Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація вибухо- і пожежонебезпечних приміщень (зон) відповідно до правил пристрою електроустановок



Основною профілактичною мірою щодо попередження пожеж і вибухів від електроустаткування є правильний вибір і експлуатація такого встаткування у вибухо- і пожежонебезпечних приміщеннях. Відповідно до Правил пристрою електроустановок (ПУЭ), приміщення підрозділяються на вибухонебезпечні (B-I. В-1а. B-I6, В-1г, В-II. В-IIа) і пожежонебезпечні (П-1, П-II, П-IIа, П-III)зони.

Вибухонебезпечна зона – це простір, у якому є або можуть утворюватися вибухонебезпечні суміші.

Пожежонебезпечна зона – це простір, де можуть перебувати горючі речовини як при нормальному технологічному процесі, так і при можливих його порушеннях.

Клас B-I – зони приміщень, у яких виділяються горючі гази й пари в такій кількості й що володіють такими властивостями, що вони можуть утворити з повітрям або іншими окислювачами вибухонебезпечні суміші при нормальних режимах роботи.

Клас В-Ia – зони приміщень, у яких вибухонебезпечні концентрація газів і пар можливі тільки а результаті аварій або несправностей.

Клас B-Iб – такі ж зони, як і зони класу В-Ia, але маючих одну з наступних особливостей:

- горючі гази мають висока нижня концентраційна межа поширення полум'я (15% і більше) і різкий захід;

- за умовами технологічного процесу виключається утворення вибухонебезпечної суміші в обсязі не перевищуючої 5% загального обсягу приміщення (зони);

- горючі гази й рідини є в невеликих кількостях, а робота з ними проводиться без застосування відкритого полум'я.

Клас B-Iг – зони із зовнішніми установками, що містять горючі гази або ЛЗР.

Клас B-II – зони приміщень, у яких можливе утворення вибухонебезпечних концентрацій пилу або волокон з повітрям або іншим окислювачем при нормальних режимах роботи.

Клас В-IIа – зони, аналогічні зонам класу B-II, у яких вибухонебезпечні концентрації пилу й волокон можуть утворюватися тільки в результаті аварій або несправностей.

Клас П-I – зони приміщень, у яких застосовуються або зберігаються горючі рідини з температурою спалаху вище 61 °С.

Клас П-II – зони приміщень, у яких виділяються горючі пил нлн волокна з нижньою концентраційною межею поширення полум'я більше 65 г/м3 до обсягу повітря.

Клас П-IIа – зони приміщень, у яких утримуються тверді або волокнисті горючі речовини нездатні переходити у зважений стан.

Клас П-III – зони розташовані поза приміщеннями, у яких застосовуються або зберігаються горючі рідини, а також тверді горючі речовини.

Клас зони визначають технологи разом з енергетиками проектної або експлуатаційної організації, виходячи з характеристики навколишнього середовища.

Залежно від класу вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зон приводиться вибір електроустаткування, установлюваного в цих зонах.

Відповідно до Правил установки електрообладнання, у пожежонебезпечних зонах установлюється електроустаткування закритого типу, внутрішній простір якого відділено від зовнішнього середовища оболонкою. Апаратуру керування й захисту, світильники рекомендується застосовувати в пилонепроникному виконанні. Вся електропроводка повинна мати надійну ізоляцію.

У вибухонебезпечних зонах варто встановлювати вибухозахищене встаткування, виготовлене відповідно до ДСТ 12.2. 020-76. Пускову апаратуру, магнітні пускачі для класів B-I до В-II необхідно виносити за межі вибухонебезпечних зон. Проводка у вибухонебезпечних приміщеннях повинна прокладатися в металево трубах. Може використовуватися броньований кабель. Світильники для класів B-I. В-II, В-IIа повинні мати вибухозахищене виконання.

Питання для перевірки знань:

1. На які типи за принципом дії підрозділяються теплові ізвіщувачі?

2. На використанні чого засновані димові ізвіщувачі?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 875 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...