Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна безпека держави як складова національної безпеки



Економічна безпека є складовою національної безпеки країни. Національна безпека розглядається як захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, нейтралізація реальних і потенційних загроз національним інтересам і запобігання їм. Сферами національної безпеки є: зовнішньополітична, внутрішньополітична, економічна, соціальна, гуманітарна, екологічна, інформаційна. Суть економічної безпеки розглянуто на рис. 18.1[63, с. 472].

ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ð Стан держави, за яким вона створює умови для заможного життя її населення, перспективного розвитку економки та зростання добробуту мешканців.
ð Спроможність держави забезпечувати захист національних економічних інтересів від зовнішніх і внутрішніх загроз, поступальний розвиток економки з метою підтримки стабільності і достатності оборонного потенціалу.
ð Здатність економіки забезпечувати ефективне задоволення суспільних потреб на національному та міжнародному рівнях.
ð Сукупність умов і чинників, які забезпечують незалежність національної економки, її стабільність та сталість, здатність до постійного оновлення та самовдосконалення.
ð Спроможність держави самостійно виробляти і здійснювати власну економічну політику, а також визначати та реалізовувати власні економічна інтереси.
ð Здатність національної економіки до розширеного самовідтворення з метою задоволення потреб власного населення та держави, протистояння дестабілізуючим чинникам, забезпечення конкурентоспроможності економіки на світовому ринку.

Рис. 18.1. Суть економічної безпеки

Рівні економічної безпеки відображені нарис. 18.2.

Рис. 18.2. Рівні економічної безпеки

Об’єкти економічної безпеки:

ð держава; ð підприємства; ð установи та організації;
ð окремі території; ð домогосподарство; ð окремі громадяни.

Основним суб’єктом є держава, що здійснює функції у цій сфері через органи законодавчої, виконавчої та судової влади. В основі забезпечення економічної безпеки лежать національні економічні інтереси (життєво важливі матеріальні, інтелектуальні цінності, визначальні потреби в суспільстві, реалізація яких гарантує економічний суверенітет держави, її незалежність у розробці та реалізації економічної політики, стійкість національної економіки, її відтворення).

Загрозами економічній безпеці є наявні та потенційні можливі явища та чинники, які створюють небезпеку для реалізації національних інтересів у економічній сфері.

Індикаторами економічної безпеки є реальні статистичні показники економічного розвитку країни, що характеризують явища в економіці. Невід’ємною складовою економічної безпеки є встановлення граничних значень індикаторів, порушення яких викликає загрози.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 531 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...