Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Фізичні особи як учасники цивільних правовідносин



Співвідношення понять «фізичної особи», «людини» і «громадянина» у праві. Цивільна правоздатність фізичної особи: поняття та зміст. Відмінність між правоздатністю та суб’єктивним правом. Цивільна дієздатність фізичної особи: поняття та зміст. Відмінність між правоздатністю та дієздатністю. Зміст окремих різновидів цивільної дієздатності. Емансипація: підстави, умови та порядок. Ім’я фізичної особи. Місце проживання та його юридичне значення. Визнання фізичної особи безвісно відсутньою та оголошення її померлою: підстави та правові наслідки. Опіка та піклування. Фізична особа як підприємець.

Тема 4. Юридичні особи

Виникнення юридичних осіб. Теорії юридичної особи. Поняття та ознаки юридичної особи. Класифікація юридичних осіб. Види та організаційно-правові форми юридичних осіб. Правоздатність юридичної особи. Дієздатність юридичної особи. Органи юридичної особи та їх компетенція. Окремі різновиди юридичних осіб: Відокремлені підрозділи юридичної особи. Порядок створення юридичних осіб. Порядок припинення юридичних осіб.

Тема 5. Суб’єкти публічного права як учасники цивільних правовідносин

Цивільна правоздатність держави та інших суб’єктів публічного права: її особливості та зміст. Форми (способи) участі держави у цивільному обороті. Пряма та опосередкована участь держави у цивільному обороті. Окремі випадки участі держави у цивільному обороті. Український народ як суб’єкт цивільних правовідносин. Територіальна громада як суб’єкт цивільних правовідносин. Автономна Республіка Крим як суб’єкт цивільних правовідносин.

Навчальний модуль 2. Об’єкти цивільних правовідносин. Правочини. Здійснення цивільних прав і виконання обов’язків. Представництво. Строки у цивільному праві. Відповідальність

Тема 6. Об’єкти цивільних правовідносин

Об’єкти цивільних правовідносин: поняття й види. Правовий режим та оборотоздатність об’єктів цивільних правовідносин. Поняття і юридична класифікація речей. Нерухомість як різновид речей. Майно. Гроші як різновид речей. Особливості їх правового режиму. Цінні папери: поняття, види, особливості правового режиму. Результати робіт та послуги: поняття і класифікація. Результати творчої діяльності: поняття та особливості. Інформація. Особисті немайнові блага: поняття, види, особливості правового режиму.

Тема 7. Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин. Правочини

Юридичні факти в цивільному праві та їх класифікація. Поняття та види правочинів. Умови і строки в правочинах. Умови дійсності правочинів. Недійсність правочинів. Нікчемні та оспорювані правочини. Підстави недійсності правочину. Загальні та спеціальні наслідки недійсності правочинів.

Тема 8. Здійснення цивільних прав і виконання обов’язків

Поняття та способи здійснення суб’єктивних цивільних прав та виконання обов’язків. Принципи здійснення цивільних прав. Поняття, суть та юридична природа представництва. Концепція дії. Концепція правовідносин. Відмежування представництва від суміжних інститутів. Повноваження представника. Поняття, зміст та межі повноважень. Передоручення. Підстави виникнення та види представництва. Цивільно-правова характеристика довіреності. Видача довіреності як правочин. Форма довіреності, реквізити довіреності. Припинення представництва.

Тема 9. Строки та терміни. Позовна давність

Поняття, значення і види строків у цивільному праві. Строки здійснення цивільних прав. Присікальні (преклюзивні) строки. Претензійні строки. Гарантійні строки. Строки виконання цивільних обов’язків. Строки захисту цивільних прав. Позовна давність. Поняття, значення і види позовної давності. Наслідки спливу позовної давності. Початок перебігу позовної давності. Зупинення і переривання позовної давності. Вимоги, на які позовна давність не поширюється.

Тема 10. Захист цивільних прав та інтересів

Поняття захисту цивільних прав та інтересів. Співвідношення понять «забезпечення», «охорона», «захист» цивільних прав. Суб’єкти цивільно-правового захисту. Об’єкти (предмет) цивільно-правового захисту. Суб’єктивне цивільне право. Правозгідний інтерес. Правопорядок в цілому (публічний інтерес). Право на захист як суб’єктивне цивільне право. Поняття, зміст. Форми захисту цивільних прав та інтересів. Юрисдикційна форма захисту. Неюрисдикційна форма захисту. Самозахист цивільних прав. Поняття, загальна характеристика, види. Заходу оперативного впливу. Поняття та види способів захисту цивільних прав та інтересів.

Тема 11. Відповідальність у цивільному праві

Поняття цивільно-правової відповідальності. Види і форми цивільно-правової відповідальності. Підстава й умови цивільно-правової відповідальності. Наявність шкоди (збитків) як умова цивільної відповідальності. Реальні збитки і упущена вигода. Моральна шкода. Протиправність як умова цивільно-правової відповідальності. Вина як умова цивільно-правової відповідальності. Підстави звільнення від цивільно-правової відповідальності. Випадок і непереборна сила. Причинний зв'язок як умова цивільно-правової відповідальності.

Навчальний модуль 3. Особисті немайнові права фізичних осіб. Право власності та інші речові права

Тема 12. Особисті немайнові права фізичних осіб

Поняття, ознаки та види особистих немайнових правовідносин. Класифікація особистих немайнових прав. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи. Захист честі, гідності та ділової репутації. Дії, що порушують право на честь, гідність та ділову репутацію. Позивачі та відповідачі у справах про захист честі, гідності, ділової репутації. Способи захисту честі, гідності та ділової репутації. «Презумпція добропорядності» та розподіл обов’язків з доказування.

Тема 13. Загальні положення про речове право. Право власності

Поняття та ознаки речового права. Види речових прав за українським законодавством. Поняття права власності. Право власності і абсолютні права, право власності і майнові права, право власності і зобов’язання. Особливості законодавчої конструкції права власності та його змісту. «Тріада» повноважень власника і межі здійснення цих повноважень. Форми і види права власності в Україні. Цивільно-правове значення категорії «приватна власність» та її співвідношення із публічною власністю.

Тема 14. Підстави набуття та припинення права власності

Класифікація підстав виникнення права власності: загальні та спеціальні; первинні та похідні; оплатні та безоплатні; ті, що потребують фізичного заволодіння річчю і ті, що не потребують фізичного заволодіння річчю. Первинні способи виникнення права власності. Похідні способи виникнення права власності. Момент виникнення права власності. Припинення права власності. Добровільне припинення права власності. Втрата права власності з незалежних від власника причин. Примусове позбавлення права власності.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 849 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...