Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Та судових експертиз 1 страница



НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

ПРОКУРОР ТА АДВОКАТ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

для студентів заочної форми навчання

для підготовки спеціалістів

спеціальність 7.03040101 «Правознавство»

Кривий Ріг

2015 рік

УДК 343.13 ББК 67.410.2 П 80   Рекомендовано до друку кафедрою кримінально-правових дисциплін та судових експертиз (протокол № 1 від 28.08.2015 року)  

Прокурор та адвокат у кримінальному процесі: [навчально-методичні матеріали для студентів заочної форми навчання для підготовки спеціалістів спеціальності 7.03040101 «Правознавство»] / к.ю.н., доцент В.П. Горбачов; кафедра кримінально-правових дисциплін та судових експертиз ДЮІ МВС України. – Кривий Ріг, 2015. – 47 с.

Укладач:

Горбачов Василь Павлович – доцент кафедри кримінально-правових дисциплін та судових експертиз ДЮІ МВС України, кандидат юридичних наук, доцент

Навчально-методичні матеріали укладено на основі положень нового Кримінального процесуального кодексу України, вони містять тематичний план, зміст навчальної дисципліни, плани семінарських занять, методичні рекомендації з підготовки до занять, методичні рекомендації та завдання для самостійної роботи, питання до заліку, список літератури. Матеріали укладені у відповідності до навчального плану та мають на меті оптимізувати роботу студентів, а також сприяти глибокому і якісному засвоєнню матеріалу навчальної дисципліни «Прокурор та адвокат у кримінальному процесі».

Рекомендовано для студентів заочної форми навчання ДЮІ МВС України.

© Горбачов В.П., 2015

© ДЮІ, 2015

ЗМІСТ

1. Анотація  
2. Тематичний план  
3. Зміст тем навчальної дисципліни  
4. Матеріали до семінарських занять  
4.1 Методичні рекомендації з підготовки до семінарських занять  
4.2. Плани семінарських занять  
5. Матеріали до самостійної роботи  
5.1. Методичні рекомендації до самостійної роботи  
5.2. Завдання для самостійної підготовки  
6. Ступінь засвоєння навчального матеріалу.  
7. 7.2. Форми та методи контролю. Критерії оцінювання знань Критерії оцінювання складання заліку  
7.2. Перелік питань для підготовки до заліку  
8. Рекомендована література  

1. АНОТАЦІЯ

1.1. Предметом вивчення навчальної дисципліни є норми кримінального процесуального законодавства та система наукових знань щодо участі прокурора та адвоката у кримінальному процесі, практика їх застосування.

1.2. Метою викладання навчальної дисципліни «ПРОКУРОР ТА АДВОКАТ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ» є поглибленнязнань про участь прокурора та адвоката у кримінальному процесі, умінь і навичок їх застосування у практичній діяльності.

1.3. Основними завданнями вивчення дисципліни «ПРОКУРОР ТА АДВОКАТ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ» є формування знань щодо сутності, завдань, процесуальних функцій, основних напрямів, правових засад діяльності прокурора та адвоката на різних стадіях кримінального процесу; засвоєння основних положень прокурорської та адвокатської етики в кримінальному процесі; поглиблення знань щодо процесуального положення прокурора та адвоката у кримінальному провадженні.

1.4. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

· завдання та процесуальні функції прокурора та адвоката у кримінальному процесі;

· поняття, сутність та значення засад діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі;

· основні положення професійної етики прокурора та адвокатав кримінальному процесі;

· загальні правила участі прокурора та адвоката у кримінальному провадженні

· правовий статус прокурора та адвоката у різних стадіях кримінального провадження.

вміти:

· вільно орієнтуватися в системі нормативно-правових актів щодо діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі;

· розкрити правовий статус прокурора та адвоката у кримінальному провадженні;

· правильно тлумачити та застосовувати правові норми при вирішенні практичних ситуацій.

1.5. Міждисциплінарні зв’язки: «Прийняття процесуальних рішень та проведення слідчих дій у кримінальному процесі», «Доказування в кримінальному процесі», «Судове провадження у кримінальному процесі», «Європейські стандарти захисту прав людини у кримінальному процесі», «Моральність у кримінальному судочинстві».

1.6. Зміст навчальної дисципліни

Тема 1. Завдання, процесуальні функції та засади діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі

Тема 2. Загальні правила участі прокурора та адвоката у кримінальному провадженні

Тема 3. Прокурор та адвокат у досудовому провадженні

Тема 4. Прокурор та адвокат у кримінальному провадженні у суді першої інстанції

Тема 5. Прокурор та адвокат у кримінальному провадженні з перегляду судових рішень та у стадії виконання судових рішень

Тема 6. Прокурор та адвокат у міжнародному співробітництві під час кримінального провадження

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 120 години / 4 кредити ECTS.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Назви змістових модулів і тем Кількість годин
заочна форма
усього у тому числі
л пс л інд ср
             
Змістовий модуль 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ УЧАСТІ ПРОКУРОРА ТА АДВОКАТА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
Тема 1. Завдання, процесуальні функції та засади діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі            
Тема 2. Загальні правила участі прокурора та адвоката у кримінальному провадженні          
Разом за модулем 1            
Змістовий модуль 2. УЧАСТЬ ПРОКУРОРА ТА АДВОКАТА НА РІЗНИХ СТАДІЯХ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
Тема 3. Прокурор та адвокат у досудовому провадженні            
Тема 4. Прокурор та адвокат у кримінальному провадженні у суді першої інстанції          
Тема 5. Прокурор та адвокат у кримінальному провадженні з перегляду судових рішень та у стадії виконання судових рішень          
Тема 6. Прокурор та адвокат у міжнародному співробітництві під час кримінального провадження          
Разом за модулем 2            
Усього годин            
                 

3. ЗМІСТ ТЕМ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Змістовий модуль 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ УЧАСТІ ПРОКУРОРА ТА АДВОКАТА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Тема 1. Завдання, процесуальні функції та засади діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі. Становлення та розвиток функцій прокуратури та адвокатури. Підтримання державного обвинувачення в суді прокурором, забезпечення обвинуваченому права на захист та змагальність сторін як основні конституційні засади судочинства. Завдання та основні напрями діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі. Прокурор в структурі кримінального переслідування. Захист від обвинувачення в системі кримінального процесу. Адвокат-захисник та адвокат-представник. Представництво адвокатом інтересів потерпілого, цивільного позивача та цивільного відповідача. Надання адвокатом правової допомоги свідку. Засади діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі.

Тема 2. Загальні правила участі прокурора та адвоката у кримінальному провадженні. Вступ прокурора та адвоката у процес. Призначення та заміна прокурора. Залучення захисника. Особи, які мають право виконувати обов’язки захисника. Випадки обов’язкової участі захисника в кримінальному провадженні. Відмова від захисника та його заміна. Правове регулювання професійної етики та поведінки працівників прокуратури та адвокатів. Європейські стандарти з етики та поведінки для прокурорів. Основні засади професійної етики прокурора та адвоката у кримінальному процесі.

Змістовий модуль 2. УЧАСТЬ ПРОКУРОРА ТА АДВОКАТА НА РІЗНИХ СТАДІЯХ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Тема 3. Прокурор та адвокат у досудовому провадженні. Завдання та повноваження прокурора на досудовому розслідуванні. Прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням. Повноваження та обов’язки адвоката на досудовому розслідуванні. Процесуальна діяльність адвоката під час досудового розслідування. Роль прокурора та адвоката при застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження, проведенні слідчих (розшукових) дій, під час повідомлення про підозру. Прокурор та адвокат на етапі закінчення досудового розслідування. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності прокурора. Відповідальність адвоката за протидію розслідуванню.

Тема 4. Прокурор та адвокат у кримінальному провадженні у суді першої інстанції. Прокурор та адвокат у підготовчому провадженні. Поняття та значення державного обвинувачення. Процесуальне становище прокурора та адвоката під час судового розгляду. Зміна прокурором державного обвинувачення. Відмова прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді: підстави та правові наслідки. Участь прокурора та адвоката у дослідженні доказів та судових дебатах.

Тема 5. Прокурор та адвокат у кримінальному провадженні з перегляду судових рішень та у стадії виконання судових рішень. Підстави та порядок ініціювання прокурором та адвокатом перегляду судових рішень у кримінальному провадженні. Участь прокурора та адвоката у кримінальному провадженні в судах апеляційної та касаційної інстанцій, Верховному Суді України. Прокурор та адвокат у кримінальному проваджені з перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами. Завдання та повноваження прокурора та адвоката у стадії виконання судових рішень.

Тема 6. Прокурор та адвокат у міжнародному співробітництві під час кримінального провадження. Загальні засади, основні напрями та форми участі прокурора та адвоката у міжнародному співробітництві під час кримінального провадження.

4. МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

4.1. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПІДГОТОВКИ

ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Семінарські заняття з курсу «Прокурор та адвокат у кримінальному процесі» спрямовані на закріплення та поглиблення знань, набутих під час лекцій та самостійної роботи, на формування вміння дискутувати та правильно висловлювати свої думки, на набуття практичних навичок застосування теоретичних знань і норм кримінально-процесуального закону.

Методом проведення занять є дискусійне обговорення питань, що винесені на заняття, вирішення ситуаційних задач, обговорення реферативних повідомлень із проблемних питань.

Підготовка до занять передбачає аналіз та вивчення навчальної, методичної, наукової літератури, нормативно-правових актів, офіційних статистичних даних.

Питання, що виносяться на обговорення семінарських занять, носять теоретичний характер; вони передбачають основну відповідь одного студента та дискусійне обговорення питання іншими студентами.

Контрольні питання мають більш конкретизований характер і передбачають стислі відповіді.

Реферативні повідомлення необхідно готувати на підставі вивчення рекомендованих нормативних актів, наукової монографічної літератури, періодичних видань.

Форми та методи роботи на семінарських заняттях

Основними формами і методами роботи на семінарських заняттях є:

- контрольне опитування;

- дискусійне обговорення питань заняття;

- підготовка реферативних повідомлень та їх обговорення;

- вирішення тестових завдань;

- перевірка конспектів;

- індивідуальне та групове вирішення ситуаційних завдань.

Вимоги оцінювання знань

Проведення семінарських занять передбачає поточний контроль знань і вмінь студентів.

Критеріями оцінки знань є:

- самостійність виступу та викладу думок;

- послідовність викладу матеріалу;

- достатність інформації, впевненість в її наданні;

- доказовість інформації;

- узагальнення змісту, висновок;

- грамотність і виразність мовлення;

- логічність;

- уміння оцінити виступи товаришів, зробити висновки.

Оцінювання знань студентів здійснюється за чотирьохбальною системою. А саме:

«5» (відмінно) – якщо студент дає правильне, повне, в логічній послідовності викладення отриманих знань з відповідною аргументацією.

«4» (добре) – якщо студент дає правильне, повне, системне викладення отриманих знань. При цьому припускаються одиничні несуттєві помилки, які виправляються студентом при вказівці викладача на помилку.

«3» (задовільно) − якщо студент в цілому відповідає правильно, але дає неповне викладення одержаних знань. Припускаються окремі суттєві помилки, які виправляються за допомогою викладача.

«0» (незадовільно) − якщо студент не може відповісти на питання, дає неправильну відповідь, нелогічне, безсистемне викладення навчального матеріалу. Суттєві помилки, які не виправляються навіть за допомогою викладача. Недостатня самостійність − студент потребує додаткових запитань від викладача при відповіді на поставлене питання.

До всіх занять рекомендується така основна література:

Кримінальний процес: підручник / Ю.М. Грошевий, В.Я. Тацій, А.Р. Туманянц та ін.; за ред. В.Я. Тація, Ю.М. Грошевого, О.В. Капліної, О.Г. Шило. – Х.: Право, 2013. – 824 с.

Кримінальний процес: підручник / За заг. ред. В.В. Коваленка, Л.Д. Удалової, Д.П. Письменного. – К.: «Центр учбової літератури», 2013. – 544 с.

Конституція України від 28 червня 1996 р. (із подальшими змінами) [Електрон. ресурс] – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

Кримінальний процесуальний кодекс України від 13 квітня 2012 р. (із подальшими змінами) [Електрон. ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

Закон України від 5 листопада 1991 р. (із подальшими змінами) «Про прокуратуру» [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1789-12

Закон України від 14 жовтня 2014 р. (із подальшими змінами) «Про прокуратуру» [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1697-18

Закон України від 5 липня 2012 р. (із подальшими змінами) «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/5076-17

Закон України від 2 червня 2011 р. (із подальшими змінами) «Про безоплатну правову допомогу» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3460-17

Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар: у 2 т. Т. 1 / О.М. Бандурка, Є.М. Блажівський, Є.П. Бурдоль та ін.; за заг. ред. В.Я. Тація, В.П. Пшонки, А.В. Портнова. – Х.: Право, 2012. – 768 с.; Т. 2 / Є.М. Блажівський, Ю.М. Грошевий, Ю.М. Дьомін та ін..; за заг. ред. В.Я. Тація, В.П. Пшонки, А.В. Портнова. – Х.: Право, 2012. – 664 с.

Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар / За загальною редакцією професорів В.Г. Гончаренка, В.Т. Нора, М.Є. Шумила. – К.: Юстініан, 2012. – 1224 с.

Кримінальний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Відп. ред.: С.В. Ківалов, С.М. Міщенко, В.Ю. Захарченко – Х.: Одіссей, 2013. – 1114 с.

Кримінальний процесуальний кодекс України: структурно-логічні схеми і таблиці, типові бланки та зразки процесуальних документів: науково-практичний посібник / [авт. кол.: Андрєєв Р. Г., Блажівський Є. М., Гошовський М.І. та ін.]. – К.: Алерта, 2012. – 736 с.

Кримінальний процес України: загальна частина: підручник / О.О. Волобуєва, Л.М. Лобойко, Т.О. Лоскутов та ін. – К.: ВД «Дакор», 2015. – 172 с.

Лобойко Л.М. Кримінальний процес: Підручник. – К.: Істина, 2014. – 432 с.

Тертишник В.М. Кримінальний процес України. Загальна частина: підручник. Академічне видання. – К.: Алерта, 2014. – 440 с.

Тертишник В.М. Кримінальний процес України. Особлива частина: підручник. Академічне видання. – К.: Алерта, 2014. – 420 с.

4.2. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

для заочної форми навчання

Тема 2. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА УЧАСТІ ПРОКУРОРА ТА АДВОКАТА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ

Семінарське заняття

Час – 2 години

Мета заняття: закріпити та поглибити теоретичні знання студентів, які отримані під час самопідготовки з питань діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі.

План

1. Підтримання державного обвинувачення в суді прокурором, забезпечення обвинуваченому права на захист та змагальність сторін як основні конституційні засади судочинства України.

2. Вступ прокурора у процес. Призначення та заміна прокурора. Відвід прокурора.

3. Адвокат-захисник та адвокат-представник. Суб’єкти захисту. Особи, які мають право виконувати обов’язки захисника. Вступ адвоката у процес. Залучення захисника. Випадки обов’язкової участі захисника в кримінальному провадженні. Відмова від захисника та його заміна. Відводи захисника, представника.

4. Безоплатна правова допомога у кримінальному процесі.

5. Правове регулювання професійної етики та поведінки працівників прокуратури та адвокатів. Основні засади професійної етики прокурора та адвоката у кримінальному процесі.

Контрольні питання:

1. Завдання та основні напрями діяльності прокурора у кримінальному процесі України

2. Завдання та основні види діяльності адвоката у кримінальному процесі.

3. Поняття прокурора у кримінальному провадженні. Посадові особи прокуратури, які можуть бути прокурором у кримінальному провадженні.

4. Випадки заміни прокурора у кримінальному провадженні. Відвід прокурора.

5. Службові особи, які мають право особисто здійснювати деякі повноваження прокурора у кримінальному провадженні без заміни прокурора в цьому провадженні.

6. Процесуальні документи прокурора.

7. Структура та зміст постанови прокурора.

8. Особи, які можуть залучити захисника.

9. Представництво адвокатом інтересів потерпілого, цивільного позивача та цивільного відповідача. Надання адвокатом правової допомоги свідку.

10. Підстави для здійснення адвокатської діяльності у кримінальному провадженні.

11. Документи, які підтверджують повноваження захисника у кримінальному провадженні.

12. Підстави для відмови в укладенні договору про надання правової допомоги.

13. Припинення, розірвання договору про надання правової допомоги.

14. Принципи державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги.

15. Вторинна правова допомога у кримінальному процесі.

16. Особи, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному процесі.

17. Порядок розгляду звернень про безоплатну вторинну правову допомогу.

18. Нормативні акти, які регулюють питання професійної етики працівників прокуратури та адвокатів.

19. Конфлікт інтересів.

20. Європейські стандарти з етики та поведінки для прокурорів.

21. Відповідальність за порушення кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури.

Обговорення рефератів:

1. Здійснення в Україні адвокатської діяльності адвокатом іноземної держави.

2. Відповідальність за порушення Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури

3. Відповідальність за порушення Правил адвокатської етики.

4. Одностороннє розірвання адвокатом чи особою угоди про надання правової допомоги.

ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ДО ЗАНЯТТЯ:

Закон України від 2 червня 2011 р. (із подальшими змінами) «Про безоплатну правову допомогу» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3460-17.

Зразки процесуальних документів кримінального провадження [текст]: практичний посібник. – К.: «Центр учбової літератури», 2013. – 332 с.

Зразки процесуальних документів сторони захисту, потерпілого, інших учасників кримінального провадження відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України [текст]: практичний посібник / За заг. ред. Руснака Ю.І. – К.: «Центр учбової літератури», 2013. – 288 с.

Яновська О.Г. Кримінальне провадження. Процесуальні документи захисту: посіб. / О.Г. Яновська, Л.Л. Лазебний. – К.: Прецедент, 2013. – 160 с. – (Бібліотека журналу «Адвокат»).

Михайленко О.Р. Прокуратура України: підручник / О.Р. Михайленко. – 2-ге вид., перероб. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2011. – 336 с.

Каркач П.М. Правові основи прокурорської діяльності в Україні: наук.-практ. посіб. / П.М. Каркач, А.В. Лапкін. – Х.: Право, 2011. – 264 с.

Прийняття процесуальних рішень та проведення слідчих дій: Навч. посіб. / В.П. Горбачов, Л.І. Шаповалова, А.О. Шульга, [та ін.]; за ред. В.П. Горбачова. – Донецьк: ДЮІ ЛДУВС, 2012. – 364 с.

Півненко В. П. Прокурорський нагляд в Україні: курс лекцій / В.П. Півненко. – Харків: Харків юридичний, 2005. – 240 с.

Зейкан Я.П. Захист у кримінальній справі: Науково-практичний коментар (Вид. третє, стереотипне). – К.: КНТ, 2007. – 600 с.

Попелюшко В. О. Функція захисту в кримінальному судочинстві України: правові, теоретичні та прикладні проблеми: монографія / В.О. Попелюшко. - Острог: Нац. ун-т "Острозька академія", 2009. – 634 с.

Синеокий О.В. Адвокатура как институт правовой помощи и защиты: новый курс адвокатского права и адвокатской криминалистики: учеб. пособие / О.В Синеокий. – 2-е изд., испр. и доп. – Харьков: Право, 2012. – 520 с.

Титов А.М. Основні принципи та особливості участі захисника на досудовому слідстві: Монографія. Донецьк: ДЮІ, 2005. – 256 с.

Гребеньков Г.В. Моральність в контексті кримінально-процесуальної діяльності: науково-практичний посібник / Г.В. Гребеньков, Е.Д. Коваленко, А.О. Шульга. – Донецьк: Вид-во «Ноулідж» (донецьке відділення), 2012. – 279 с.

Шульга А.О. Моральність кримінально-процесуальних відносин: монографія / А.О. Шульга. – Донецьк: Вид-во «Ноулідж» (донецьке відділення), 2012. – 243 с.

Попелюшко В. О. Вступ адвоката-захисника у справу // Адвокат. – 2007. – № 11/12. – С.3-7.

Кухарук Ю.О. Деякі проблемні питання відводу захисника від участі у кримінальній справі // Часопис Академії адвокатури України. – 2009. – № 2.

Берладин О. Б. Про надання захисником безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі України і Великобританії // Вісник Академії адвокатури України. – 2013. – № 1. – С. 180-186.

Гончаренко В.Г. Моральність як метапринцип правосуддя // Вісник Академії адвокатури України. – 2011. – № 2. – С. 6-

Європейські керівні принципи з етики та поведінки для прокурорів «Будапештські керівні принципи» (прийняті на 6-й конференції Генеральних прокурорів Європи в Будапешті 31 травня 2005 року) // Каркач П.М. Правові основи прокурорської діяльності в Україні: наук.-практ. посіб. / П.М. Каркач, А.В. Лапкін. – Х.: Право, 2011. – 264 с. (с. 70-74).

Кодекс професійної етики та поведінки працівників прокуратури (затв. наказом Генерального прокурора України від 28 листопада 2012 р. № 123 «Про затвердження Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури» // [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://www.nau.ua/index.php?page=hotline&file=420407-28112012-0.htm (http://zakon.nau.ua/doc/?doc_id=738672)

Литвак О., Шумський П. Реформування морально-етичних вимог до прокурора // Вісник Національної академії прокуратури України. – 2013. – № 1. – С. 5-10.

Кодекс поведінки Європейських адвокатів // Порівняльний аналіз норм колишнього та нового Кримінального процесуального кодексу України [текст] / За заг. ред. Молдавана В.В. – К.: «Центр учбової літератури», 2012. – 422 с. (С. 346-355).

Загальний кодекс правил для адвокатів країн Європейського Співтовариства // Адвокатура України: правове регулювання і судова практика: Практ. Посіб. Для адвоката / За ред. С.Ф. Сафулька, О.Д. Святоцького; Упоряд. Т.Г. Захарченко та ін.. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2003. – 768 с. (с. 615-624).

Правила адвокатської етики. Схвалено Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури при Кабінеті Міністрів України 1 жовтня 1999 р., протокол від 1-2 жовтня 1999 р., N 6/VI // «Юридичний вісник України». – № 46, 18-24 листопада 1999 р.; [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/MUS128.html

Варфоломеєва Т.В. Впровадження міжнародних правил адвокатської етики в Україні // Вісник Академії адвокатури України. – 2009. – № 1. – С. 7-20.

Тема 3. ПРОКУРОР ТА АДВОКАТ У ДОСУДОВОМУ ПРОВАДЖЕННІ

Семінарське заняття

Час – 2 години

Мета заняття: закріпити та поглибити теоретичні знання студентів, які отримані під час самопідготовки з питань діяльності прокурора та адвоката у кримінальному процесі.

План

1. Завдання та повноваження прокурора на досудовому розслідуванні. Прокурорський нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням.

2. Предмет захисту.

3. Повноваження та обов’язки адвоката на досудовому розслідуванні. Процесуальна діяльність адвоката під час досудового розслідування. Доказування у кримінальній справі як засіб здійснення захисником процесуальної функції захисту.

4. Роль прокурора та адвоката при застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження, проведенні слідчих (розшукових) дій, під час повідомлення про підозру.

5. Прокурор та адвокат на етапі закінчення досудового розслідування. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності прокурора.

Контрольні питання:

1. Поняття прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування.

2. Форми прокурорського нагляду за додержанням законів органами досудового розслідування

3. Класифікація повноважень прокурора на досудовому розслідуванні.

4. Доручення та вказівки прокурора слідчому. Наслідки їх невиконання.

5. Види предмету захисту.

6. Предмет виправдання.

7. Предмет захисту у справах, що вирішуються за нереабілітуючими особу підставами.

8. Адвокатський запит.

9. Правила подання доказів суду.

10. Повноваження прокурора у проведенні слідчих дій.

Обговорення рефератів:

1. Предметпрокурорського нагляду за додержанням законів органами досудового розслідування.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 221 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.026 с)...