Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета заняття. · Поглиблення, узагальнення та систематизація знань з побудови системи комунікацій з СВ, інтерпретації сутності соціальних процесів з позиції теорії



· Поглиблення, узагальнення та систематизація знань з побудови системи комунікацій з СВ, інтерпретації сутності соціальних процесів з позиції теорії соціальної комунікації.

· Формування та розвиток навичок використання механізму зворотного зв'язку з заінтересованими сторонами, відносин «зацікавлених сторін», ресурсів в сфері соціальної звітності, нефінансових звітів, форм соціальної звітності.

· Формування навичок створення консультацій з заінтересованими сторонами на різних етапах розробки та впровадження стратегії з СВ, сприяння встановленню взаєморозуміння між корпораціями, кредиторами і інвесторами при ухваленні рішень.

План вивчення теми

8.1.Моніторинг корпоративної соціальної відповідальності

8.2.Особливості соціальної звітності компаній в Україні

8.3.Методи та процедури оцінювання ефективності програм СВ

8.4.Соціальний аудит. Міжнародні стандарти звітності зі сталого розвитку (GRI – Global Reporting Initiative / Глобальна ініціатива зі звітності)

8.5.Методи оцінювання ділової репутації соціально відповідальної компанії

8.6.Стратегічні напрями розвитку соціальної відповідальності в Україні

Питання для обговорення

1. Яке місце СВ у корпоративній інформаційній політиці організації?

2. Які підходи до побудови системи комунікацій з СВ?

3. Яка мета, цілі та сутність корпоративних соціальних звітів?

4. Назвіть вигоди від нефінансової звітності компаній.

5. Назвіть ризики соціальної звітності.

6. Хто читає соціальні звіти компаній?

7. Які є формати нефінансової звітності у світі?

8. Назвати особливості соціальної звітності компаній в Україні.

9. Що таке ділова репутація (гудвіл) компанії?

10. Які Ви знаєте методи оцінювання ділової репутації (гудвілу) соціально відповідальної компанії.

11. Що таке моніторинг ефективності діяльності організації у сфері соціальної відповідальності?

2.Ситуаційні вправи для обговорення

1.Закупівля для компанії

Ви займаєтеся закупівлями для великої компанії. Один з основних постачальників компанії запрошує Вас на захід своєї фірми. Він оплачує дводенну мандрівку, включно з авіаквитками, проживанням і харчуванням для Вас та Вашої дружини. Вам потрібен відпочинок - ви не були у відпустці протягом останнього року через великий обсяг роботи. Контракт із цим постачальником закінчується наступного місяця і ви відповідаєте за його поновлення.

Виберіть відповідь і обґрунтуйте її

а) Дасте свою згоду, а після повернення зареєструєте цю мандрівку у реєстрі подарунків, таким чином дотримаєтесь прозорості;

b) Дасте свою згоду та попросите вашого коллегу провести переговори з відновлення контракт від вашого імені;

с) Дасте свою згоду, але повідомите, що не можете обговорювати робочі питання під час цієї мандрівки;

d) Відмовитеся - це неприйнятно.

2.Вирощування овочевої продукції

Ви є постачальником пестицидів, які широко використовуються для вирощування овочевої продукції. Неурядова організація попередила вас, що більшість працівників на полях застосовують пестициди, не маючи жодного захисного одягу -ані рукавичок, ані масок. Власники полів не забезпечують працівників захисними засобами та не навчають їх правил безпечного застосування пестицидів. Працівники не можуть собі дозволити придбати захисний одяг та маски за власний кошт. В одному з великих ареалів вирощування овочевої продукції захворювання на рак є суттєво вищим від середнього. Незважаючи на те що зв'язок між хворобами та застосуванням пестицидів не підтверджено дослідженнями, пестициди можна вважати основною причиною такого становища.

Виберіть відповідь і обґрунтуйте її

а) Припините продавати пестициди фермерам, які не забезпечують своїх працівників засобами захисту;

b) Організуєте додаткове навчання для фермерів з безпечного використання пестицидів та надасте їм засоби захисту;

с) Нічого, захищати своїх працівників – це відповідальність фермерів;

d) Скооперуєтеся із ключовими клієнтами фермерів та порадите встановити вимоги до фермерів щодо використання засобів захисту.

3. Аналіз ситуації

Корпоративний університет «Академія ДТЕК»

ТОВ «ДТЕК» - приватна енергетична компанія України, яка побудована на основі принци­пу вертикальної інтеграції, що входить до складу фінансово-промислової групи України СКМ. Підприємства ДТЕК формують виробничий ланцюг від видобутку і збагачення вугілля до генерації і дистрибуції електроенергії. Підприємства «Східенерго» разом з «Дніпроенерго», у якому частка ДТЕК складає 47,55%, у 2009 році виробили 26,3 млрд. кВт./г, або майже половину всієї теплової електроенергії в Україні.

Проблема:

В такому енергетичному холдингу як ДТЕК, де розвиток бізнес-моделі настільки динамічний, що ринкова пропозиція, в тому числі кадрова, не завжди відповідає потребам компанії, постає питання підготовки висококваліфікованого персоналу для забезпечення конкурентної переваги та задоволення кадрових управлінських потреб власними ресур­сами. Однак професійна кваліфікація персоналу втрачає вагу при відсутності постійного оновлення знань, черпання нового та прагнення до розвитку. Навантаження, що зростає при збільшенні об'ємів, рано чи пізно призводить до демотивації працівників, зниження рівня відповідальності та ефективності.

Рішення: ДТЕК відкрив корпоративний навчальний центр «Академія ДТЕК». Метою Компанії було створення єдиного центру знань, що зосередив би та централізував си­стему корпоративного навчання та розвитку працівників. Основним завдання Академії ДТЕК стало впровадження стратегії компанії на створення міцної та потенційної ланки управлінців, наступників на ключові позиції та висококваліфікованих професіоналів шля­хом підвищення управлінського та лідерського потенціалу компанії, просування єдиних корпоративних цінностей, зміцнення корпоративної культури, а також створення умов для впровадження інновацій та реалізації змін всередині компанії. Тепер кожен працівник Компанії отримав можливість здобувати нові знання, будувати власний професійний та кар'єрний ріст. Співпраця з найкращими бізнес-школами країни та світу, підготовка міцної системи внутрішніх тренерів Компанії, розробка довгостроко­вих планів розвитку працівників стають головними інструментами в розвитку найкращої менеджерської та професійної експертизи.

З появою Академії система набуває ряд додаткових та важливих переваг:

1. Новий щабель «скерованості» процесу навчання. Всі процеси навчання, розвитку та оцінки працівників зосереджено під єдиним «да­хом»; зібрані всі програми корпоративного навчання, направлені на розвиток керівників та фахівців: спеціальні програми - серія програм націлених на розвиток менеджерських навичок, навичок ефективної комунікації, навичок проектного менеджменту; програми розвитку компетенцій - комплекс програм, на меті яких вдосконалення компетенцій для розвитку за результатами щорічної оцінки діяльності.

2. Процеси пов'язані з досягненням довгострокових задач, що стоять перед ДТЕК. Серед основних блоків Академії є програма «Світ ДТЕК», яка дозволяє новим працівникам швидше зрозуміти та дізнатись про структуру ДТЕК, історію компанії, її основні бізнес та технологічні процеси, познайомитись з Кодексом корпоративної етики, внутрішніми регламентами та процедурами, місією та баченням компанії.

3. Новий рівень виховання менеджерів. Справжнім «ноу-хау» Академії є впровадження модульних програм-аналогів МВА для на­вчання кадрового резерву компанії та працівників, яких готують на позиції топ-менеджерів в рамках програми «ТОП-50». Програми МВА давно стали певною відповіддю сучас­ним трендам в бізнес-середовищі, та на меті Академії ДТЕК інше завдання - інтеграція знань, отриманих на модульних програмах, в діяльність компанії. Перед кожним учасни­ком навчання за цими програмами стоїть завдання розробки, захисту та впровадження «живого» та «реального» проекту в компанії. Лише за умови захисту та впровадження успішного діючого проекту учасник навчання отримує диплом, прослухавши весь модуль­ний курс в рамках наступних програм:

- програма «Енергія Знань» (у співпраці з Києво-Могилянською бізнес-школою) – це програма розвитку емоціонального інтелекту, підготовки універсальних професіоналів, готових будувати та розвивати динамічні компанії;

- програма «Енергія Лідера» (розроблена Лондонською Бізнес Школою) - програма для підготовки працівників, які бачать власну кар'єру в якості керівників компанії, та які готові приймати рішення не лише в контексті свого бізнесу, але й в умовах нового для них сере­довища. Додатково існує можливість стажування для менеджерів в світових компаніях-лідерах енергетичного ринку. Кожна група учасників навчання в рамках програм «Енергія Знань» та «Енергія Лідера» має змогу відвідати такі компанії, поділитись власними практиками та отримати новий досвід і нові ідеї для розвитку компанії.

4. Широке застосування дистанційного навчання. Даний інструмент є черговою відповіддю компанії на вимогу часу, надаючи можливість навчатися у будь-який час прямо на робочому місті та накопичувати унікальні для компанії знання та досвід. На створеному внутрішньому порталі Академії ДТЕК розміщено 8 адап­тованих та 3 розроблені електронні курси; співробітники компанії пройшли 625 сесій електронного навчання.

На реалізацію програми в 2009 році було виділено 22;9 млн грн.

Результат:

До 2013 року близько 80% персоналу ДТЕК задовольнятиме власними ресурсами, ви­користовуючи решту 20% для поповнення новою енергією «ззовні». Унікальність проекту полягає крім того у використанні Інструменту навчання та розвитку не лише задля кадрової мети, а й у використанні індивідуального підходу до кожного працівника: кожен працівник тепер усвідомлює свою вагу в компанії, бачить себе на ключових позиціях, ста­вить перед собою цілі та йде до їх досягнення шляхом вдосконалення власних знань та навичок.

Шляхом створення корпоративного університету Академії ДТЕК компанії вдалось по­будувати власну систему підготовки управлінської ланки. Досвід працівників компанії тепер підкріплюється найкращими світовими практиками бізнес-освіти. Відтак кожен з менеджерів або потенційних керівників має можливість впровадження та застосу­вання отриманих знань та пошуку власних рішень для розвитку компанії. Модулі програми «Енергія Знань» та «Енергія Лідера» стартували лише наприкінці 2009 року, однак, незважаючи на незначний проміжок часу, результати маємо вже за­раз: 6 менеджерів - учасників навчання з числа Кадрового резерву компанії та резерву «ТОП 50» були підвищені до керівних посад. А вже до кінця 2011 року заплановано 50 % кар'єрних переміщень з числа працівників, які навчаються за цими програмами. Увага Академії зосереджена й на експертній кар'єрі працівників. Станом на 1 червня 2010 року близько 1 200 працівників пройшли навчання за програмами з розвитку компетенції та 80 працівників за спеціальними програмами.

Питання

1. В чому унікальність та відмінність Програми ДТЕК від корпоративних університетів інших компаній.

2. Чи досягла компанія запланованих цілей?

3. На Ваш погляд, що можна було б поліпшити в цій програмі?

Рекомендована література

/4/, /5/, /6/

4. Індивідуальні завдання та методичні рекомендації до їх виконання

Індивідуальні завдання є однією із форм організації навчання, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань. Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно під керівництвом викладачів. В процесі вивчення дисципліни «Соціальна відповідальність» студентам пропонується виконати одне індивідуальне завдання:

– Аналіз соціальної відповідальності підприємства за програмним матеріалом змістового модулю № 2.

Виконання індивідуального завдання виконується за індивідуальними завданнями викладача, яке передбачається модулем 2 «Індивідуальна робота». Загальна процедура аналізу ситуації охоплює декілька етапів:

Етап 1. Вибір компанії відповідно до вказаного переліку за темою «Соціальна відповідальність підприємства». Для виконання завдання студент може обрати компанію, яка не входить до наведеного списку за умов отримання достатньої кількості інформації для виконання індивідуального завдання за планом.

Етап 2.. Підготовка в програмі «Microsoft Рower Point» презентації (5-10 слайдів) за наступним планом.

План індивідуального завдання

1. Визначення відносин роботодавців із працівниками на засадах соціальної відповідальності.

2. Відносині підприємства із зовнішніми організаціями на засадах соціальної відповідальності.

3. Екологічна компонента соціальної відповідальності підприємства.

4. Оцінка ефективності соціальної відповідальності підприємства.

5. Надання пропозицій підвищення соціальної відповідальності на підприємстві.

Етап 3. Підготовка доповіді (тези).

Кожен слайд повинен мати назву та нумерацію відповідно до плану. Розмір шріфта не менше 20. Доповідь повинна бути не більше 5 хвилин.

Консультації щодо виконання індивідуальних завдань студент може отримати під час проведення індивідуальних занять зі студентами згідно графіку, який доводиться до відома студентів.

Перелік компаній для виконання індивідуального завдання.


1. BMW

2. Adidas

3. Apple

4. ArcelorMittal

5. Ardo

6. Asus

7. AT&T

8. AVON

9. Bayer Group

10. BEKO

11. Boeing

12. Bosch

13. Brain

14. BurgerKing

15. Canon

16. Casio

17. Christian Dior

18. Coca-Cola

19. Commerzbank

20. ConocoPhillips

21. CКМ

22. Dell

23. Du Pont

24. ECCO

25. Electrolux

26. Fiat

27. Ford

28. General Electric

29. General Motors

30. Google

31. Gorenje

32. Hallmark Cards

33. Heinz

34. Hewlett-Packard

35. Honda

36. IBM

37. IKEA

38. Indesit

39. Intel

40. Kraft Food

41. Lenovo

42. Levis’S

43. LG Electronics

44. LOREAL

45. Lukoil

46. Mars

47. McDonald’s

48. MERSEDES

49. Microsoft

50. Mitsubishi

51. Mittal Steel

52. Motorola,

53. Nestle

54. Nike

55. Nikon

56. Nissan Motors

57. Nokia,

58. NorthFace

59. Opel

60. Oriflaim

61. Panasonic

62. Poles

63. Procter&Gamble

64. RaiffeisenBank

65. Roshen

66. Samsung

67. Sharp

68. Shell

69. Siemens

70. Sony

71. T-mobile

72. Toshiba

73. Total

74. Toyota

75. Unilever

76. Volkswagen

77. Volvo Group

78. Wald Disney

79. Wal-Mart

80. Whirlpool

81. Xerox

82. Zanussi

83. Газпром

84. Ерson

85. Интерпайп

86. Киевстар

87. Метинвест

88. МЕТРО

89. МТС

90. Неnkel

  1. Приватбанк


5. КОНТРОЛЬНІ ЗАХОДИ

Оцінювання знань студентів здійснюється за 100-бальною шкалою за результатами:

· Виконання самостійної роботи (відповіді на проблемні запитання за темами 1-10; аналіз ситуацій за темами 1-10).

· Роботи студентів на семінарських заняттях.

· Виконання індивідуальних завдань.

· Виконання модульної контрольної роботи.

· Здачі іспиту.

Іспит проводиться у письмовій формі.

Загальна підсумкова оцінка з дисципліни складається із суми балів за результатами поточного контролю знань, вмінь та навичок студентів та іспиту. Завдання поточного контролю оцінюються в діапазоні від 0 до 60 балів (включно), а завдання, що виносяться на іспит від 0 до 40 балів (включно).

Оцінювання знань, вмінь та навичок студентів здійснюється за національною шкалою та шкалою ECTS. Критерії та шкала оцінювання знань вмінь та навичок студентів доводяться до відома студентів до початку занять.

Перелік питань до іспиту

1. Суть та значення соціальної відповідальності.

2. Внутрішнє і зовнішнє середовище соціальної відповідальності.

3. Концепція менеджменту заінтересованих сторін.

4. Переваги корпоративної соціальної відповідальності.

5. Відповідальна держава і сталий розвиток.

6. Міжнародний досвід державного регулювання соціальної відповідальності.

7. Культура споживання та його вплив на розвиток соціальної відповідальності.

8. Соціальна відповідальність освіти та науки.

9. Соціальна відповідальність як складова стратегії управління

10. Матриця заінтересованих сторін соціальної відповідальності та моделі аналізу заінтересованих сторін.

11. Організація діяльності з соціальної відповідальності.

12. Права людини і трудові практики як предмет соціальної відповідальності.

13. Стандарти МОП і принципи Глобального Договору у сфері праці.

14. Формування складової корпоративної соціальної відповідальності у відносинах з споживачами.

15. Якість продукції (стандарт ISO 9000).

16. Соціально відповідальний маркетинг.

17. Принципи добросовісної конкуренції.

18. Суть та значення відповідального ставлення організацій до довкілля.

19. Програми з контролю забруднення та захисту довкілля.

20. Міжнародні документи щодо навколишнього середовища.

21. Історичні аспекти залучення і розвитку громад: від патронату до соціальних інвестицій.

22. Вплив громади на роботу компаній та відповідальність компаній перед населенням.

23. Принципи формування корпоративної інформаційної політики.

24. Корпоративні соціальні звіти: сутність, завдання і структура.

25. Методи та процедури оцінювання ефективності програм СВ.

26. Соціальний аудит.

27. Методи оцінювання ділової репутації соціально відповідальної компанії.

28. Рейтинги соціальної відповідальності.

29. Міжнародний і український досвід впровадження принципів екологічної відповідальності.

30. Етичні кодекси.


6. література

Основна література

1. Корпоративна соціальна відповідальність: підручник. — заг.ред. Т.С. Смовженко, А.Я. Кузнєцової. — К.: УБС НБУ, 2009.

2. Лазоренко О. Соціальний капітал: соціальні та професійні мережі в Україні / О.Лазоренко. – К.: Видавництво «Енергія», 2010. – 104 с.

3. Петроє О.М. Соціальний діалог як інструмент формування корпоративної політики сучасних підприємств в Україні: навч. посіб./ О. М. Петроє. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 60 с.

4. Сазонець І.Л. Корпоративне управління: Навч. посіб. / І.Л. Сазонець, П.І. Сокуренко, Ю.В. Вдовиченко. – Донецьк: «Юго-Восток», 2007, 372 с.

5. Сазонець І.Л. Корпоративне управління: світовий досвід та механізми залучення інвестицій: Навч.посіб./І.Л. Сазонець – К.: ЦУЛ,2008. – 304с.

6. Хамініч С.Ю. Соціальна роль освіти як імператив управлінської діяльності / С.Ю. Хамініч // Матеріали регіональної науково-методичної конференції «Формування стратегії конкурентоспроможності освіти в регіоні», м. Жовті Води, 8-9 жовтня 2004 р. – С. 48-51.

Додаткова література

1. Куліш А. Соціальна відповідальність бізнесу в банківській сфері у запитаннях і відповідях. / А. Куліш – К: 2007. – 80 с.

2. Орехов С.А. Современное корпоративное управление: Проблемы теории и практики / С.А.Орехов – М.: Маркет ДС Корпорейшн -2004.-246с.

3. Энтов Р.М. Корпоративное управление и саморегулирование в системе институциональных изменений / Р. М.Энтов и др. – М.:ИЭПП, 2006. – 186 с.

Нормативні акти та документи

1. Глобальний договір ООН (UN Global Compact, 2000) www.globalcompact.org.ua

2. Декларация социального прогресса и развития. Провозглашена резолюцией Генеральной Ассамблеи от 11 декабря 1969 года // htpp://www.un.org//russian/document/declarat/s ocde v.htm

3. Декларація Міжнародної організації праці основних принципів та прав у світі праці: ухвалена Міжнародною конференцією праці на її вісімдесят шостій сесії (Женева, 18 червня 1 998 ро ку) // http://www.ilo.org/public/english/standars/declaration_ukranian.pdf

4. Декларація про права на розвиток, прийнятій ГА ООН в грудні 1986 року // htpp://www.un.org//russian/document/gadocs/convers/r41-128.pdf

5. Європейська соціальна хартія (переглянута)// ВВР.- 2006. — № 43. — Ст.418.

6. Загальна декларація прав людини: Прийнята ООН від 10 грудня 1948 року // Офіційний вісник України від 15.12.2008 — 2008 р.- №93.

7. Закон України «Про благодійництво та благодійні організації» від 19 вересня 1997 р// http://www.rada.gov.ua

8. Закон України «Про екологічний аудит» від 24 червня 2004 року № 1862-ІУ вихідні дані?

9. Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» // Уряд, кур'єр. — 2003. — № 150.

10. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрат у праце здат ності» // В ід омості Верховної Ради. — 1999. — №23. —Ст. 121.

Корисні сайти

1. Committee to encourage corporate philanthropy – US www.corphilanthropy.org

2. Conference Board www.conference-board.org

3. Европейская академия бизнеса и общества (European Academy for Business and Society - EABIS) www.eabis.org

4. Европейская ассоциация этики бизнеса (European Business Ethics Network - EBEN) www.eben-net.org

5. Глобальная инициатива ответственного лидерства (Global Responsible Leadership Initiative - GRLI) www.grli.org

6. Офіційний сайт Секретаріату мережі Глобального договору в Україні: www. globalcompact. org. ua.

Навчально-методичне видання

Ковальчук Наталія Володимирівна

Гессен Анатолій Євгенович

Соціальна відповідальність

Навчально-методичний посібник

Соціальна відповідальність: навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання. – Дніпропетровськ, Днвпропетровська державна фінансова академія, 2015. – 58 с.

Навчально-методичний посібник призначений надати допомогу студентам організувати роботу із самостійного вивчення дисципліни «Соціальна відповідальність» з метою засвоєння теоретичного матеріалу та набуття навичок моделювання діяльності компаній як етичних і соціально-відповідальних суб'єктів. містить інформацію щодо організації і здійснення самостійної роботи студентів: плани лекційних занять, рекомендації щодо підготовки, творчі та інші завдання різної складності з кожної теми, питання для контролю, теми рефератів, список літератури та перелік посилань на корисні сайти для виконання завдань пошукового характеру.

Посібник розроблений відповідно до навчального плану підготовки бакалаврів в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво», програми навчальної дисципліни. Призначається для студентів вищих навчальних закладів денної форми навчання, а також викладачів дисципліни «Соціальна відповідальність».





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 482 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.03 с)...