Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Права і обов'язки сторін



Надання інформаційної послуги або послуги з надання ін­формації за завданням замовника є основним обов'язком виконавця. Замовник повинен прийняти і оплатити роботу з надання послуги.

За загальним правилом, виконавець надає інформаційні послуги осо­бисто, а в ряді випадків, якщо це випливає з умов договору або замовник висловив свій намір чи бажання, або відсутність заперечень, виконавець може покласти виконання умов договору на іншу особу.

Для інформаційних послуг останнє може бути пов'язане із необхід­ністю скористатися інформаційним ресурсом (інформаційною базою) іншої особи чи передати іншій (третій) особі весь чи частково обсяг робіт з виконання договору.

Виконавець, який обирає таку особу і несе відповідальність за її рі­вень кваліфікації, добросовісність та наслідки, може передати іншій особі весь обсяг робіт щодо виконання інформаційної послуги або ок­ремі повноваження чи окремі дії.

Так, беручи на себе загалом виконання договору інформаційних послуг, виконавець може доручити захист інформації під час її передачі мережами іншій особі, так само, як і забезпечення електронних під- і [МС16 сторін і ірії переди чі ін(рормз.діі мережами спсдіоЛ ьно створеному Центру сертифікації ключів.

Відповідальність за надання інформаційної послуги (а також за збе­реження самої інформації — її достовірності, повноти і цілісності, якщо це передбачено договором) залишається за виконавцем. Замовник, як правило, може навіть не знати, в якій саме частині і хто здійснює необ­хідні дії з пошуку чи захисту інформації.

Отже, не слід виключати також можливості надання неінформаційної послуги як такої, а права (гарантій) на ці послуги, які реально здій­снюватимуть інші особи, які не мають безпосередніх відносин із замов­ником, але зможуть відшукати і надати необхідну інформацію, яка ними зберігається. Між тим, замовник і виконавець залишаться тими сами­ми, додається лише третя особа, на яку виконавець покладає обов'язок виконання зобов'язання.

Найбільш повно своєрідність договорів про надання інформаційних послуг знаходить свій вираз у розподілі ризиків між сторонами. При цьому ризик неможливості виконання договору, що виник внаслідок обставин, за які жодна зі сторін не відповідає, згідно із законодавством про договори щодо надання послуг, несе замовник. Звідси зрозумілим є положення ч. 1 ст. 904 ЦК України про те, що за договором про безоп­латне надання послуг замовник зобов'язаний відшкодувати виконавцеві всі фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Наслідки неможливості виконання виконавцем умов договору перед­бачені ч. 2 ст. 903 ЦК України і характерні для усіх видів договорів про надання послуг. Слід враховувати також диспозитивний характер цієї норми, оскільки сторони можуть пом'якшити наслідки для замовника, якщо договір про надання послуг неможливо виконати з його вини, наприклад у разі, якщо надання інформаційної послуги відбувається із застосуванням складної техніки або складних засобів захисту і замовник не зміг її отримати, а отже, і оплатити вчасно через недостатність тех­нічних знань, ресурсів, рівня приймаючої техніки тощо.

Щодо договору про безоплатне надання інформаційних послуг, слід керуватися нормою ст. 904 ЦК України, зокрема, закон передбачає в такому випадку обов'язок замовника відшкодувати виконавцеві всі фак­тичні витрати, навіть у разі, якщо такий договір неможливо виконати внаслідок винних дій замовника або внаслідок дії непереборної сили.

Непереборна сила у випадку договору надання інформаційних пос­луг повинна трактуватися дещо ширше, ніж це прийнято, зокрема, можна передбачити такі випадки, як руйнування інформаційних мереж внаслідок інформаційних війн або дії вірусів віртуального середовища, щодо яких не винайдено ефективних антивірусів.

Логічним для договору, що розглядається, є і врахування загального положення про покладання ризику втрати майна, що використовувалось у процесі виконання договору про надання інформаційних послуг (нап­риклад, комп'ютерної техніки, технологій тощо), на його власника.

Якість виконання є однією з істотних умов надання інформаційних послуг.

Сторони або керуються загальними правилами про відповідаль­ність, передбачені законом, якщо послуги надані з відступом від умов договору, або іншими явними недоліками, які роблять результат на­дання такої послуги непридатним чи виконавець своїми діями при ви­конанні договору спричинив шкоду замовникові, або можуть передба­чити у договорі наслідки такого неналежного виконання.

Строк договору про надання інформаційних послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом чи іншими нормативно-правовими актами, що відповідає нормі ст. 905 ЦК Украї­ни, умови і наслідки розірвання зазначеного договору передбачені ст. 907 ЦК України.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 271 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...