Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. 29. Товариство з обмеженою відповідальністю «Оберіг», акціонерне товариство, що складається з однієї особи «Власта»



29. Товариство з обмеженою відповідальністю «Оберіг», акціонерне товариство, що складається з однієї особи «Власта», а також громадяни Я.Б. Полуниця, Г.О.Волков та В.П. Джунь вирішили створити господарське товариство, основною діяльністю якого буде будівництво жилих будинків. Засновників цього товариства цікавить ряд питань:

1/. Чи можуть вони створити господарське товариство у формі акціонерного товариства (далі - АТ)?

2/. Чи потрібно заключати між собою договір, яка його форма і що він повинен передбачати?

3/. Чи несуть особи, що створюють АТ відповідальність перед іншими особами за зобов’язаннями, що виникли до реєстрації АТ і яка ця відповідальність? В яких випадках АТ буде нести відповідальність за зобов’язаннями засновників, що пов’язані з його створенням?

4/. Що являється установчим документом АТ?

5/.Які відомості повинен містити статут АТ?

6/.Як утворюється статутний капітал АТ, як відбувається його збільшення та зменшення?

7/.Які органи управління повинні створюватися в АТ і які їх функції?

8/. В якому порядку товариство повинно здійснювати розповсюдження своїх акцій?

9/ Які права і обов’язки мають акціонери?

На яке питання теми розраховане дане завдання? Дайте відповіді на запитання. Поясніть в яких ще формах можуть створюватися підприємницькі товариства.

30. Непідприємницьке товариство Харківська членська благодійна організація «Милосердя» (далі - організація), виходячи з того, що закон дозволяє їм здійснення підприємницької діяльності, прийняло рішення про створення товариства однієї особи «Сприяння» (надалі - товариство), статутна діяльність якого передбачає, зокрема, торгівлю товарами широкого вжитку. У статуті також передбачено, що товариство кожного місяця повинно переводити на рахунок засновника - організації 5000 грн., які розглядаються відповідно до закону як одне з джерел формування майна благодійної організації. Одночасно організація, керуючись ст.86 ЦК, прийняла рішення про розширення кола своєї діяльності, і уклала декілька договорів купівлі-продажу галантерейних товарів, чоловічого і жіночого одягу.

Державна податкова інспекція Київського р-ну м.Харкова, здійснюючи перевірку діяльності організації, поставила питання про незаконність вказаних дій, зазначивши, що у статуті товариства не може міститися вказівка на примусове відрахування будь-яких грошей, а сама організація не може займатися будь-яким видом підприємницької діяльності, включаючи торгівлю, доки не буде внесено змін до її статуту. Крім цього зайняття торгівельною діяльністю передбачає відповідно до Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» отримання патенту.

Голова правління організації пояснив, що остання являється єдиним засновником товариства, і тому має право включати до статуту будь-які положення. Організація займається підприємницькою діяльністю виключно з метою отримання додаткових коштів, які планується розподіляти між інвалідами - засновниками цієї організації. Між тим організація згодна на майбутнє внести зміни до свого статуту і вказати певні види підприємницької діяльності як види своєї безпосередньої діяльності. Що стосується вимог ЗУ «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності», то він не розповсюджується на діяльність їх організації.

Голова правління хоче також з’ясувати, чи можуть засновники - інваліди у випадку припинення діяльності організації розподілити між собою залишки грошових сум і майна організації.

На яке коло питань розраховане це завдання? Поясніть доводи сторін.

31. Громадяни України К.К.Кудря та В.А.Ворона, а також громадянин Німеччини М.Є.Полячок вирішили створити страхову компанію у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Керуючись ст.87 ЦК, засновники виходили з того, що страхова компанія може здійснювати будь-який з видів підприємницької діяльності, а особисте страхування, майнове страхування, страхування відповідальності, перестрахування та фінансову діяльність, пов’язану з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх управлінням тільки отримавши відповідні ліцензії. Це і знайшло відображення в статуті. Між тим їм було відмовлено у реєстрації страхової компанії.

На яке коло питань розраховано це завдання? Допоможіть вказаним особам відкрити страхову компанію.

32. Акціонерне товариство «Норка» (далі - АТ) протягом кількох років випускало високоякісні вироби з хутра (жіночі шуби, кожушки, манто, капелюшки), здійснюючи їх продаж як в межах України, так і за кордоном. У встановленому порядку АТ зареєструвало свій товарний знак (чорний трикутник з зображенням білої норки посередині) і отримало відповідне свідоцтво, що підтвердило право власності АТ на вказаний товарний знак.

У січні 2001 р. в газеті «Світанок» було вміщено замітку про те, що якість товарів АТ значно погіршилася. Вважаючи цю інформацію не відповідаючою дійсності, АТ, керуючись статтями 13, 16, 22 і 23 ЦК, вирішило притягти редакцію газети до відповідальності і звернутися з позовною заявою до господарського суду.

Під час підготовки матеріалів з’ясувалось, що вироби з хутра, які з’явились на ринку України, виробляє товариство однієї особи «Успіх» (надалі - товариство) і використовує товарний знак, схожий на товарний знак АТ. Тоді останнє пред’явило претензію товариству з вимогою припинити випуск продукції під товарним знаком АТ, на яку отримало відзив, що товарний знак товариства, хоча ще і не зареєстрований, але він суттєво відрізняється від товарного знаку АТ, бо на ньому в коричневому трикутнику зображена лисиця.

На яке коло питань розраховано це завдання? Вирішить цей спір.

33. Товариство з обмеженою відповідальністю «Юність» (далі- ТОВ) було зареєстровано в Київському районі м. Харкова за адресою одного з засновників Бровко, який пізніше вибув з числа учасників ТОВ. Останнє було змушено заключити договір оренди жилого приміщення з гр.Івановим по вул. Леніна 7/8 (Дзержинський р-н), де розмістило свій орган управління. Решта підрозділів ТОВ були розташовані в інших місцях. За одним з договорів підряду ТОВ не виконало своїх зобов’язань і контрагент направив претензію ТОВ за адресою, де знаходився орган управління останнього. Не отримавши у певний термін відповіді на претензію, контрагент вирішив звернутися з позовом до господарського суду.

На яке питання розраховано це завдання?

34. Письменний - голова правління відкритого акціонерного товариства «Світлана» (далі - ВАТ) уклав договір купівлі-продажу одного з приміщень, яке належало ВАТ на праві власності. Останнє звернулося з позовною заявою до господарського суду про визнання цього договору недійсним, мотивуючи це тим, що відповідно до статуту ВАТ Письменний не мав належно оформлених повноважень щодо укладення цього договору. Вирішення питань про відчуження приміщень є виключною компетенцією загальних зборів ВАТ. Рішенням господарського суду договір купівлі-продажу приміщення ВАТ громадянином-підприємцем Осиповим було визнано недійсним. Останній не погодився з прийнятим рішенням і має намір звернутися з апеляційною скаргою до апеляційного господарського суду.

На яке коло питань розраховано це завдання? Яку постанову має прийняти апеляційний господарський суд?

35. Громадянка Василько пред’явила позов про визнання частково недійсним заповіту, який залишив її батько. Виходячи із змісту заповіту, батько заповів доньці квартиру, автомобіль, речі домашнього вжитку, а всі гроші, що знаходились на рахунку померлого у Харківській філії «Приватбанку», повинні були бути спрямовані на створення приватної музичної школи. Василько вважає, що в зв’язку з тим, що батько при житті не займався створенням цієї школи, навіть не склав установчого акта, а вона не є фахівцем в цій справі і не зможе управляти школою навіть якщо і створить її, в частині спрямування коштів на створення приватної музичної школи треба визнати заповіт недійсним. До того ж її брат, який працює юристом, запевнив її, що хоча установа і відповідає за своїми зобов’язаннями коштами, що знаходяться в її розпорядженні, при їх недостатності Василько як власник школи, буде нести субсидіарну відповідальність.

На яке питання розраховано це завдання? Як буде вирішена справа?

36. ТОВ «Явір», яке було створено в м. Харкові (Київський р-н) в 1999 році і займалося виробництвом меблів, вирішило створити в м.Люботині, де в нього були контрагенти, відособлений підрозділ, який би представляв і захищав його інтереси і здійснював би всі або певну частину його функцій. До цього часу у ТОВ вже був створений в цьому ж Київському р-ні як відособлений підрозділ - фірмовий магазин. На загальних зборах учасників ТОВ рішення стосовно того, що це буде - філія, представництво або цех товариства, прийнято не було і вирішення цього питання передали генеральному директору ТОВ. Останній розробив Положення про представництво ТОВ, вказавши в ньому, що останнє є уособленим структурним підрозділом ТОВ, не є юридичною особою і має право від імені ТОВ здійснювати правочини та інші юридичні акти, виступати в інтересах і від імені ТОВ на підставі цього Положення. Крім цього в Положенні було зазначено, що представництво перед контрагентами несе самостійну відповідальність, бо ТОВ передає йому у власність частину свого майна. Юрисконсульт ТОВ, отримавши Положення, зробив зауваження, з якими генеральний директор не погодився і звернувся за роз’ясненням до незалежного фахівця.

Яке роз’яснення повинно бути дано? Чи поширюються на представництва юридичної особи правила ст. 244 ЦК «Комерційне представництво»?

37. Акціонерне товариство «Грім» (далі - АТ) уклало договір з відособленим підрозділом науково-технічного інституту (далі - НТІ) - житлово-комунальним управлінням (далі - ЖКУ). НТІ звернувся з позовною заявою до господарського суду про визнання вказаного договору недійсним, мотивуючи це тим, що останній укладений особою, не уповноваженою на це. При підготовці справи до слухання з’ясувалось, що ЖКУ не є ні філіалом, ні представництвом НТІ і діє на підставі Положення, затвердженого НТІ. Положення дозволяє начальнику ЖКУ укладати без довіреності цивільні угоди від імені самого ЖКУ.

На яке питання розраховано це завдання? Як повинна бути вирішена справа?

38. Під час роботи повного товарства «Клімов і компанія» (далі - товариство), яке займалося вирощуванням кролів і виготовленням шапок та кожушків з їх хутра, виникла низка питань, які учасники самостійно не можуть вирішити. Останні звернулися до фахівця із слідуючими питаннями:

Стало відомо, що один з учасників Петров став учасником ще одного повного товариства. Які правові наслідки його дій?

Товариством був укладений договір купівлі шкурок кролів, які виявилися недоброякісними. Договір підписував Смирнов, але виявилось, що в засновницькому договорі визначено, що ведення справ товариства доручено Клімову. Смирнов настоював на тому, що підписав він договір за дорученням Клімова. Чи можно визнати, що вказаний договір не має юридичної сили для товариства?

Покупцями продукції товариства було заявлено претензії стосовно якості пошиття шапок та кожушків. Один з учасників Мішин, який займається вирощуванням кролів, вважає, що на нього не поширюються зобов’язання щодо пошиття шапок та кожушків і він не повинен нести відповідальність за цю ділянку роботи. Це знайшло своє закріплення і в засновницькому договорі.

Один з учасників товариства Котов хотів би використати майно товариства (швейну машинку, нитки, ножиці тощо) для того, щоб у вільний час із шкурок, які належать йому на праві власності, шити шапки і продавати їх на базарі. Інші учасники товариства з цим не погоджуються.

Учасник товариства Дімарін за його власними зобов’язаннями повинен сплатити кредиторам 1000грн. У зв’язку з недостатністю у нього майна, кредитори ставлять питання про звернення стягнення на частку останнього у складеному капіталі товариства. Чи відповідає це закону?

Декілька кредиторів звернулися до товариства з вимогами про відшкодування збитків за невиконання останнім своїх договірних зобов’язань. Товариство не змогло їх задовольнити і кредитори вимагають притягнення до відповідальності всіх учасників товариства. На цей час відбулися зміни у складі учасників товариства: Марченко та Сидоров вибули із товариства з власної ініціативи і з ними відбулися розрахунки в повному обсязі.

39. Командитне товариство «Смислов і компанія» (далі - товариство) протягом двох років здійснювало роботи по ремонту та обслуговуванню комп’ютерної техніки. За спільною згодою повних учасників було прийняте рішення про зміну основних напрямків діяльності товариства і здійснення в подальшому торговельної діяльності. Проте відповідні зміни не були внесені до засновницького договору товариства, і через деякий час податкова інспекція Московського р-ну м. Харкова виявила розбіжності між діяльністю товариства і видами діяльності, що були зафіксовані в договорі, і прийняла рішення про стягнення прибутків товариства від торговельної діяльності до державного бюджету як незаконних. Смислов, якому відповідно до засновницького договору було доручено ведення справ товариства, пояснив, що засновницький договір містить фразу “... товариство має право займатися всіма видами діяльності, які не заборонені законом”, тому вони не вважали за необхідне вносити зміни у договір.

Один з вкладників товариства Мухін, довідавшись про це, зажадав скликання зборів усіх повних товаришів і почав заперечувати проти зміни напрямку діяльності товариства, посилаючись на те, що це вже призвело до зменшення прибутку товариства. Інший вкладник Петров розповів, що один з повних товаришів Мамутов став учасником повного товариства «Мамутов і компанія». У відповідь на це Мамутов нагадав Петрову, шо той взагалі не може вказувати їм, як себе поводити, бо не зробив ще в повному обсязі вклад до складеного капіталу товариства.

На яке коло питань розраховано завдання? Дайте відповідь на ці запитання. Чому командитне товариство ще називають товариством на довірі?

40. Товариство однієї особи «Магноз» (далі - товариство) звернуло до міського господарського суду з позовною заявою до акціонерного товариства «Лінос» (далі - АТ) про стягнення неустойки і відшкодуванні збитків за невиконання зобов’язань за договором переробки сирої нафти, який був укладений ще до моменту приватизації Лисичанського нафтопереробного заводу (далі - НПЗ), який перетворився на АТ. Представники товариства вважають, що хоча договір укладався не з АТ, останнє являється правонаступником НПЗ.

Представники АТ вважають, що вони не повинні нести відповідальність за вказаним договором, бо НПЗ припинило свою діяльність, а товариство не зверталось до Правління АТ з вимогою переукласти вказаний договір.

На яке питання теми розраховано це завдання? Як треба вирішити справу?

41. Державна податкова інспекція по Жовтневому р-ну м. Харкова звернулась до господарського суду з позовною заявою до виконкому ради Жовтневого р-ну м. Харкова і до товариства з додатковою відповідальністю «Алюмікс» (далі - товариство) про ліквідацію останнього на підставі п.2 ч.2 ст.110 ЦК за здійснення діяльності з неодноразовим та грубим порушенням податкового законодавства України. З матеріалів справи вбачається, що товариство являється товариством однієї особи, зареєстровано у встановленому законом порядку і діє на підставі статуту, затвердженого гр-ном України Коробейніковим.

Починаючи з 1.01.2002р. товариство не представляє в податкові органи необхідні для нарахування та сплати податків докумети та відомості, що слід визнати неодноразовим та грубим порушенням законодавства. Окрім цього товариство не може продовжувати свою діяльність, бо єдиний учасник товариства Коробейніков вмер, а спадкоємці відмовились від права спадкування.

На яке питання теми розраховано це завдання? Як повинна бути вирішена справа?

42. Товариство з обмеженою відповідальністю «Мета» (далі - ТОВ) уклало договори підряда з господарюючими суб’єктами, відповідно до яких зобов’язувалось виготовляти жіночі куртки та передавати їх замовникам. Отримавши від останніх певну суму грошей в якості попередньої оплати за виконання роботи, ТОВ не змогло налагодити виробництво. Замовники (виробничий кооператив «Дружба», товариство з додатковою відповідальністю «Мрія», громадянин-підприємець В.А.Соколов) звернулися до ТОВ з вимогою негайно розірвати договір, виплатити неустойку та повернути отримані кошти. ТОВ визнало вимоги кредиторів, але задовольнити їх не змогло через відсутність коштів на поточному рахунку. Кредитори звернулись до господарського суду про прушення справи про банкрутство.

Акціонерне товариство «Престиж» (далі - АТ), яке здійснює пошив верхнього жіночого одягу, дізнавшись про неспроможність ТОВ розрахуватись по боргах, виявило згоду за власний кошт задовольнити вимоги кредиторів ТОВ при умові, що на його баланс будуть переведені всі матеріальні та товарні цінності, які залишились у ТОВ, а також з ним буде переукладено довгостроковий договір оренди на право користування торговельним залом по вул Сумській 104 м.Харкова, який до цього був укладений з ТОВ.

На яке питання теми розраховано це завдання? Як повинна бути вирішена справа?

43. Товариство з додатковою відповідальністю «Крок» (далі - товариство), яке являється одним з акціонерів акціонерного товариства «Версаль» (далі - АТ), звернулося до іншого акціонера АТ Бурди з пропозицією про продаж останнім товариству певної кількості простих акцій. В результаті цього товариству стало б належати 25 процентів відсотків простих акцій АТ. Бурда звернувся за консультацією до юридичного відділу АТ.

На які питання теми розраховано це завдання? Що станеться, якщо таке відчуження акцій відбудеться?

44. Громадяни Суботін, Дорошенко, Вересень, Критов, Абрамов, Жовтий та Цимбалюк вирішили зайнятися ремонтом автомобілів і створити з цією метою виробничий кооператив «Автомобіліст». На загальних зборах вони прийняли рішення розробити статут кооперативу і, виходячи з того, що їх сумісних пайових внесків було недостатньо для придбання необхідного обладнення, запросити прийняти участь у роботі кооператива товариство однієї особи «Авто», яке займалося таким само видом діяльності і мало необхідне обладнення. Обговорюючи питання стосовно участі у роботі кооперативу, решта з членів кооперативу зажадали внести лише відповідні кошти, мотивуючи це тим, що в них немає вільного часу на працю в кооперативі, бо вони являються державними службовцями. Після суперечок вони вирішили звернутися за роз’ясненнями до фахівців.

На яке питання теми розраховано це завдання? Чим відрізняється виробничий кооператив від господарського товариства?

Вересня 2000 року між засновниками ТОВ "Бастіон" та громадянином Н. було укладено додаткову угоду до Установчого договору ТОВ "Бастіон". Сторони досягли домовленості про включення громадянина Н. до складу учасників ТОВ "Бастіон". За цією угодою громадянин Н. зобов'язався внести до статутного фонду ТОВ "Бастіон" прості іменні акції ВАТ "Світанок" у кількості 2 500 шт. на загальну суму 25 000, 00 грн.

25 вересня 2000 року громадянин Н. у виконання додаткової угоди до Установчого договору ТОВ "Бастіон" надіслав передавальне розпорядження реєстратору акцій ВАТ "Світанок" з тим, щоб останній вніс відповідні зміни до реєстру і зареєстрував перехід акцій у власність ТОВ "Бастіон". 29 вересня реєстратором акцій ВАТ "Світанок" було внесено відповідні зміни до реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ "Світанок".

26 вересня 2000 року на загальних зборах ТОВ "Бастіон" одноголосно було прийнято рішення про реорганізацію шляхом перетворення вказаного товариства у Закрите акціонерне товариство "Бастіон". Свідоцтво про перереєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - Закритого акціонерного товариства "Бастіон" було видане 28 вересня 2000 року.

27 лютого 2001 року громадянином Н. було подано заяву про вихід з ЗАТ "Бастіон", з вимогою повернути йому акції ВАТ "Світанок". Правління ЗАТ "Бастіон" відмовило у задоволенні його вимог, на тій підставі, що діючим законодавством не передбачено виділ майна в натурі при виході учасника закритого акціонерного товариства. Після чого, громадянин Н. звернувся з позовом до суду про витребування акцій ВАТ "Світанок" у кількості 2 500 шт. від ЗАТ "Бастіон" на тій підставі, що він передав акції до статутного фонду ТОВ "Бастіон", на момент внесення змін до реєстру власників акцій ВАТ "Світанок" ТОВ "Бастіон" не існувало, а отже право власності на згадані акції не перейшло до ЗАТ "Бастіон" і останнє безпідставно утримує ці акції.

ЗАТ "Бастіон" проти позову заперечувало, посилаючись на те, що воно є правонаступником ТОВ "Бастіон" і законним власником вказаних акцій.

Як слід вирішити справу? Чи правомірні вимоги громадянина Н. до ЗАТ "Бастіон" про повернення йому акцій ВАТ "Світанок"? Який порядок виходу з закритого акціонерного товариства передбачено діючим законодавством. Як слід вирішити справу?

46. Державною комісєю з цінних паперів та фондового ринку до господарського суду було подано позов про скасування державної реєстрації закритого акціонерного товариства "Зоря". У якості підстави для позову позивач посилався на те, що засновниками товариства не була здійснена підписка на акції товариства, та не було прийняте рішення про перший випуск акцій.

Відповідач проти позову заперечував, посилаючись на те, що на його думку особливості створення закритого акціонерного товариства виключають проведення підписки на акції. Також відповідач посилався на те, що засновниками товариства було прийнято рішення про реєстрацію першого випуску акцій, що по суті і є рішенням про випуск акцій.

У якому порядку створюються акціонерні товариства? Поясніть які вимоги встановлено ст.6 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" щодо рішення про випуск акцій. Проаналізуйте доводи сторін? Яке рішення повинен прийняти суд?

47. Виконком міської Ради звернувсвя до господарського суду з позовом, щодо визнання недійсною державної реєстрації змін до статуту ТОВ "Дружба". В обгрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що зміни до статуту були пов¢язані зі зменьшенням статутного фонду товариства, що відбулося без згоди кредиторів.

Відповідач (ТОВ "Дружба") проти позову заперечував оскільки на момент державної реєстрації змін до статуту єдиним кредитором ТОВ "Дружба" був позивач (заборгованність виникла за користування земельною ділянкою). На думку відповідача, реєєструючи зміни до статуту виконком тим самим погодився зі зменшенням статутного фонду.

Яке рішення повинен прийняти господарський суд?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1542 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...