Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ VI. рав у користувача зазначення походження товару




ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ




рав у користувача зазначення походження товару. По-перше,

реєстрація чи надання права користування кваліфікованим зазначен­ням походження товарів одній особі не обмежує права інших осіб на реєстрацію їх прав на його використання. По-друге, особа, яка одер­жала право на користування кваліфікованим зазначенням походжен­ня товарів, не може видавати ліцензію на його використання іншим особам. По-третє, власник свідоцтва на використання кваліфікова­ного зазначення походження товару не може забороняти (перешкод­жати) спеціально уповноваженим органам здійснювати контроль за наявністю в товарі особливих властивостей та інших характеристик, на підставі яких зареєстроване кваліфіковане зазначення походження товару та (або) право на його використання.

Обсяг правової охорони географічного зазначення визначається характеристиками товару (послуги) і межами географічного місця його (її) походження, зафіксованими державною реєстрацією права інтелектуальної власності на географічне зазначення.

Відповідно до ст. 503 ЦК, правами інтелектуальної власності на географічне зазначення є: право на визнання позначення товару (послуги) географічним зазначенням; право на використання геогра­фічного зазначення; право перешкоджати неправомірному викорис­танню географічного зазначення, в тому числі забороняти таке вико­ристання.

Права інтелектуальної власності на географічне зазначення, що належать окремим суб'єктам права інтелектуальної власності на гео­графічне зазначення встановлюються законом.

Реєстрація кваліфікованого зазначення походження товару може бути визнана судом недійсною у разі його невідповідності умовам на­дання правової охорони. Підставою визнання недійсним права на ви­користання кваліфікованого зазначення походження товару та свідоцтва, що його посвідчує, може слугувати порушення вимог зако­нодавства при їх реєстрації. Визнані недійсними реєстрація кваліфіко­ваного зазначення походження товару, реєстрація права на викорис­тання кваліфікованого зазначення походження товару та свідоцтво, що посвідчує це право, вважаються такими, що не набрали чинності. Дія реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару може бути припинена судом у разі втрати характерних для даного географічного місця умов і можливостей виготовлення товару, опи­саного в Реєстрі, а також визнання цього зазначення видовою назвою товару. Що стосується реєстрації кваліфікованого зазначення поход­ження товару, пов'язаного з географічним місцем в іноземній держа­ві, то її дія припиняється також у зв'язку з припиненням правової охорони цього зазначення в країні походження.

Право на використання зареєстрованого кваліфікованого за­значення походження товару може бути припинено: за рішенням суду в зв'язку з втратою товаром особливих властивостей або інших характеристик, описаних у Реєстрі, від дати, встановленої судом; у


разі ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, що є влас­ником свідоцтва; у разі подання останнім заяви до Установи про від­мову від права на використання цього зазначення (право припиняєть­ся з дня офіційної публікації відомостей про це); у разі несплати збору за продовження строку дії свідоцтва (право припиняється з першого дня дії наступного строку, за який збір не сплачено).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 162 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...