Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Елементи геометричної оптики



1. Вгнуте сферичне дзеркало дає на екрані зображення предмета, збільшене в 4 рази. Відстань від предмета до дзеркала 25 см. Визначити радіус кривизни дзеркала.

2. Фокусна відстань вгнутого дзеркала 15 см. Дзеркало дає дійсне зображення предмета, зменшене в 3 рази. Визначити відстань від предмета до дзеркала.

3. Радіус кривизни опуклого дзеркала 50 см. Предмет міститься на відстані 1 м від дзеркала. Визначити відстань від дзеркала до зображення.

4. Яка найменша можлива відстань між предметом і його дійсним зображенням, утвореним збірною лінзою з фокусною відстанню 12 см?

5. Із скла з показником заломлення 1,5 потрібно виготовити плоскоопуклу лінзу оптичною силою 5 дптр. Визначити радіус кривизни опуклої поверхні лінзи.

6. Двоякоопукла лінза має однакові радіуси кривизни поверхонь. Які це радіуси, якщо фокусна відстань 20 см? Показник заломлення скла 1,5.

7. Із двох годинникових стекол з радіусами кривизни 50 см склеєна двоякоопукла «повітряна» лінза. Яка оптична сила такої лінзи у воді з показником заломлення 1,33?

8. Лінза виготовлена із скла з показниками заломлення 1,5 та 1,52 для червоних та фіолетових променів відповідно. Радіуси кривизни поверхонь лінзи однакові і рівні 1 м. Визначити різницю фокусних відстаней для червоних і фіолетових променів.

9. Тонка лінза в повітрі має оптичну силу 5 дптр, а в рідині — 0,48 дптр. Визначити показник заломлення рідини, якщо показник заломлення матеріалу скла — 1,52.

10. Лупа являє собою двоякоопуклу лінзу із скла з показником заломлення 1,6. Радіуси кривизни поверхонь лінзи однакові і рівні 12 см. Визначити збільшення лупи. Відстань найкращого зору 25 см.

11.* Промінь світла падає на папір під кутом 30º. На скільки зміститься світла пляма, якщо на папір поставити плоскопаралельну пластинку товщиною 5 см з показником заломлення 1,5?

12.* Пучок паралельних променів падає на товсту скляну пластинку з показником заломлення n=1,5 і заломлюється у скло. Ширина пучка в повітрі 10 см. Визначити ширину пучка в склі, якщо він падає на пластину під кутом 60º.

13.* Промінь світла переходить із середовища з показником заломлення n1 в середовище з показником заломлення n2. Визначити кут падінні променя, якщо відбитий і заломлений промені перпендикулярні між собою.

14.* Фокусна відстань збірної скляної лінзи в повітрі рівна 10 см. Визначити її значення у воді. Абсолютні показники заломлення скла і води рівні 1,5 та 1,33 відповідно.

15.* Людина читає книгу без окулярів, тримаючи її перед собою на відстані 12,5 см. Якої оптичної сили окуляри необхідні людині, якщо відстань найкращого зору 25 см?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 706 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...