Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації і завдання. При підготовці до питань теми треба визначити, що шизофренія – найпоширеніше психічне захворювання



При підготовці до питань теми треба визначити, що шизофренія – найпоширеніше психічне захворювання. Сама назва характеризує його основний синдром — розщеплення психіки (слово «шизофренія» походить від двох грецьких слів: «схизо» – розсікаю, розділяю; «френум» – серце, душа, розум).

Симптоматика цього захворювання надзвичайно різноманітна. У хворих порушується цілісність, координація вищої нервової діяльності, що дезорганізується. У ряді випадків вони розуміють, що відбувається з ними, але вважають, що на них впливає сила ззовні. Порушень пам'яті у хворих на шизофренію не спостерігається. Вони занурені в себе і у світ своїх переживань, не цікавляться навколишнім. Вони замкнуті, відсторонені від реальності, часто не відповідають на запитання (мутизм).

У хворих на шизофренію спостерігаються галюцинації та псевдогалюцинації імперативного характеру, марення, переслідування, впливу, ставлення. Щодо мислення відбуваються такі зміни: розщеплення мислення, при якому страждає логіка, хоча граматичні фрази можуть бути побудовані правильно; паралогічне мислення — коли висновки не відповідають судженню; резонерство – пусті мудрування. Частим видом порушень є своєрідне порушення мислення, наприклад, виникає зупинка думок.

Пароксизмальні стани при епілепсії проявляються у вигляді припадків: а) більших, б) малих і в) психомоторних. При судово-психіатричній експертизі свідків і потерпілих для визначення можливості правильно сприймати обставини справи і надавати про них вірні свідчення, остаточне рішення залежить від перебігу хвороби та виразності і глибини психічних порушень. Особи з явно вираженим слабоумством свідками бути не можуть.

У цивільному процесі при вирішенні питання дієздатності хворих на епілепсію судово-психіатрична оцінка дається з урахуванням ступеня і виразності слабоумства. Цивільно-правові акти не укладаються і не визнаються дійсними під час пароксизмальних станів та еквівалентів..





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...