Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Цивільне право як галузь права. Цивільне законодавство



Питання по темі:

Цивільне право як приватне право.

Відношення, що регулюються цивільним правом.

Принципи цивільного права.

Акти цивільного законодавства.

Співвідношення закону і договору.

Система цивільного права і законодавства.

Дія актів цивільного законодавства у часі, у просторі і по колу осіб.

Тдумачення цивільно-правових норм.

Аналогія закону і аналогія права.

Завдання:

1. Громадянин Жженов вирішив продати квартиру в домі ЖБК, в якій він мешкав, гр-ну Миронову. Сторони прийшли до нотаріуса для з,ясування питання щодо документів, які вони повинні надати для укладення договору. Втім, нотаріус заявив Жженову, що той не вправі продати квартиру у зв,язку з тим, що вона не належить йому на праві власності. Квартира, на думку нотаріуса, становить власність ЖБК, членом якого э Жженов. Заперечуючи проти цого Жженов заявив, що він повіністю внес пайовий внесок за квартиру ще у 1988 р. і відповідно до ст.15 Закону України “Про власність” став її власником. Нотаріус погодився з тим, що особа, яка повністю сплатила пайові внески в ЖБК дійсно набуває право власності на квартиру. Але це стосується лише випадків, коли взноси сплачуються після набрання чинності Закону України “Про власність”, тому на випадок з гр-м Жженовим він не розповсюджується.

Поясніть на цьому прикладі дію актів цивільного законодавства у часі, у просторі і по колу осіб.

Вирішіть справу.

2. Товариство з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ) “Енергія” у 1998 р. уклало договір оренди земельної ділянки строком на 25 років, згядно з умовами якого воно як орендар повинно щомісяця сплачувати оренду плату в розмірі 250 грн. У вересні 2001 р. Управління земельних ресурсів та управління комунальної власності Харківського місьвиконкому надіслали ТОВ “Енергія” листа, в якому запропонувало з січня 2001 р. сплачувати орендну плату в розмірі 320 грн. Підставою для цього послугувало прийняття у березні 2001 р. сесією міської ради рішення про підвищення плати за землю. Директор ТОВ “Енергія” звернувся до юриста за консультацією, наскільки правомірними є вимоги виконавчих органів.

Чи регулюються ці відносини цивільним кодексом?

Яка дія в часі нормативно-правових актів та порядок набрання ними чинності.

Вирішіть справу.

3. Гр-н Сидоренко пред,явив позов до готелю “Київ” про відшкодування вартості пальто, костюму та електробритви, які були в нього вкрадені під час його проживання в готелі. Відповідач заперечував проти позову, посілаючись на те, що Сидоренко відповідно до розпорядження адміністрації готелю повинен був здати свої речі на зберігання в камеру схову, яка процює цілодобово. В іншому випадку адміністрація не несе відповідальності за зникнення речей. Адвокат гр-на Сидоренко звернув увагу суду на те, що розпорядження адміністрації готелю не є нормативним актом і протирічить ст.1029 ЦК, відповідно до якої готель відповідає за схоронність майна, внесено особою, яка проживає в ньому. Представник готелю, в свою чергу, послався на Правила проживання в готелях міста, які були затверджені головою адміністрації міста. В Правилах, зокрема, сказано, що готель не відповідає за втрату речей, які не були здані в камеру схову.

Поясніть правила співвідношення законів та підзаконних нормативних актів. Визначте систему цивільного законодавства.

Вирішіть справу.

4. В фотоательє «Силует» звернулася гр-ка Сімоненко з вимогою про вилучення з торговельної мережі художньої фотографії з її зображенням. Вона відзначила, що заперечує проти розповсюдження цієї фотографії тому, що вважає її невдалою. Як пояснив гр-ці Сімоненко її адвокат, відповідно до ст.304 ЦК особисті папери, в тому числі фотографії фізичної особи є її власністю. Ознайомлення з особистими паперами, їх використання, зокрема шляхом опублікування, допускаються лише за згодою фізичної особи, якій вони належать. Тому для розповсюдження фотографії необхідна її згода. Фотоательє відповіло, що воно має авторське право на художню фотографію з зображенням Сімоненко. Остання позувала ателье за плату, отже, дала свою згоду на розповсюдження фотографії. Відповідно до ст. 309 ЦК у цьому разі фотографія, як і будь-який іншій художній твір, може бути розповсюджена без її згоди. Якщо гр-ка Симоненко хоче вилучити фотографію з продажу вона збов,язана відшкодувати фотоательє пов'язані з цим збиткі.

Поясніть правила співвідношення загальних та спеціальних норм.

Вирішить справу.

5. Гр-н Бортківський збив автомобілем гр-на Тищенко, якому у зв,язку з цим було заподіяно шкоду. Пізніше гр-н Тищенко звернувся до суду з вимогою про її відшкодування. Гр-н Бортківський зробив заяву про те, що його було визнано невинним у карному судочинстві і звільнено від відповідальності, а також, що він не може бути притягнений до цивільно-правової відповідальності, бо ст. 1185 ЦК передбачає вину як обов,язкову умову відповіальності. На це адвокат Тищенка зауважив, що в даній ситуації треба користуватися ст.1206 ЦК, відповідно до якої гр. Бортківський має нести відповідальність за скоєні ним дії.

Поясніть позіцію адвоката потерпілого.

Як співвідносяться загальні і спеціальні норми цивільного законодавства?

6. Між сільськогосподарськими товаровиробниками і хлібоприймальним пунктом Державної акціонерної компанії “Хліб України” (далі – ХПП) були укладені договори купівлі сільськогосподарської продукції, згідно з умовами яких товаровиробники зобов’язувалися поставити продукцію певних видів і кількості, а ХПП зобов’язувався її прийняти, оплатити і надати додаткові послуги по її очищенню. За результатами перевірки Харківським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету (ХОТВ АМК) було встановлено, що додаткових послуг, передбачених договорами, товаровиробники не потребують. Вимоги ж до якості продукції в порівнянні з державними стандартами є підвищеними. Це дало ХОТВ АМК підстави стверджувати, що діями ХПП порушуються права товаровиробників, яким нав’язуються невигідні для них умови договорів. Проти такого висновку заперечував ХПП, посилаючись на дію принципу свободи підприємництва і неприпустимість втручання держави в підприємницькі відносини. Справу було передано до суду.

Оцініть доводи сторін.

Яке рішення винесе суд?

7. У 2000 р. ВАТ “Надія” уклало договір купівлі-продажу санаторію. Харківська обласна прокуратура подала позов про визнання договору недійсним, оскільки санаторій не належить ВАТ “Надія” на праві власності. В судовому засіданні було встановлено, що ВАТ “Надія” було створене в 1995 р. в результаті приватизації майна державного підприємства і санаторій йому було передано безоплатно. При цьому Харківська обласна прокуратура вважає, що санаторій було передано не у власність, а у безоплатне користування, а ВАТ “Надія” дотримується позиції, що воно є власником всього майна, яким може розпоряджатися на свій розсуд. Господарський суд зупинив провадження в справі, мотивуючи це тим, що з питання надання тлумачення поняттю безоплатної передачі об’єктів соціально-побутового призначення порушено справу Конституційним судом України, яке й буде використане при вирішенні конкретного спору.

Чи повинен суд надавати тлумачення цивільно-правових норм при вирішенні справи?

Як співвідносяться поняття тлумачення правових норм, аналогії закону та аналогії права?

Чи правильними є дії Господарського суду?

8. АТ “СМК” уклало договір на придбання листа оцинкованого на загальну суму 580 тис. грн. Перевірка наглядовою радою діяльності правління визначила збитковість цього договору, оскільки в цей період можна було придбати лист оцинкований за значно меншу ціну. Наглядова рада довела, що цей договір було укладено головою правління, з боку якого вбачалася зацікавленість. Загальними зборами АТ “СМК” було розглянуте питання про притягнення голови правління до майнової відповідальності і стягнення з нього збитків, спричинених товариству цією угодою, в повному обсязі. Голова правління не погодився з рішенням загальних зборів, мотивуючи це тим, що він працює в АТ “СМК” на підставі трудового договору і тому його відповідальність повинна врегульовуватись не цивільним, а трудовим законодавством. Згідно ст. ст.130,132 Кодексу законів України про працю він не повинен нести повної матеріальної відповідальності, а відповідає лише в межах свого місячного заробітку, оскільки його дії не підпадають під ст.ст.134 і 135-1 Кодексу законів про працю.

Крім того, він зазначив, що взагалі не погоджується з оцінкою своїх дій загальними зборами, оскільки діяв у межах наданих йому повноважень і припускався обгрунтованого ризику.

Як слід вирішити спір?

Нормами якого законодавства – трудового чи цивільного слід керуватись при вирішенні спору?Як це співвідноситься з принципами права і справедливості.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 401 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...