Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 1. Морально-етичне виховання школярів як складова частина навчально-виховного процесу



Міністерство освіти і науки України

ПВНЗ «Міжнародний економіко - гуманітарний університет

імені академіка Степана Дем’янчука»

Кафедра педагогіки

КУРСОВА РОБОТА НА ТЕМУ:

«МОРАЛЬНО-ЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ НА ЗВИЧАЯХ І ТРАДИЦІЯХ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ»


ЗМІСТ

Вступ.............................................................................. …………3

Розділ 1. Морально-етичне виховання школярів як складова частина навчально-виховного процесу……………………………………………………………….………….5

1.1. Зміст морально-етичного виховання школярів................5

1.2. Художньо-педагогічне спілкування як основа морально-етичного виховання…………………………………………………………

1.3. Прояв моральних якостей школярів в процесі спілкування………………………………………….…………………..….16

Розділ 2. Виховання морально-етичних якостей у школярів за допомогою фольклору, звичаїв і традицій українського народу ………………………………...........…...….23

2.1. Виховні можливості фольклору…………………………..23

2.2. Особливості формування та розвитку морально-

етичних якостей у школярів за допомогою фольклору………… ….30

2.3. Морально-етичне виховання на звичаях і традиціях

українського народу……………………………………….……………....36

Висновки....................................................................... …….…39

Література…………………………………………………….…..…40


ВСТУП

Актуальність дослідження. Становлення української держави значною мірою залежить від того, як буде іти процес виховання молодого покоління - майбутнього нашого суспільства. Тому школа повинна стати державно-громадським загальноосвітнім навчальним закладом, який організовує свою діяльність на ґрунті національної культури і національних традицій, який за змістом, формами роботи відповідає національно-культурним потребам України, її становленню і розвитку як суверенної держави.

Концепція виховання дітей та молоді у національній системі освіти визначила систему завдань, спрямовану на виховання гармонійно розвиненої, високоосвіченої, національно свідомої і соціально активної людини, що наділена глибокою громадянською відповідальністю, високими духовними якостями, родинними і патріотичними почуттями, є носієм кращих надбань національної і світової культури.

У Державній національній програмі «Освіта», «Україна XXI-го століття» головну мету національного виховання в Україні визначено так: «набуття молодим покоління соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування у молоді незалежно від національної належності особистих рис громадян Української держави, розвиненої духовності, фізичної досконалості, моральної, художньо-естетичної, правової, трудової, екологічної культури».

Вирішення завдань виховної роботи здійснюється за напрямками:

громадянське виховання, родинно-сімейне виховання, військово- патріотичне виховання, трудове виховання, художньо-естетичне виховання, моральне виховання, екологічне виховання, економічне виховання, фізичне виховання, розумове виховання, превентивне виховання.

Одним із чинників всебічного гармонійного розвитку особистості є її морально-етичне виховання.

Проблема формування моральних переконань у підростаючого покоління набуває значної актуальності. Відтак, перед учителями, батьками, психологами, соціологами, вихователями постає завдання розвитку здатності до усвідомлення мотивів власної поведінки, узгодження її проявів із загальноприйнятими моральними цінностями. З огляду на вищенаведене, проблема морально-етичного виховання особистості постає однією із провідних у сучасній педагогіці.

Становлення уявлень особистості про світ, стосунки людей, про себе починається у дошкільному дитинстві одночасно з розвитком почуттів і моральних якостей. Перші уроки моралі дитина засвоює у сім'ї, опановуючи з допомогою батьків норми порядності, доброти, працьовитості. У процесі виховання моральних якостей протягом молодшого шкільного віку під впливом дорослих формується спрямованість особистості - система мотивів поведінки.

Предмет дослідження – процес формування моральних якостей особистості школярів під час навчально-виховної роботи.

Об’єкт дослідження - навчально-виховна робота з школярами.

Мета дослідження - проаналізувати та дослідити виховання моральних якостей особистості школярів у процесі навчально-виховної роботи.

Завдання дослідження:

· розкрити сутність та значення виховання моральних якостей у школярів;

· проаналізувати значення спілкування для розвитку моральних якостей школярів;

· дати характеристику виховних можливостей фольклору;

Структура роботи. Курсова робота складається із вступу, двох розділів, висновків та списку використаної літератури.


РОЗДІЛ 1. МОРАЛЬНО-ЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2093 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...