Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 8. Поняття і види екологічних правопорушень



Термін "екологічне правопорушення" вперше на законодавчому рівні був запроваджений у Законі "Про охорону навколишнього природного середовища". Екологічне правопорушення характеризується такими рисами як екологічна спрямованість, екологічна небезпека, екологічна протиправність. Суть екологічної спрямованості правопорушення полягає в тому, що поведінка правопорушника спрямована на негативну зміну стану навколишнього природного середовища, порушення правового режиму природних ресурсів та вимог екологічної безпеки. Екологічна небезпека включає не лише ймовірність порушення екологічних інтересів суспільства, але й підвищену небезпеку для існуючих екологічних зв'язків у самих екосистемах. Екологічна протиправність полягає у повному або частковому невиконанні вимог, ігноруванні правил, закріплених нормами екологічного законодавства.
Екологічним законодавством України встановлена відповідальність за правопорушення в галузі охорони навколишнього природного середовища. Зокрема, КК злочини у галузі екології об'єднані у розділі VIII "Злочини проти довкілля". Адміністративне законодавство передбачає відповідальність за порушення земельного, водного, лісового законодавства, законодавства про надра, охорону атмосферного повітря і тваринного світу, екологічну безпеку. Кодекс України про адміністративні правопорушення (КпАП) містить понад 60 складів екологічних правопорушень, а також відповідальність за них (гл. 7). Усі перераховані правопорушення іменують екологічними тому, що об'єктом посягання є компоненти навколишнього природного середовища. Але саме екологічне правопорушення, маючи різні властивості, визначає специфіку відповідної форми відповідальності. Кожне вчинене правопорушення характеризується не тільки об'єктом, на який воно посягало, але і іншими показниками, які включають суб'єктивну, вольову сторону порушення, а також характер наслідків протиправного діяння. Один і той самий об'єкт навколишнього природного середовища може бути предметом різних правопорушень.
Законом "Про охорону навколишнього природного середовища" передбачено притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства про охорону навколишнього природного середовища.
За порушення екологічного законодавства особи притягуються до дисциплінарної, адміністративної, цивільної і кримінальної відповідальності.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 570 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...