Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 2 Класифікація та склад звітності



Питання:

1 Класифікація та склад звітності.

2 Види звітності.

3 Порядок подання звітності підприємств.

Мета: роз’яснити класифікацію звітності, порядок її подання

Література: [2, 3, 4, 5, 6]; [12, с. 416-427, с. 430-443]

1 Класифікація та склад звітності.

Звітність класифікують за різними ознаками. Вся звітність умовно поділяється на внутрішню та зовнішню. Поділ звітності на внутрішню і зовнішню дещо умовний, оскільки зовнішню звітність також використовує саме підприємство, його керівництво. У низці випадків суто внутрішню звітність використовують і зовнішні користувачі, але переважно за згодою підприємства.

Внутрішня звітність складається для передачі керівництву з метою прийняття на її основі управлінських рішень та для планування виробництва. Обсяг, показники, періодичність та форма надання внутрішньої звітності регламентуються внутрішніми нормативними документами з урахуванням оперативних, тактичних і стратегічних потреб підприємства.

Зовнішня звітність передається органам управління підприємством, податковим, статистичним та іншим органам і кори­стувачам, визначеним законами та іншими нормативними докумен­тами України.

У свою чергу, зовнішня звітність поділяється на звітність фінансову, податкову, статистичну та спеціальну.

Фінансова звітність, згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" - це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Фінансова звітність подається в:

· статистичні органи управління по місцю реєстрації;

· вищестоящі організації (власнику на вимогу);

· обслуговуючому банку при наявності непогашених кредитних ресурсів;

· комісію з цінних паперів та фондового ринку – щорічно до 1 травня для ЗАТ і ВАТ.

Квартальна звітність подається до 25 числа по закінченню звітного кварталу, річна – до 20 лютого.

Особливістю фінансової звітності є те, що вона має повне узагальнення з даними обліку.

Податкова звітність - звітність про нарахування та сплату суб'єктами господарської діяльності і фізичними особами податків, внесків та зборів, визначених законодавством України.

Податкова звітність та періодичність її подання визначається в основному Законами України про відповідні види податків, внесків і зборів. Підприємства подають податковим органам, наприклад, декларацію про прибуток підприємства згідно із Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств". Форми податкової звітності та порядок їх заповнення розробляє в основному Державна податкова адміністрація України, в окремих випадках за участю заінтересованих міністерств чи відомств. Періодичність подання по­даткової звітності за місцевими податками і зборами затверджується місцевими органами влади (наприклад, щодо звітності за комунальним податком).

Форми та порядок представлення звітності за загальнодержавними внесками, зборами та неподатковими платежами, відповідно до За­конів та інших нормативних актів України, розробляють відповідні Фонди та інші відомства. Так, звітність щодо формування та використання пенсійного фонду розробляє Пенсійний фонд України.

Статистична звітність - це звітність, яку складають усі суб’єкти господарювання і яка надає інформацію органам державної статистики, для оцінки стану і розвитку економіки держави та планування макроекономічних показників.

Статистична звітність подається в органи статистики і її періодичність та строки подання визначаються також відповідними нормативними актами України. Статистична звітність підприємств належить до зовнішньої звітності підприємства і її призначення – моніторинг господарських процесів у часі та просторі з метою аналізу та прийняття управлінських рішень. Форми статистичної звітності розробляються Держкомстатом України.

Державна статистична інформація підлягає систематичному відкритому опублікуванню. Забезпечується відкритий доступ грома­дян, наукових установ, заінтересованих організацій до неопублікованих статистичних даних, які не підпадають під дію обмежень, уста­новлених Законами України.

Спеціальна звітність - звітність для органів соціального страхування відомча та інша, яку складають за даними бухгалтерського обліку

Кількість, форми звітності та порядок їх подання не є сталими і змінюються у часі відповідно до змін нормативних актів та потреб суспільства. Вище наведено не всі форми звітності, які подаються зовнішнім користувачам, а лише основні для суб'єктів підприємницької діяльності. Так, бюджетні установи подають свої специфічні форми звітності, які залежать від функцій та статусу бю­джетної установи. Специфічна звітність є для банківських установ, страхових організацій. Але всі види зовнішньої звітності поєднують їх обов'язковість, єдина форма та терміни подання визначеному пер­шому користувачеві, єдині одиниці виміру.

Всі ці види звітності поділяються також на звітність річну і періодичну. Для одержання окремих даних застосовується оперативна звітність. Тому звітність за часовим фактором поділяється на: оперативну, періодичну, річну, разову.

Відповідно до чинного законодавства і нормативно-правової бази бухгалтерська і фінансова звітність підприємств поділяється на:

· бухгалтерську;

· фінансову;

· консолідовану;

· зведену.

Консолідована фінансова звітність – це звітність, яка відображає фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці. Цю звітність складає і подає материнське підприємство.

У теперішній час активізувалися процеси злиття компаній, створення дочірніх фірм, які в багатьох випадках мають статус юридичних осіб, але економічно залежать від материнської компанії. Складання консолідованої звітності забезпечить потреби материнської компанії в інформації про фінансовий стан, результати діяльності та зміни у фінансовому стані групи підприємств в цілому. Раніше така звітність була відсутня тому, що материнські та дочірні компанії, як правило, складали відокремлену фінансову звітність. Це ускладнювало аналіз реального фінансового стану групи підприємств в цілому.

Зведена фінансова звітність – це звітність, яку складають міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, до сфери управління яких належать підприємства, засновані на державній власності, та органи, які здійснюють управління майном підприємств, заснованих на комунальній власності щодо всіх підприємств, що належать до сфери їх управління. Зазначені органи також окремо складають зведену фінансову звітність щодо господарських товариств, акції (частки, паї), яких перебувають відповідно у державній та комунальній власності.

Зведену фінансову звітність складають також об’єднання підприємств по всіх підприємствах, які входять до їх складу. Одночасно слід зазначити, що підприємства, які входять до об’єднань, зобов’язані складати самостійний Баланс.

Загалом звітність підприємств можна класифікувати за такими ознаками:


За порядком регулювання та роллю в управлінні звітність поділяється на державну і внутрішньогосподарську.

Державна звітність встановлюється органами державного управління України, Міністерством фінансів, Держкомстатом, Державною податковою адміністрацією. Вона включає в себе фінансову, податкову і статистичну звітність. Ця звітність містить показники економічного і соціального розвитку підприємств, регіонів, галузей, країни тощо.

Внутрішньогосподарська (управлінська) звітність – це звітність окремих внутрішньогосподарських підрозділів підприємств. Вона містить окремі відомості про діяльність підрозділів підприємства за встановленими для них показниками, на підставі яких приймаються управлінські рішення.

За місцем використання розрізняють звітність зовнішню і внутрішню.

Зовнішня фінансова звітність використовується як за межами підприємства, так і на підприємстві. Це, в основному, бухгалтерська, податкова, статистична і спеціальна, що використовується як за межами підприємства, так і на підприємстві й обов’язково підписується керівником і головним бухгалтером.

Внутрішня (управлінська) звітність використовується тільки на підприємстві менеджерами різних рівнів.

За змістом звітних даних виділяють типову і спеціалізовану звітність.

У типовій звітності відображаються однакового змісту показники, що характерні для усіх підприємств незалежно від виду діяльності та форми власності.

До спеціалізованої звітності відносять звітність, що характеризує діяльність підприємств і організацій окремої галузі економіки або її підгалузей.

За обсягом показників звітність поділяється на коротку і повну.

Коротка звітність подається із скороченим числом показників за звітний місяць або квартал.

Повна звітність подається за всіма показниками, затвердженими в установленому порядку, включаючи й ті, за якими спочатку були відправлені короткі звіти.

За періодом складання звітність поділяється на періодичну і річну.

Періодична звітність – це місячна і квартальна звітність. Вона відображає фінансовий стан і результати діяльності підприємства наростаючим підсумком з початку року за відповідний місяць, квартал.

Річна звітність містить показники діяльності підприємств за звітний (календарний) рік.

За ступенем узагальнення даних звітність поділяється на первинну і зведену.

Під первинною звітністю розуміють звітність окремих підприємств. Зведену звітність одержують шляхом зведення первинної звітності. За відомчою приналежністю така звітність складається всіма міністерствами, відомствами, Укоопспілколкою, у вищих органах управління, а за територіальним принципом і галузями економіки – органами статистики.

За терміном подання розрізняють звітність термінову і звичайну.

Термінова звітність подається протягом чотирьох днів після закінчення звітного періоду. Звичайна звітність подається в термін встановлений органом управління, до сфери управління якого належить підприємство.

За способом подання звітність поділяється на телеграфну, поштову і ту, яка подається власноруч.

При потребі звітність класифікують і за іншими ознаками.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Перший звітний період новоствореного підприємства може бути меншим за 12 місяців, але не може бути більшим за 15 місяців. Звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку року до моменту ліквідації.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...