Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріали до теми №8




Завдання для індивідуальної роботи

В прокуратуру Київськго району Донецької області звернулися мешканці села Розівка зі скаргою на головного лікаря району, який на їх прохання не надав в установлений строк інформації про стан захворюваності населення села у зв’язку зі шкідливим впливом на атмосферне повітря агрофірми «Квіточка», яка у боротьбі зі шкідниками сільгоспрослин застосувала авіаційну обробку полів отрутохімікатами.

З метою перевірки повідомлених фактів, відділ прокуратури залучив до перевірки діяльності агрофірми державних та громадських інспекторів з охорони довкілля. В результаті контрольних перевірок встановлено, що під час обробки полів хімікатами городина у більшості селян пошкоджена невідомою хімічною речовиною, у місцевому ставку виявлені перевищені концентрації хлору. Крім цього агрофірмою здійснено незаконне складування відходів птахівництва.

Прокурор подав позов до суду про відшкодування шкоди, заподіяної агрофірмою «Квіточка» навколишньому природному середовищу, майну та здоров’ю громадян села. На підтвердження позову він пред’явив одержані внаслідок контролю матеріали та довідку від обласного управління здоров’я про стан захворюваності на селі.

В суді представник агрофірми заперечив проти позовних вимог, посилаючись, що обробку полів здійснено з дозволу відповідних органів з додержанням встановлених вимог, відходи виробництва розміщені на погоджених для цього територіях, а причинно-наслідковий зв’язок із захворюваністю та знищенням городніх культур не встановлено. На стан захворюваності та городні культури вплинула спека, яка спостерігалася в регіоні близько місяця.

Які міжнародно-правові заходи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру передбачає чинне законодавство? Яке рішення має прийняти суд по справі? Вирішити справу.

Теми рефератів:

1. Міжнародна екологічна безпека: сучасні виміри та принципи релізації.

2. Фактори які створюють сукупність та загрози екологічній безпеці людства.

3. Створення і діяльність МАГАТЄ.

4. Формування міжнародно-правового забезпечення екологічної безпеки.

5. Міжнародне співробітництво в надзвичайних екологічних ситуацій.

Питання для самоконтролю:

1. Що являє собою міжнародна екологічна безпека.

2. Що включає до себе «екологічні загрози».

3. Принципи рівної екологічної безпеки.

4. Принцип заборони екологічної агресії,екоциду.

5. Принципи регулярного обміну інформації про екологічні ситуації на національному рівні.

6. Принцип запобігання транспортного забруднення довкілля.

7. Принцип права на безпечне довкілля.

Літературні джерела

1. Андрейцев В.І. Право екологічної безпеки: навчальний посібник /
В.І. Андрейцев. – К.: Знання-Прес, 2002. – 332 с.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 165 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...