Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття бази даних



Загальні відомості про бази даних

У цьому параграфі ви вивчите:

- загальні відомості про бази даних і СУБД;

- реляційну модель даних;

- ієрархічну і мережну моделі даних.

Поняття бази даних

Під час інформаційної діяльності людина збирає і накопичує відомості про довкілля. До появи обчислювальної техніки вся інформація звичайно зберігалася в письмовому або друкованому вигляді. Однак зі збільшенням обсягів інформації загострювалося питання її зберігання та обробки. Нагадаємо, що інформація для обробки називається даними.

Ми розглядатимемо не просто дані, а бази даних. Не кожен блок інформації можна вважати базою даних.

База даних – це сукупність даних, яким властива структурованість і взаємопов’язаність, а також незалежність від прикладних програм.

Пояснимо, що означають названі властивості бази даних. Щоб користувач легко міг знаходити потрібну інформацію, остання має бути організована певним чином. Це стосується не лише інформації у комп’ютері, а й будь-якої інформації про об’єкти реального світу. Скажімо, зручно знаходити потрібну книгу в бібліотеці, користуючись каталогом. Легко відшукати у газеті оголошення, що вас цікавлять. Така легкість пошуку можлива завдяки тому, що дані у каталозі або у газеті мають структуру, або, інакше, структуровані. Всі книги описані однаково: автор, назва, видавництво, рік видання тощо. Всі оголошення з продажу розміщені по рубриках і також мають визначену структуру: короткий опис товару, ціна, телефон.

Структура бази даних складніша, ніж структура простого каталогу або набору газетних оголошень. Це зумовлено насамперед властивістю взаємопов’язаності даних у базі. Пояснимо це на такому прикладі: скажімо, ви хотіли б, крім каталожних карток, що описують кожну книгу, мати картки з інформацією про кожного автора (рік народження, літературний жанр, хобі тощо). Якби такі картки були створені, це був би приклад взаємозалежності даних: відомості про окрему книгу, пов’язані з інформацією про автора. Цей зв'язок здійснюється через визначений параметр – прізвище автора.

Нарешті, остання з названих властивостей баз даних – це їхня незалежність від прикладних програм. Бази даних складаються таким чином, щоб із ними можна було працювати в різних програмних середовищах і на різних комп’ютерних платформах.


СУБД

Щоб оперувати даними, які становлять базу, необхідна окрема програма – система управління базами даних.

Керівна програма, призначена для збереження, пошуку й обробки даних у базі, називається системою управління базами даних (скорочено СУБД).

Сучасні СУБД – це програмні додатки, які дозволяють виконувати різноманітні завдання.

Сьогодні існує багато СУБД, що відрізняються архітектурою, внутрішньою мовою програмування, операційною системою, якою вони керуються, а також іншими характеристиками. Найпопулярнішими СУБД, що встановлюються в невеликих організаціях і орієнтовані на роботу з кінцевими користувачами, є Access, FoxPro, Paradox. До складніших систем належать розподілені СУБД, що призначені для роботи з великими базами даних, розподіленими на кількох серверах (сервери можуть міститися в різних регіонах). Потужними СУБД такого типу є Oracle, Sybase, Informix.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...