Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтетичний і аналітичний облік фінансових результатів



Узагальнюючим фінрезультатом госпдіяльності підприємств є прибуток або збиток. Визначають результати діяльності підприємства, порівнюючи доходи звітного періоду з витратами, понесеними для одержання цих доходів.

Для обліку й узагальнення інформації про фінрезультати призначено рахунок 79 “Фінансові результати”. За його кредитом 79 відображають суми в порядку закриття рахунків з обліку доходів (рахунків класу 7), за дебетом — суми в порядку закриття рахунків з обліку витрат та нарахованого податку на прибуток (рахунки класу 9). Сальдо рахунку 79 при його закритті списують на рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)“:

— якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток;

— якщо дебетовий оборот більший за кредитовий, то підприємство зазнало збитку.

Рахунок 79 має такі субрахунки:

791 «Результат операційної діяльності»;

792 «Результат фінансових операцій»;

793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

794 «Результат надзвичайних подій».

Аналогічно складають кореспонденції рахунків під час списання на фінрезультати доходів та витрат інших видів діяльності з використанням відповідних субрахунків.

Синтетичний облік фінрезультатів ведуть у журналі № 6 «Облік доходів та фінансових результатів».

За результатами діяльності складають форму № 2 «Звіт про фінансові результати»відповідно до вимог П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати». У звіті визначають валовий прибуток (збиток) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фінрезультат від операційної діяльності, від звичайної діяльності (прибуток чи збиток), надзвичайні доходи й витрати та чистий прибуток (збиток) підприємства.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 418 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...