Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення



Вступ

Призначення

Будова роторного екскаватора

4. Конструкція робочого обладнання

Принцип роботи

6. Технічне обслуговування

Висновок

8. Техніка беспеки

9. Список використаної літератури

ВСТУП

Роторні екскаватори – це самохідні машини безперервної дії, які відділяють гірську масу від вибою ковшами, встановленими на роторі і призначені для одночасної розробки і транспортування породи. Порода після її розвантаження із ковшів транспортується стрічковим конвеєром, розміщеним на висувній стрілі

Прототипом роторного виконавчого органа з ковшами служить водопідйомне колесо древніх. Ідею копаючого колеса вперше висловив Леонардо да Bінчі (поч. 16 ст.). B 1884 американський інженер Ч. Cміт отримав патент на екскаватор з двома роторними колесами, розташованими симетрично відносно конвеєра. Перший роторний екскаватор був виготовлений в Німеччині в 1916 фірмою "Humboldt" за патентом французького інженера Г. Швандера. Такі екскаватори стали широко застосовуватися на вугільних розрізах Німеччини. Перші роторні екскаватори в CРCP були створені в майстернях в 50-x роках, a промислове виробництво їх розпочалося в 1958 (модель ЕРГ-350/1000 на на Донецькому машинобудівному заводі по спільному проекту з Hовокраматорским машинобудівним заводом (НКМЗ). B 1967 НКМЗ випустив потужний роторний екскаватор ЕРГ-1600 c висувною стрілою продуктивністю 3000 м³ / годину, a в 1973 - ЕРШРД-5000 на крокуючо-рейковому ходу.

На сьогодні роторні екскаватори НКМЗ (Україна, Донецька область, м. Краматорськ) зарекомендували себе як високонадійні гірничотранспортні машини. 70% розкривних робіт на кар'єрах України та країнах СНД виконується екскаватора НКМЗ.

Конструкції екскаваторів, що випускаються в даний час, увібрали в себе 40-річний досвід проектування, виробництва і експлуатації і мають ефективні параметри.

Призначення

Екскаватор – найпоширеніший тип землерийних самохідних машин, він призначений для розтину, видобутку, виїмки, розробки грунтів, риття котлованів. Машини можуть працювати з гірськими породами, м’якими грунтами, копалинами, рудними породами.

Екскаватори являють собою машини з навісним обладнанням, призначеним для одночасної різання і виїмки грунту. Розрізняють одноковшові і багатоковшові екскаватори. Одноковшеві – це машини циклічної дії. Вони періодично повторюють одні й ті ж рухи. Багатоковшеві виробляють більшу кількість дій, вони можуть бути фрезерними, скребковими і безпосередньо багатоковшевими.

Роторні екскаватори відносяться до багатоковшевими техніці. Чим вони відрізняються? Чому для деяких видів робіт краще віддати перевагу такий вид техніки?

Роторний екскаватор використовується для розкривних робіт, видобутку грунту. Причому і перший, і другий вид робіт вони можуть виконувати або верхнім, або нижнім черпанням. Землерийні машини такого типи використовують для транспортування порід або копалин, риття каналів, копання траншей, навантаження породи або видалення її у відвал.

Роторний екскаватор має більш високий ККД, а отже, розробка грунтів стає менш витратною, але більш продуктивною. Кількість осипок з ковша у таких моделей значно менше, спорожнення ковша краще, а це теж збільшує продуктивність і знижує енерговитрати.

Роторний екскаватор може мати рейково-крокуючий або гусеничний хід. Для видалення або розтину породи, споруди відвалів, вантаження та інших робіт він обладнаний стрілою (висувною або невисувний).

Ідея створення роторного екскаватора прийшла з глибокої давнини: якщо уважно придивитися до машини, можна помітити велику схожість з древнім колесом, за допомогою якого наші предки піднімали воду. Автором черпає колеса, схема якого лягла в основу креслень самохідної машини, був Леонардо да Вінчі.

Роторний екскаватор працює з грунтом або породою ковшами, які укріплені на колесі (роторі). Ротор, у свою чергу, обертається в тому напрямку, який найбільш ефективно для контакту з забоєм. Для верхнього черпання – це напрям збігається з напрямом годинникової стрілки, для нижнього – протилежно.

Рис.1 Роторний екскаватор





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1105 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...