Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік статутного капіталу



Статутний капітал — це сума вкладів (саме вкладів!), що їх власник надає в повне господарське відання (володіння, користування, розпорядження) підприємству, яке він створює, або вартість відповідного майна.

Статутний капітал підприємства (господарського товариства) створюється за рахунок вкладів (внесків) засновників або учасників і засновників. Вкладами можуть бути гроші, будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (зокрема, на інтелектуальну власність). Вклад, оцінений у гривнях, становить частку засновника у статутному капіталі.

Акціонерне товариство має статутний капітал, поділений на певну кількість акцій різної номінальної вартості.

Учасники та засновники товариства з обмеженою відповідаль­ністю (ТОВ) відповідають за боргами товариства у межах їхнього вкладу (частки) у статутному капіталі, акціонери — у межах належних їм акцій.

Учасники повного товариства несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями товариства всім своїм майном.

У командитному товаристві частина учасників несе повну відповідальність, частина — у межах вкладів у майно товариства.

Статутний капітал довірчого товариства має бути не меншим за встановлений ліміт і формуватися виключно за рахунок коштів і цінних паперів учасників. Засновники довірчого товариства відповідають за його зобов’язаннями своїми внесками до статутного капіталу, а в разі недостатності цих сум — додатково належним їм майном.

Статутний капітал товариства покупців складається із внесків членів товариства.

До корпоративних підприємств правомірно віднести спільні підприємства з іноземними інвестиціями, які створюються здебіль­шого у формі господарських товариств.

Статутний капітал комерційного банку формується за рахунок коштів акціонерів або пайових внесків засновників (учасників) банку.

Статутний капітал банків забезпечує виконання ними зобо­в’язань. Проте оскільки комерційні банки створюються як господарські товариства, вони відповідають за своїми зобов’я­заннями не лише статутним капіталом, а й усім майном, що їм належить.

Порядок створення статутного капіталу банків визначено Законом України «Про банки і банківську діяльність». Різні обмеження щодо частки засновників не впливають на побудову бухгалтерського обліку статутного капіталу будь-якого господарю­ючого формування — виробничого, комерційного чи банківського.

Бухгалтерський облік статутного капіталу починається з дня внесення підприємства (тобто статуту) до державного реєстру та припиняється (закінчується) днем вибуття підприємства з держав­ного реєстру внаслідок припинення діяльності, банкрутства, припинення строку дії тощо.

Бухгалтерський облік статутного капіталу здійснюється на рахунку № 40 «Статутний капітал».

Характеристика рахунка «Статутний капітал»

Рахунок «Статутний капітал» призначений для обліку даних та узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу підприємства. Сальдо цього рахунка має відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства та внесено до державного реєстру. Записи за рахунком виконуються лише в разі збільшення або зменшення статутного капіталу, що відбувається в установленому чинним законодавством порядку, але тільки після внесення відповідних змін до установчих документів, тобто перереєстрації статутного капіталу.

Після державної реєстрації підприємства його статутний капітал у формі внесків засновників (учасників), які передбачені установчими документами (наприклад, у сумі виконаної підписки в акціонерному товаристві), відображається за кредитом рахунка. Статутний капітал у кореспонденції:

1) в одноосібного власника — з рахунками обліку грошових засобів та інших цінностей (активів);

2) у товариствах — з рахунком «Неоплачений капітал».

Фактичні надходження власників (засновників) проводяться за кредитом рахунка № 46 «Неоплачений капітал» у кореспонденції з рахунками обліку грошових засобів та інших цінностей (активів) або зобов’язань (пасивів).

Аналітичний облік за рахунком «Статутний капітал» проводиться по засновниках підприємства. На підприємствах, створених у формі акціонерних товариств, до рахунка «Статутний капітал» можуть бути відкриті субрахунки:

1) за видами акцій — прості, привілейовані;

2) за ознаками внесків — оголошений капітал, підписаний капітал, оплачений капітал, вилучений капітал.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 349 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...