Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Взаємодія складових господарської системи



1. Суть взаємодії усіх структурних складових господарської системи пов’язана з реалізацією взаємної залежності, що притаманна кожному елементу господарської системи.

2. Взаємодія дозволяє розкрити причини та напрямки прояву активності господарських одиниць, умови та фактори що впливають на неї (активність).

3. Поняття взаємодії інтегрує в собі інформацію про історичні форми господарських одиниць, їх місце та функції в тій чи іншій господарській системі, інтереси якими вони керуються та напрямки їх діяльності.

4. Дослідження процесів взаємодії вимагає аналізу всією сукупності економічних зв’язків що притаманні господарській системі.

5. Економічні зв’язки бувають:

а) вертикальні – між господарськими одиницями, що займають різні структурні рівні системи та організаційним центром (органами державної влади) –

Способом у який тут здійснюється взаємодія є дія сил державної влади.

б) горизонтальні, між різними господарськими одиницями.

Спосіб здійснення взаємодії – взаємний інтерес.

6. Вплив господарської системи на взаємодію її складових відбувається за посередництва тих чи інших суспільних умов.

До них відносяться, окрім:

– створення інфраструктури взаємообміну,

– створення грошової та мірної систем,

Також

– правил та норм проведення актів взаємодії (сукупність умов, що забезпечують взаємодію господарських одиниць прийнято називати економічними інститутами господарської системи).

До економічних інститутів можна віднести мито, податки, гроші, власність, торгівля тощо.

Для історико-економічної науки актуальним є дослідження еволюції економічних інститутів, відмирання одних і поява нових.

Реформи господарських систем направлені перш за все на удосконалення економічних інститутів, на підвищення їх дієвості.

Отже, суть та складові предмету ІЕ та ЕД передбачають:

Ø Виявлення та визначення нових форм господарських одиниць;

Ø Вивчення особливостей поділу праці і кооперації, техніки і технології, соціального статусу працівників та їх економічних інтересів що дозволяє розкрити суть господарських одиниць;

Ø З’ясування способів та форм взаємодії складових господарської системи, яка може здійснюватися на основі застосування сили влади чи на основі урахування взаємних інтересів, свідомо чи стихійно, з використанням різних економічних інститутів;

Ø Формування напрямів економічної думки, що відображали реальні процеси історичного розвитку господарських систем та стали основою формування сучасної економічної теорії.

! Лише в єдності зазначених складових розвитку господарських систем стає можливим наукове пізнання історичного процесу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 290 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...