Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 4 Економічне обґрунтування проектних рішень



У цьому розділі аналізується економічна ефективність впровадження результатів досліджень, отриманих під час виконання дослідницької роботи. Під час виконання технологічної і проектної роботи (проекту) розробляється кошторис витрат та розрахунок економічної ефективності ландшафтних і озеленювальних робіт.

Додатками до цього розділу слугують технологічні карти, календарні плани, калькуляційні таблиці, розрахунки потреби в робочій силі, кількості і вартості будівельних матеріалів. Розділ виконується під керівництвом консультанта з економіки. У випадку проведення досліджень, де підрахунок економічної ефективності неможливий, назва розділу може бути змінена;

- наукова цінність отриманих результатів;

- перспективи використання…

Проте і в цьому випадку студент має показати вміння проводити економічний аналіз. Результати такого аналізу у вигляді технологічної карти, підрахунку собівартості, рентабельності вирощування тощо розміщують в додатках. Висновки до розділу мають бути короткими, чіткими і в цифрах відображати результати підрахунків.

Розділ 5. Екологічне обґрунтування проектних рішень.

У цьому розділі студент має провести екологічний аналіз та обґрунтування проектних рішень. Насамперед слід обґрунтувати запроектовані рішення, направлені на відведення зливових та талих вод з метою уникнення водної ерозії, а саме будівництво зливової каналізації, закріплення схилів. Заміна ґрунтів, їх збагачення, підбір асортименту рослин відповідно до ґрунтово-кліматичних умов також потребують обґрунтування. У випадку будівництва водних споруд необхідно обґрунтувати їх конструкцію, наповнення водою, а в безстічних водоймах очищення води біологічними методами, особливо, коли водойма призначена для утримання риби та інших тварин. Розміщення рослин в групах потребує врахування їх біологічних та екологічних особливостей під час формування штучного біоценозу.

Висновки.

У висновках подаються практичні результати проведеної роботи та загальні висновки з виконаної роботи. Висновки повинні бути всебічно продуманими, чіткими, лаконічними, витікати лише з аналізу досліджень студента.

Орієнтовно висновки повинні містити 4-5 пунктів.

Пропозиції.

Пропозиції виробництву повинні витікати із результатів власних досліджень та бути достатньо обґрунтованими. До впровадження слід рекомендувати лише ті прийоми, які перевірені в умовах виробництва і в яких автор і керівник роботи твердо переконані. На рекомендовані до впровадження нововведення повинен бути відгук господарства. Пропозиції повинні містити 1-2 пункти. Об'єм – до 1 сторінки.

Список використаної літератури.

Список літератури оформляється згідно державного Госту - ДСТУ ГОСТ 7.01. 2008.

До списку літератури вносять всі використані джерела: підручники, навчальні посібники, довідники, монографії, періодичні видання (журнали, газети), наукові праці відповідних організацій, стандарти, каталоги, нормативно-технічні документи, авторські свідоцтва та ін. Всі джерела нумерують наскрізною нумерацією арабськими цифрами у алфавітному порядку.

Приклади оформлення списку літератури:

За назвою

Архитектурная композиция садов и парков. – М.: Стройиздат, 1980. –253 с.

Один автор

Родичкин И. Д. Сады, парки, заповедники Украинской ССР / И. Д. Родичкин. – К.: Будівельник, 1985. –167 с.

Два автори

Жирнов А. Д. Будівництво і експлуатація садово-паркових об'єктів: навчальний посібник для курсового та дипломного проектування / А. Д. Жирнов, Я. В. Мельничук.– Львів: УкрДЛТУ, 1995. – 42 с.

Три автори

Войтюк Д. Г. Дипломне та курсове проектування: навчальний посібник / Д. Г. Войтюк, О. В. Дацишин, В. С. Колісник. – К.: Урожай, 1996. – 190с.

Чотири і більше авторів

Справочник работника зеленого строительства / Лаптев A.A. [и др.]. – К.: Будівельник, 1972.–152 с.

Журнали та періодичні видання з одним автором або колективом

Кришталь І. В. Чайно-гібридні троянди / І. В. Кришталь, П. С. Дроб, М. М. Сакс // Садівник. – 2013. – № 3. – С. 25- 31.

Стаття зі збірника наукових праць

Громадченко Т. В. Математичне моделювання впливу вологоперенесення на стійкість зсувонебезпечного масиву грунту / Т. В. Громадченко, П. М. Мартинюк // Математичне та комп’ютерне моделювання. Серія: Технічні науки. – Вип. 7. –

С. 49-55

Матеріали конференцій

Інтродукція квітково-декоративних рослин в Україні: матеріали Всеукр. конф. молодих вчених, 5-7 квіт. 2011 р. – К.: Київ. держ. ун-т ім. Т. Г. Шевченка, 2011. – 123 с.

Словники

Географія: словник-довідник /упоряд. В. Л. Циплін – Х.: Хамілон, 2006. – 175 с.

Стандарти

Якість води: ДСТУ ISO 6107-1:2004 – ДСТУ ISO 6107-9:2004. – Чинний від 2005.04.01. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 181 с.

Законодавчі та нормативні документи

Медична статистика: зб. нормат. док. /упоряд. та голов. ред. В. М. Заболотько; М-во охорони здоров’я України, Київ. міськ. інформ.-анал. центр мед. статистики. – К.: Медінформ, 2006. – 459 с.

Електронні ресурси

Диски

Кардаш А. М. Каталог квітково-декоративних рослин / А. М. Кардаш, П. І. Кравчук. – Одеса: Медіацентр, 2010 – 1 електрон. опт. диск (СD-ROM); – Систем. вимоги: Pentim-266; 32 MbRAM; CD-ROMWindows 98/2000/NT/XP. – Назва з екрану.

Садові доріжки. – К.: Тризуб, 2013 – 1 електрон. опт. диск (СD-ROM); – Систем. вимоги: Pentim-266; 32 MbRAM; CD-ROMWindows 98/2000/NT/XP. – Назва з екрану.

Інтернет видання

Боднар В. П. Топиарное искусство // Ландшафт и дизайн. – 2007. – № 5. – С. –12-13. – Режим доступу до журн.: http://www.daviddarling.info/encyclopedia /P/plan _cell.html. – Назва з екрану.

Інші інтернет-ресурси

Вегетативне розмноження рослин. – 2007. 4 с. Режим доступу: http://www.botany.org/resources/botany.php. – Назва з екрану.

Не допускається включення у список цитованої літератури джерел, на які відсутні посилання в тексті роботи. Бажано мати не менше 25-30 літературних джерел, матеріалів періодики (фахові журнали, брошури брати не більше 5-річної давності). Приклад списка літератури:

Список літератури

1. Архитектурная композиция садов и парков. – М.: Стройиздат, 1980. –253 с.

2. Войтюк Д. Г. Дипломне та курсове проектування: навчальний посібник / Д. Г. Войтюк, О. В. Дацишин, В. С. Колісник. – К.: Урожай, 1996. – 190с.

3. Жирнов А. Д. Будівництво і експлуатація садово-паркових об'єктів: навчальний посібник для курсового та дипломного проектування / А. Д. Жирнов, Я. В. Мельничук. – Львів: Укр ДЛТУ, 1995. – 42 с.

4. Родичкин И. Д. Сады, парки, заповедники Украинской ССР/ И. Д. Родичкин [и др.]. – К.: Будівельник, 1985. –167 с.

5. Справочник работника зеленого строительства /А. А. Лаптев [и др.] – К.: Будівельник, 1972.–152 с.

Ілюстрації і додатки

Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для пояснення тексту. Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті.

Ілюстрації, за винятком ілюстрації додатків, слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією. Якщо рисунок один, його позначають "Рисунок 1 1" скорочено Рис. 1. Допускається нумерувати ілюстрації у межах розділу.

У цьому випадку номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад: Рис. 1.1.

Таблиці в дипломній роботі нумеруються як і рисунки за розділами. Приклад оформлення таблиці наведений нижче.

Таблиця 1.2

Строки цвітіння багаторічних квітково-декоративних видів клумби №5 паркової зони ВНАУ, (2013-2014рр.).

№ за п\п Назва виду 2013р   Примітка
Початок цвітіння Кінець цвітіння Початок цвітіння Кінець цвітіння
             
             
             

Додаток повинен мати заголовок, який друкують симетрично відносно тексту з великої букви окремим рядком. Нумерація додатків подається великими літерами алфавіту (Додаток А., Додаток Б…).

Додатки, як правило, виконують на листах формату А4. Допускається оформляти додатки на листах формату А3, А4х3, А4х4, А2 і А1 згідно з ГОСТ 2.301-68.

Всі додатки мають бути перелічені у змісті із зазначенням їх позначень і заголовків.

Допускається як додаток до записки використовувати інші самостійно випущені конструкторські документи (габаритні креслення, схеми тощо).

Графічний матеріал

До графічних документів дипломних робіт рекомендується відносити креслення загальних видів, деталей, схематичне зображення елементів ландшафту, схеми малих архітектурних форм, квітників, тощо. Графічний матеріал, малюнки та креслення виконуються на креслярському папері формату А1 (594x841 мм), або виконуються за сучасними комп’ютерними програмами.

До інформаційних матеріалів дипломних робіт рекомендується відносити цифровий матеріал таблиці, графіки, діаграми, схеми тощо, який використовується на захисті роботи в ДЕК.

Склад графічної частини дипломної роботи (проекту) в кінцевому варіанті визначається дипломником разом з керівником і залежить від значущості об'єкта, його площі, наявності насаджень, їх кількості, завдань, визначених за темою дипломної роботи, та ін. Графічні матеріали розміщують безпосередньо у розділі 3 здійснюється обґрунтування проектних рішень із посиланням на ці додатки. Графічні матеріали обов’язково виносяться на захист дипломної роботи перед ДЕК. Це одне з найважливіших питань для оцінювання кваліфікації майбутнього фахівця.

1. Ситуаційний план (визначає місце об'єкта проектування у системі комплексної зеленої зони міста або у плані міста або селища). Виконується на ватмані у масштабі 1:2000-1:5000. Ситуаційний план являє собою викопіровку із плану міста чи району, де показані межі об'єкта, існуючі та заплановані вулиці і магістралі, червоні лінії, прилеглі забудови, існуючі зелені насадження. На схемі позначається сучасне та майбутнє використання прилеглих територій.

2. Опорний план виконується на топогеодезичній основі. На ньому має бути зображені всі об’єкти з аналізом існуючих видів насаджень, межі ділянки, прилеглі вулиці та інші території, рельєф у горизонталях, озера, ставки, річки, струмки та болота, будівлі та споруди, дорожньо-стежкова мережа, групові насадження і окремі поодинокі дерева та кущі, квітники, підземні комунікації (каналізація, водопровід, кабельна і телефонна мережі, тепломережа, газопровід тощо).

На опорному плані слід розмістити: напис "Опорний план...", розу вітрів, масштаб, експлікацію, баланс території, умовні позначення та кутовий штамп. Виконується опорний план на ватмані формату А1, А0 у масштабі 1:200, 1:500, 1:1000.

3. Генеральний план ландшафтного облаштування (озеленення) у більшості випадків виконується у масштабі 1:500 або 1:200 і являє собою креслення, на якому зображений об'єкт у проектованих межах. Генплан виконується на топогеодезичній основі. На кресленні показують; запроектовані зелені насадження, із зазначенням виду насаджень, окремі дерева, чагарники, квітники, відкриті газони, водойми, дорожньо- стежкова мережа, майданчики,малі форми, споруди, входи. На плані показують ширину основнихдоріг, габарити майданчиків, споруд, горизонталі рельєфу. На генеральномуплані повинні бути розміщені: напис "Генеральний план...", роза вітрів з орієнтацією за сторонами світу, баланс території, масштаб, експлікація, умовні позначення та кутовий штамп.

До генплану додаються схеми функціонального та ландшафтного зонування території об'єкта.

4. Поперечні та поздовжні профілі вулиць, проїздів, доріжок, майданчиків характерних ділянок у масштабі 1:200–1:500. Вони розробляються для всієї території об'єкта, що проектується, або для його частини у найбільш характерних місцях. На цих кресленнях дається об'ємне рішення насаджень та споруд, а також вертикальне планування території.

5. Фрагменти території генплану з детальною проробкою у масштабі 1:10 –1:50 (найбільш цікаві рішення деталей, біогруп, малих архітектурних форм та інших елементів у двох проекціях – фронтальній та горизонтальній).

6. Проект вертикального планування (проект у червоних горизонталях) розробляють у масштабі 1:500. На ньому вказується проектне зображення поверхонь майданчиків і доріжок, водойм, підвищень, профілі і габарити доріжок, підпірних стінок, відкосів, сходів, терас. На полях креслень показують конструктивні розміри споруд і наводять специфікацію по елементах.

7. Дендроплан являє собою креслення у масштабі 1:500,1:200 на якому умовно позначені дерева та кущі у сукупності з відкритими ділян-ками, газони, майданчики, доріжки, водойми. На плані формуються абриси масивів, куртин, груп, поодиноких дерев, будуються пейзажні картини та окремі види. Наводиться таблиця асортименту деревних, кущових і трав'янистих рослин, умовні позначення, орієнтація за сторонами світу. На крупні об'єкти озеленення або складні ділянки можуть бути складені декілька дендропланів, які показують тимчасові насадження деревних або кущових порід по сезонах цвітіння та поетапне формування садово-паркового ландшафту тощо. Квіткове оформлення показується на генплані і детально розробляється у робочих кресленнях. На крупні важливі об'єкти складається спеціальний проект квіткового оформлення.

8. Розбивкове креслення складають для точного перенесення проектованих планувальних елементів садово-паркового об'єкта в натуру, тобто для розбивки доріжок, майданчиків, басейнів, малих архітектурних форм та інших елементів планування на місцевості. Його виконують у масштабі 1:500, а для квіткового оформлення такі креслення слід виконувати у масштабі 1:20­1:10.

Для розробки креслення з генпланом знімається копія на кальку без запроектованих зелених насаджень та горизонталей. На копію наносять: межі об'єкта, дорожньо-стежкову мережу, майданчики, капітальні та тимчасові споруди, елементи мережі наземних комунікацій, крупні дерева та валуни, тобто всі запроектовані та існуючі планувальні елементи, до яких можна “прив'язатися" під час розробки планувальних елементів. Розбивкове креслення виконують методами: ординат, квадратів, теодолітного ходу.

9. Садивне креслення (план котлованів) слугує для прив'язки у натурі місць насаджень дерев, кущів, квіткових рослин та висіву газонних трав. Його виконують на кальці. На креслення наносять всі існуючі та запроектовані будівлі, площинні планувальні елементи без горизонталей та існуючої рослинності та місця, де будуть посаджені запроектовані дерева та кущі.

Місця насаджень поодиноких екземплярів чи групових насаджень показують відповідними умовними позначками: для дерев – кружечками діаметром близько 3 мм; для кущів – трикутником зі стороною 3 мм. Місця насаджень однакових видів з'єднують тонкими лініями і виводять позиційну лінію, де вказують: у чисельнику номер виду за відомістю об'ємів садивних робіт; у знаменнику – кількість рослин цього виду. Поодинокі рослини позначають номером, який визначає даний вид за відомістю садивних робіт без позиційної лінії.

Місця садіння дерев та кущів "прив'язують" до базисних ліній або до існуючих чи запроектованих бордюрів доріг, поребриків доріжок, майданчиків, будівель, огорож та вказують відстань в метрах між садивними місцями.

Під час планування насаджень у котловані вказують його розміри та відстані між рослинами або кількість рослин на 1 м2 чи погонний.

Запроектовані масиви виділяють умовними позначками та вказують схему садіння дерев та кущів.

Садивне креслення виконують методами ординат (для невеликих ділянок з малою кількістю посадкових місць) або квадратів (для великих площ з великою кількістю видів). Для різних ділянок об'єкта озеленення можуть бути застосовані різні способи.

На садивному кресленні розміщують відомість обсягів садивних робіт, в якій вказують номер виду на плані, назву виду чи форми, кількість екземплярів, вік та групу садивного матеріалу, розмір садивної ями та її об'єм, а для квітників чи газону – його площу, розмір грудки (кому)та її об'єм, витрати рослинної землі (у м3), джерела отримання садивногоматеріалу.

Залежно відступеня розробки дендрологічного плану, садивних креслень може бути декілька: основних і тимчасових насаджень, квіткового оформлення.

10. Проекти за видами благоустрою: електропостачання і електроосвітлення, теплофікації і гарячого водопостачання для обігріву споруд, а також проекти дренажу, водопостачання, зливової та господарської каналізації (де вирішуються технічні питання з осушення заболочених ділянок, розрахунки загальної кількості стічних вод, вибір системи їх каналізації, розрахунки потреби у воді для поливу насаджень і наповнення водойм та побутових потреб і витрат води за видами споживання, визначення та обґрунтування джерел водопостачання: міська мережа, водойма, артезіанська свердловина тощо).

11. Проект організації будівельних робіт полягає у розробці календарних планів-графіків виконання всіх видів робіт, розрахунку потреби у робочий силі, механізмах і транспортних засобах на період будівництва, складанні будівельного генерального плану (будгенплану) і окремих планів-пам'яток по ділянках.

Обсяг графічного матеріалу повинен складати 4-8 аркушів формату А1, або 8-16 аркушів формату А2.

Графічний матеріал виконується тушшю у довільній графіці (чорно-біла графіка, чорно-біла графіка з використанням кольору, відмивка, аплікація, або виконується на комп’ютері за допомогою спеціальних наступного програмного забезпечення: AutoCAD 2009 (06, 07, 08), КОМПАС-3D V8-9 Plus, Autodesk 3ds Max Design, Наш Сад Рубин 9.0, Adobe Photoshop CS3, Планировщик садового участка, версия 1.00 издатель: © Бизнессофт, 2006, sierra complete 3d land designer 7.0 та ін.

Примітка.

Вибір графічних робіт та їх кількість залежать від площі території об'єкта, його функції, конкретних цілей та задач, які потрібно вирішити у процесі роботи. Керівнику дипломної роботи (ДП) дається право внести необхідні корективи до змісту пояснювальної записки та складу креслень, враховуючи при цьому, що дипломник у своєму проекті повинен показати знання всіх предметів (особливо спеціальних), які він здобув у процесі навчання, оволодіваючи майбутньою спеціальністю.

Усі графічні матеріали, що використовуються у кваліфікаційній роботі, підписуються в нижньому правому кутку креслення (кутовий штамп).

Список використаної літератури

1. Архитектурная композиция садов и парков. – М.: Стройиздат, 1980. –253 с.

2. Гостев В. Ф. Проектирование садов и парков /В. Ф. Гостев, Н. Е. Юркевич. –М.: Стройиздат, 1991. – 340с.

3. Дипломне та курсове проектування: навчальний посібник /уклад.: Д. Г. Войтюк, О. В. Дацишин, В. С. Колісник. – К.: Урожай, 1996. – 190с.

4. Дипломне проектування у вищих навчальних закладах Мінагрополітики України: навчально-методичний посібник /за ред. Т. Д. Іщенко. – К.: Аграрнаосвіта, 2006. – 255 с.

5. Жирнов А. Д. Будівництво і експлуатація садово-паркових об'єктів: навчальний посібник для курсового та дипломного проектування / А. Д. Жирнов, Я. В. Мельничук. –Львів: УкрДЛТУ, 1995. –42 с.

7. Лаптев A. A. Справочник работника зеленого строительства / А. А. Лаптев [и др.]. – К.: Будівельник, 1992.– 152 с.

8. Рекомендации по реконструкции зеленых насаждений городского ландшафта (типовые примеры, нормативные требования и стоимостные показатели). РД 204 УССР 206-87. – К., 1987. – 254 с.

9.Родичкин И. Д. Сады, парки, заповедники Украинской ССР/ И. Д. Родичкин [и др.]. – К.: Будівельник, 1985. – 167 с.

ДОДАТКИ

Додаток 1.

ЗРАЗОК (магістр)





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 657 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...