Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Податкова служба та податкова робота. Податкова система передбачає наявність служби, яка здійснює адміністрування податків і податкових платежів



Податкова система передбачає наявність служби, яка здійснює адміністрування податків і податкових платежів, а також організацію і контроль за їх надходженням до бюджету і державних цільових фондів.
В якості такої служби виступає податкова служба.

Головна роль податкової служби – здійснювати контроль за виконанням податкового законодавства.

Органи державної податкової служби мають трирівневу структуру, яку схематично подано на рис. 9.1.

Рис. 9.1. Підпорядкованість органів державної податкової служби

Державна податкова адміністрація України є центральнім органом виконавчої влади, займає рівень міністерства в ієрархії державної влади і представляє собою вищу ланку податкової служби.

До середньої ланки відносяться: державна податкова адміністрація в АР Крим, державні податкові адміністрації у місті Києві та Севастополі, державні податкові адміністрації в областях.

До низової ланки відносяться державні податкові інспекції в районах та містах.

До функцій податкової служби в цілому відносять:

1) здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також неоподатковуваних доходів, передбачених законодавством;

2) внесення в установленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

3) прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

4) формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб.

5) роз’яснення законодавства з питань оподаткування платникам податків;

6) запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Податкова робота – це діяльність платників податків і податкової служби по внесенню податків у бюджет і контролю за платежами. Вона складається з таких елементів: правової регламентації встановлення й стягнення податків, обліку платників податків і надходження податків, установлення порядку й форми розрахунків з бюджетом.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 257 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...