «Довгострокові фінансові вкладення», кре­дит рахунка «Рахунок у банку».

Якщо оціночна вартість проданого підприємства менша від купівельної ціни, на приватизованому підприємстві майно враховується за оціночною вартістю. Різниця між купівельною та оціночною вартістю у підприємства-власника відноситься на однойменний субрахунок рахунка «Доходи майбутніх періодів» і списується щомісяця частинами на прибуток (дебет рахунка «Доходи майбутніх періодів», кредит рахунка «Фінансові доходи»).

У разі зарахування приватизованого майна на баланс підприємства-покупця майно оприбутковується за оціночною вартістю в кореспонденції з рахунками обліку коштів, а різниця між купівель­ною ціною та оціночною вартістю списується в зазначеному порядку.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 202 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...