Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

З обмеженим доступом



Забезпечення охорони державної таємниці відповідно до законодавства України у підрозділах, діяльність яких пов’язана з державною таємницею та контроль за її станом покладається на командирів підрозділів.

Командири підрозділів, що проводять діяльність, пов’язану з державною таємницею мають бути обізнані з чинним законодавством України про державну таємницю.

На них покладається:

вивчення фактичного стану справ у підрозділі щодо забезпечення охорони державної таємниці та організація постійної роботи з виявлення можливих каналів витоку секретних відомостей та їх закриттю;

визначення підлеглим завдань та обов’язків, оцінка їх роботи з питань охорони державної таємниці;

прийняття заходів щодо попередження втрат матеріальних носіїв інформації з грифами обмеження доступу (документів, виробів, інших носіїв інформації);

відповідальність за організацією і виконанням заходів щодо забезпечення безпеки інформації на об’єктах інформаційної діяльності;

організація технічного захисту інформації з обмеженим доступом;

відповідальність за забезпечення правильного ведення обліку, зберігання та використання матеріальних носіїв інформації з грифом «Для службового користування»;

систематичний контроль виконання встановленого порядку роботи з матеріальними носіями інформації.

Посадові особи структурних підрозділів, об’єктів інформаційної діяльності (ОІД) повинні дотримуватись установлених правил роботи і несуть персональну відповідальність за безпеку інформації на своїх робочих місцях.

Безпосереднє планування і виконання робіт із технічного захисту інформації на об’єктах інформаційної діяльності покладається на служби захисту інформації в автоматизованих системах військової частини, яка є позаштатним підрозділом. Відповідальність за виконання вимог безпосередньо на ОІД покладається на начальників об’єктів.

Посадові особи, які працюють з державною таємницею несуть особисту відповідальність за дотриманням встановлених вимог режиму секретності.

Особовий склад, якому надано допуск до державною таємниці, зобов’язані:

не допускати розголошення будь-яким способом державної таємниці, яка йому довірена або стала відомою у зв’язку з виконанням службових обов’язків;

не брати участі в діяльності політичних партій та громадських організацій, діяльність яких заборонена в порядку, встановленому законом;

не сприяти іноземним державам, іноземним організаціям чи їх представникам, а також окремим іноземцям та особам без громадянства у провадженні діяльності, що завдає шкоди інтересам національної безпеки України;

виконувати встановлені вимоги секретності;

повідомляти посадових осіб, які надали йому допуск до державної таємниці, та відповідні режимно-секретні органи про виникнення обставин, що перешкоджають збереженої довіреної йому державної таємниці, а також про свій від’їзд за межі України;

дотримуватись інших вимог законодавства України про державну таємницю.

Командири військових частин (підрозділів) зобов’язані здійснювати постійний контроль за забезпеченням охорони державної таємниці.

У військовій частині наявність матеріальних носіїв секретної інформації, порядок їх зберігання, поводження з ними перевіряються:

щоквартально – працівниками режимно-секретних органів з оформленням акта, який затверджується начальником штабу;

щорічно – внутрішніми комісіями з оформленням акта, який затверджується начальником штабу.

Крім того перевіряється наявність:

секретних документів, які знаходяться у виконавців відділу (служби) – щотижня начальниками цих відділів (служб), їх заступниками, або особами, уповноваженими ними, - із зазначенням результатів цих перевірок у внутрішніх описах секретних документів;

секретних виробів у підрозділах – командир підрозділу з доповіддю начальнику штабу.

Наприкінці кожного робочого дня відповідальні виконавці перевіряють у себе наявність секретних документів (виробів, інших носіїв секретної інформації).

Посадові особи винні у порушеннях законодавства про державну таємницю, несуть дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством України.

За кожним фактом розголошення секретної інформації або втрати її матеріальних носіїв призначається службове розслідування.

За фактами інших порушень законодавства у сфері охорони державної таємниці, в тому числі у разі невиконання норм і вимог технічного захисту секретної інформації, що призвели до реальної можливості порушення її конфіденційності, доступності чи цілісності, доцільність проведення службового розслідування в кожному конкретному випадку визначається командиром військової частини.

Про всі випадки порушення законодавства про державну таємницю командир підрозділу повинен негайно доповісти командиру вищого рівня. Рішення щодо проведення службового розслідування за фактами порушень приймається командиром військової частини.

У разі виявлення факту розголошення секретної інформації або втрати її матеріальних носіїв командир військової частини після попереднього з’ясування обставин, але не пізніше ніж протягом 24 годин з часу виявлення такого факту, повідомляє у письмовій формі (первинне повідомлення) орган СБУ, а також командира вищого рівня та замовника секретних робіт.

Для проведення службового розслідування не пізніше наступного для після виявлення факту розголошення секретної інформації або втрати її матеріального носія наказом командира військової частини призначається комісія з проведення службового розслідування, до складу якої включаються досвідчені працівники, яким надано допуск до державної таємниці за відповідною формою та доступ до секретної інформації.

Термін службового розслідування не повинен перевищувати 30 днів. Якщо за цей час не вдалося встановити місце знаходження втраченого матеріального носія секретної інформації, осіб, причетних до розголошення або втрати, всебічно з’ясувати інші обставини, пов’язані з такими порушеннями, термін службового розслідування може бути продовжений, але не більше як на 15 днів.

Результати службового розслідування документуються і оформляються висновком. До висновку додаються письмові пояснення опитаних осіб, заяви, акти перевірок, вмотивований висновок за результатами попередньої оцінки інформації, яка міститься в розголошених відомостях або втраченому матеріальному носії, вмотивований висновок про припинення розшуку втраченого матеріального носія секретної інформації (якщо такий складався), довідки, а також інші документи, зібрані комісією.

За результатами розгляду висновку про службове розслідування командир військової частини приймає відповідне рішення.

Про кінцеві (підсумкові) результати службового розслідування командир військової частини у десятиденний термін письмово інформує орган СБУ, командира вищого рівня, а також замовника секретних робіт.

Про факти втрат документів з грифом «Для службового користування» або розголошення відомостей, що містяться в них, терміново доводиться до відома командира військової частини, режимно-секретний орган, канцелярії, а також повідомляється органи СБУ. Наказом командира військової частини призначається комісія для розслідування. Висновки за результатами роботи комісії та акт про списання втрачених документів доповідаються на затвердження командира військової частини.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 712 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...