Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політико-правові умови середовища міжнародних економічних відносин



Сукупність політико-правових факторів, які впливають на функціонування та ефективність участі країни в цілому та окремих суб'єктів підприємницької діяльності в МПП називають політико-правовими умовами середовища міжнародних економічних відносин.

Політико-правові умови середовища міжнародних економічних відносин можна класифікувати за такими напрямами:

2.1. політико – правові умови середовища своєї країни;

2.2. політико-правові умови середовища країни-партнера;

2.3 законодавче регулювання, прийняте у світовому співтоваристві.

2.1. Політико-правові умови середовища своєї країни аналізуються за наступним алгоритмом:

а) аналіз законодавчих актів, які діють всередині країні але опосередковано впливають на ефективність зовнішньоекономічних операцій:

- регулювання мінімального розміру заробітної плати;

- законодавство з охорони навколишнього середовища;

- рівень оподаткування;

б) зовнішня політика країни.

2.2. Політико-правові умови середовища іноземної країни детально аналізується з метою запобігання або зниження ризиків на зарубіжних ринках.

Виділяють такі групи ризиків:

а) майнові, пов'язані з втратою власності;

б) функціональні, що виникають у результаті поточної діяльності фірми;

в) ризики переміщення, які виникають у зв'язку з переказом доходів через національні кордони.

Для оцінки рівня привабливості політико-правових умов і факторів середовища країни-партнера проводиться аналіз, аналогічний відповідному аналізу щодо своєї країни та доповнюється додатковими напрямами дослідження:

а) співвідношення політичних сил у країні;

б) характер і ступінь впливу державних інституцій на економічні процеси;

в) ступінь розвитку державного суверенітету;

г) міжнародні позиції країни в 00Н та на світовій арені в цілому.

2.3. Третій напрям аналізу - міжнародні політико-правові умови і фактори середовища міжнародних економічних відносин

Воно складається з таких елементів:

а) міжнародна політика - сукупність методів і засобів, спрямованих на досягнення цілей і завдань, що випливають з інтересів усіх суб'єктів міжнародної економіки. Відзначимо, що міжнародна політика має більший вплив на розвиток міжнародної економіки, ніж внутрішня політика на розвиток національної економіки, оскільки національна економічна система у більшості країн складалася протягом тривалого часу і набула ознак самодостатності. Тому раптова зміна внутрішньої економічної політики не може відразу помітно змінити напрям її розвитку. Світове господарство склалося пізніше і ще знаходиться на стадії формування, тому помітно реагує на зміни міжнародної політики. Крім того, міжнародні економічні відносини функціонують на більш відповідальному рівні дотримання правових і договірних норм, порушення яких мають значно помітніші і відчутніші наслідки;

б) міжнародні правові інституції - сукупність міжнародних правових органів (конференцій, конгресів, нарад, комітетів, комісій, організацій):

- міжнародні конференції, конгреси, наради в основному виробляють норми в певних напрямах розвитку міжнародної економіки, скликаються рідко, інколи - періодично;

- міжнародні комітети та комісії - це постійно діючі інститути, завданням яких є втілення в життя намірів, ухвалених на міжнародних нарадах, конференціях, конгресах;

- міжнародні організації - це стійкі, міцно зорганізовані інститути зі своїми органами управління, що діють на основі чітко визначених статутних засад, мають класифікацію (рівень створення, вид діяльності, рівні представництва).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...