Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Основні положення проектного менеджменту



“Керівництво проектом – на сьогодні

можливість просування по службі № 1”

Журнал Fortune

1. Концепція управління проектами:

- визначення та ознаки проекту;

- оточення і учасники проекту;

- властивості проектів та їх види

2. Життєвий цикл проекту

3. Функції проектного менеджменту

Ключові поняття: проект, управління проектами, життєвий цикл проекту, функції управління проектами, типи проектів, місія та стратегія проекту, учасники проекту.

1. Концепція управління проектами

Проект у загальному вигляді (англ. project) – те, що задумується або планується. З точки зору системного підходу проект є процесом переходу з вихідного стану в кінцевий за участі ряду обмежень і механізмів. Проект – деяка задача с певними вхідними даними і метою (результатами), які обумовлюють спосіб її розв‘язання. Проект охоплює задумку (проблему), засоби її розв‘язання і результати.

Проект – це деяка робота, для якої існують строки початку і завершення (час), задані кінцевий продукт або результат (мета), визначені ресурси, встановлений рівень якості і кошторис (вартість).

На відміну від проекту: процес – послідовність дій для виконання будь-якої функції, що носить постійний характер; програма - комплекс заходів, направлених на досягнення довгострокових цілей. Програма є сукупністю кількох проектів. Класифікація типів проектів наведена в Методичних рекомендаціях до проведення практичних занять з дисципліни «Управління проектами в АПК».

Будь-який проект функціонує в певному середовищі, яке називають оточенням проекту. Воно може бути як сприятливим, так і загрозливим для існування проекту. Перед початком проектних робіт слід обов‘язково оцінити сприятливість проектного оточення.

Учасники проекту – це юридичні та/або фізичні особи, які зобов‘язані виконати деякі дії, передбачені проектом, та інтереси яких будуть задіяні при реалізації проекту.

- Замовник – майбутній власник і користувач результатів проекту;

- інвестор (банк) - сторона, яка вкладає кошти в проект;

- проектувальники – розробляють проектно-кошторисну документацію;

- постачальники – матеріально-технічне забезпечення проекту;

- підрядник – юридична особа, яка несе відповідальність за виконання робіт у відповідності з контрактом;

- консультанти – особи, що залучаються на контрактних умовах для надання консалтингових послуг іншим учасникам проекту;

- ліцензіар - особа, що володіє ліцензіями або “ноу-хау”, що використовуються в проекті;

- менеджер проекту – юридична особа, якій замовник (інвестор) делегують повноваження по керівництву роботами по проекту: плануванню, контролю і координуванню робіт учасників проекту;

- команда проекту – специфічна організаційна структура, яка створюється на період здійснення проекту з метою ефективного досягнення його завдань.

2. Життєвий цикл проекту

Життєвий цикл проекту – це проміжок часу між моментом появи (зародження) проекту і моментом його ліквідації. Умовно будь-який проект можна поділити на передінвестиційну, інвестиційну та експлуатаційну фази.

1. Передінвестиційна: - аналіз інвестиційних можливостей;

- попереднє техніко-економічне обґрунтування;

- техніко-економічне обґрунтування;

- доповідь про інвестиційні можливості;

- планування;

- організація фінансування.

2. Інвестиційна: – переговори і укладання контрактів;

- проектування;

- будівництво;

- маркетинг;

- навчання.

3. Експлуатаційна: - приймання і запуск;

- виробництво;

- заміна обладнання;

- розширення, модернізація, інновація;

- закриття проекту.

3. Функції проектного менеджменту

Управління проектом – методологія організації, планування, керівництва, координації людських і матеріальних ресурсів протягом життєвого циклу проекту, яка направлена на ефективне досягнення його цілей шляхом застосування системи сучасних методів, техніки і технологій управління для досягнення визначених в проекті результатів стосовно складу і обсягу робіт, вартості, часу, якості.

Управління проектом – це процес керівництва всіма роботами проекту від початку до завершення.

Час, бюджет і якість робіт – головні обмеження будь-якого проекту, які визначають функціїпроектного менеджменту. Для управління часовими обмеженнями використовують методи побудови і контролю графіків робіт. Для управління грошовими ресурсами використовують бюджетування і контроль виконання бюджету. Для забезпечення проекту ресурсами існують матриці відповідальності і діаграми завантаженості ресурсів тощо. Найбільш складно контролювати часові обмеження, через недотримання яких можливо перевитрата бюджету проекту і відхилення від якості робіт (продукції).

Додаткові функції: управління персоналом, управління комунікаціями, управління контрактами, управління ризиком, управління проектною інтеграцією.

Розрізняють базові варіанти схем управління проектом:

- “основна” система: менеджер проекту – представник замовника, фінансову відповідальність за рішення, що приймаються не несе. Він лише забезпечує координацію і управління ходом розробки і реалізації проекту, контрактні відносини має лише з замовником;

- система “розширеного управління” – менеджер проекту приймає відповідальність за проект в межах кошторисної ціни. Він забезпечує управління і координацію процесів проекту (поставки, інжиніринг) за домовленістю між ним, замовником і учасниками проекту;

- система “під ключ” – менеджер проекту – пректно-будівельна фірма, з якою замовник укладає угоду з оголошеною вартістю проекту на умовах “під ключ”.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...