Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 1



Здійсненні капітальні вкладення на модернізацію обладнання цеху в обсязі 500 тис. грн., це забезпечило зростання річного прибутку на 125 тис. грн.

Визначте коефіцієнти економічної ефективності капітальних вкладень на модернізацію цеху, строк окупності капітальних вкладень.

Рішення.

1) коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень складає

Повинен мати тенденцію зростання.

2) строк окупності капітальних вкладень дорівнює

або

Повинен мати тенденцію зменшення.

Розрахункові значення коефіцієнта ефективності необхідно порівняти з нормативами коефіцієнта економічної ефективності капітальних вкладень, що встановлюються Міністерством економічного розвитку і торгівлі України на певний період. Якщо коефіцієнт економічної ефективності за даним інвестиційним проектом дорівнює або перевищує нормативний коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень (Ке.е>Кн.е.е.), то капітальні вкладення здійснюються доцільно.

Приклад 2.

На даний період часу Міністерством економічного розвитку і торгівлі України встановило нормативний коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень – 0,20.

На підставі приведених даних визначте, який інвестиційний проект доцільно використовувати при реконструкції цеху.

Показники Інвестиційний проект №1 Інвестиційний проект №2 Інвестиційний проект №3
1. Капітальні вкладення у реконструкцію цеху, тис. грн.      
2. Реконструкція цеху забезпечить зростання прибутку за рік, тис. грн      
3. Нормативна економічна ефективність капітальних вкладень,% 0,25 0,18 0,20
4. Коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень (стр.2:стр. 1) 0,25 0,18 0,2
5. Строк окупності капітальних вкладень, роки (стр.1:стр.2)   5,6  

Більш ефективним є перший інвестиційний проект: коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень більший на 0,05 нормативного; термін окупності капітальних вкладень найменший з усіх проектів.

Слід відмітити, що цей метод оцінки ефективності інвестиційних проектів не можна визначати коректним, він має низку суттєвих недоліків, які не дають змогу зробити об’єктивну оцінку процесу інвестування.

По-перше, при оцінюванні інвестиційного проекту не враховується фактор часу – ні прибуток, ні обсяг інвестицій не приведено до теперішньої вартості (порівнюються сума інвестицій у теперішній вартості і сума прибутку у майбутній вартості).

По-друге, недолік полягає у тому, що джерелом повернення капіталу вважається тільки прибуток. Однак у практиці господарювання інвестиції повертаються у вигляді грошового потоку, який складається із суми прибутку і амортизаційних відрахувань.

По-третє, недолік полягає також у тому, щодо оцінки ефективності інвестицій залучаються тільки два показника (сума прибутку, сума капітальних вкладень), що не дає можливість дати повну оцінку процесу інвестування.

Враховуючи вищесказане, можна стверджувати, що є нагальна потреба в застосуванні інших методологічних основ визначення доцільності втілення інвестиційних проектів. Перш за все, вони повинні враховувати зміну вартості грошей у часі.

Розглянемо базові принципи, методологічні підходи й етапи прийняття рішень щодо оцінки ефективності інвестицій, які використовуються у зарубіжній практиці.

Перш за все, визначимося щодо однозначного розуміння таких фінансово-економічних категорій: початкові інвестиції, грошовий потік, теперішня вартість грошового потоку, процес дисконтування майбутньої вартості грошей, дисконтна ставка, дисконтний множник, чиста теперішня вартість грошового потоку (чистий приведений дохід), індекс дохідності інвестиційного проекту, строк окупності інвестицій, внутрішня ставка дохідності проекту інвестування.

Початкові інвестиції (початкова вартість інвестиційного проекту) – реальна вартість капітальних вкладень. Сума початкових вкладень математично обчислюється як сума звичайних витрат на започаткування інвестицій за мінусом усього початкового доходу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1017 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...