Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні Положення. Дипломна робота (др) студента, що пройшов курс навчання зі спеціальності "садово-паркове господарство" – це випускна самостійна робота



Дипломна робота (ДР) студента, що пройшов курс навчання зі спеціальності "Садово-паркове господарство" – це випускна самостійна робота, що має навчально-дослідницький характер з теми відповідно до програми, затвердженої кафедрою, яка містить рішення комплексу логічно взаємопов'язаних сучасних і перспективних теоретичних і практичних питань, одне з яких розробляється більш детально, з обґрунтуванням прийнятих рішень.

До дипломної роботи допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану. Підготовка фахівців за спеціальністю 8.09010303 – «Садово-паркове господарство» здійснюється на базі фундаментальних, спеціальних і гуманітарних дисциплін та дисциплін біологічного, хімічного та екологічного спрямування.

Дипломна робота виконується на основі глибокого вивчення наукової літератури зі спеціальності (монографій, статей, авторефератів, дисертацій), періодичної, у тому числі зарубіжної, законодавчої і нормативної та за результатами самостійної дослідної і експериментальної роботи студента.

Дипломна робота відображає рівень теоретичних знань і практичних навичок випускника з питань садово-паркового господарства.

Метою роботи є закріплення навичок самостійної роботи з проведення досліджень та аналізу експериментальних фактів та впровадження у виробництво наукової розробки.

Об’єктами дослідження при підготовці роботи магістра можуть бути:

· будь-який промисловий, аграрний чи природний об’єкт;

· будь-яка складова природного середовища, яка зазнає впливу людської діяльності (парк, дендропарк, зелене господарство, міське середовище, тощо) на глобальному, регіональному чи локальному рівні.

· Загальні вимоги до дипломної роботи включають:

· цілковита її відповідність темі та завданню;

· чіткість побудови роботи і конкретність викладу;

· структурно-логічна послідовність викладення розділів та підрозділів;

· переконливість вирішення передбаченого у роботі завдання та обґрунтованість і об’єктивність висновків та пропозицій.

Магістерська робота може бути продовженням і логічним завершенням досліджень розпочатих у курсових роботах (проектах) та в період виробничих практик, які знайшли відображення в попередніх звітах.

1.1. Обов’язки випускової кафедри

В обов’язки випускової кафедри входить:

- вирішення всіх питань стосовно організації та проведення диплом­ного проектування;

- завчасне формування тем дипломних робіт (не пізніше як за пів року до переддипломної практики);

- підготовка необхідної документації для цілеспрямованого проходження студентами переддипломної практики;

- призначення ква­ліфікованих керівників практики;

- здійснення контролю за проходженням практики та організація захисту звітів;

- призначення консультантів дипломних робіт;

- заслуховування на засіданнях кафедри питання організації та ходу дипломного проектування, захисту дипломних робіт;

- проведення проміжного контролю ходу проектування, на підставі попереднього розгляду на спеціальному засіданні за поданням керівника, прийняття рішення про допуск дипломних робіт до захисту на засіданні державної екзаменаційної комісії (ДЕК);

- допомога в організації роботи ДЕК;

- обговорювання на засіданні кафедри підсумків роботи ДЕК і розгля­д заходів щодо покращення організації дипломного проектування та підвищення якості робіт.

1.2. Обов’язки керівника дипломної роботи

Керівником дипломної робіти може бути професор або доцент випускової кафедри.

В обов’язки керівника дипломної робіти ОКР «Магістр» входить:

- допомога студенту дипломнику у виборі теми та наукової і нормативної літератури відповідно до теми роботи;

- підготовка індивідуального завдання до виконання дипломних робіт, де передбачено коло питань, які мають висвітлюватися у дипломній робіті;

- затвердження та контроль графіка виконання дипломних робіт студентами-дипломниками;

- консультація та організація роботи дипломника з виконання усіх питань дипломної робіти в тому числі і її захисту на засідання ДЕК;

- здійснення загального керівництва і контроль за дотримання встановлених нормативних вимог;

- написання відгуку на дипломну робіту, визначення рівня підготовки студента-дипломника, ерудиції, творчого потенціалу, ступінь самостійності у вирішенні поставлених задач та дотри­мання ним графіка проектування;

- участь на захисті дипломних робіт, керівником яких він є.

1.3. Обов’язки студента-дипломника

Студент, який виконав вимоги навчального плану та склав усі передбачені ним заліки і екзамени, допускається до виконання дипломної роботи.

Він має право вибору теми дипломної робіти з числа запропонованих випусковою кафедрою або може запропонувати свою тему з належним обгрунтуванням доцільності її розробки і можливості виконання. В обох випадках студент звертається з відповідною заявою на ім’я завідувача випускової кафедри.

Студентам надається право вибору теми дипломної роботи і наукового керівника відповідно до наукових напрямів діяльності випускової кафедри.

Студент-виконавець роботи несе повну відповідальність за прийняті наукові, технологічні та інші рішення, правильність їх виконання та оформлення.

В обов’язки студента-дипломника входить:

- розробка теми роботи з урахуванням перспективного розвитку галузі, використовуючи передові досягнення науки і техніки в напрямку садово-паркового господарства;

- своєчасно згідно зі встановленим графіком виконати передбачені планом завдання;

- підготовка дипломної роботи до захисту згідно існуючих вимог та своєчасне представлення її на кафедрі не пізніше як за два тижні до захисту;

- проведення попереднього захисту дипломної роботи на випусковій кафедрі;

- захист дипломної роботи на засіданні ДЕК згідно існуючих вимог.

1.3. Допуск до захисту на засіданні ДЕК

До захисту на засіданні ДЕК допускаються дипломні роботи, теми яких затверджені наказом ректора, виконані з дотриманням нормативних вимог, що підтверджено підписами керівника та консультантів роботи, відгуком керівника і протоколом спеціального засідання випускової кафедри (попереднього розгляду дипломних робіт, так званого попереднього захисту).

Оформлена дипломна робота з підписами студента і консультантів (у завданні), відгуком з виробництва подається керівникові, який після її аналізу підписує і разом із письмовим заключенням подає завідувачу кафедри для попереднього розгляду результатів на засіданні кафедри.

Допуск до захисту дипломних робіт на засіданні ДЕК здійснюється завідувачем кафедри, який може прийняти рішення на підставі підсумків попереднього розгляду кафедрою виконаних робіт.

Далі дипломна робота передається у деканат і направляється деканом факультету на рецензування. Після проведеного рецензування студент зобов’язаний за можливістю внести зміни або виправити зауваження, що вказані рецензентом, яким оформляється відповідний документ і проставляється на титульному аркуші роботи власний підпис.

Разом із роботою подаються всі необхідні та належним чином оформлені документи, що перераховані у другому розділі цієї методичної розробки.

Випускник, який у визначений термін не представив власну роботу в деканат не допускається до її захисту і може бути відрахованим з числа студентів без одержання державного диплому про освіту.

Дипломна робота після захисту підлягає суворому обліку: зберігається в архіві університету протягом п'яти років, потім списується в установленому порядку. Випускникові дозволяється зняти копію із своєї роботи. За необхідності передачі дипломної роботи підприємству для впровадження її у виробництво з неї знімається копія за рахунок підприємства (установи).

1.4. Мета і завдання дипломного проектування

Дипломна робота є заключним етапом навчання студентів ОКР «Бакалавр» і має за мету систематизацію знань, перевірку і узагальнення отриманих студентами експериментальних даних, набутих теоретичних знань і практичних навичок відповідно до професійного спрямування.

Основні завдання дипломної роботи:

а) розвиток навичок самостійної роботи і оволодіння методикою
аналізу даних досліджень, пов'язаних з темою диплома;

б) аналіз сучасних досягнень у вирішенні поставлених завдань;

в) формування задач та напрямків їх вирішення;

г) обґрунтування прийнятих рішень та шляхи
їх реалізації у конкретних умовах.

Дипломна робота повинна показати навички студента роботи з науковою літературою, планувати та проводити науковий експеримент, систематизувати та аналізувати одержані дані і робити правильні висновки та пропозиції за наслідками досліджень.

1.5. Тематика дипломних робіт

Тематика ДР повинна бути актуальною і відповідати вимогам кваліфікаційної характеристики та характеру майбутньої діяльності фахівця.

Теми ДР визначаються випускаючою кафедрою і ґрунтуються на результатах наукових досліджень, технологічних розробках, відповідає конкретній виробничій діяльності лісогосподарського чи садово-паркового спрямування. Загальний перелік тем щорічно оновлюється та затверджується на засіданні випускної кафедри.

Студенту надається право обрати тему ДР або запропонувати свою, з обґрунтуванням її доцільності, та узгодити її з випускаючою кафедрою.

Спрямування дипломних робіт може бути технологічне, проек­тне чи науково-дослідне. Під час виконання дипломних робіт за відповідним спряму­ванням вивчають наступні питання:

Технологічне спрямування

Досвід створення та вирощування штучних декоративних насаджень різного призначення: квітниково-декоративних культур, зе­лених насаджень населених пунктів, садово-паркових об'єктів; вдоскона­лення технологій створення та використання альпінаріїв, рокаріїв, водойм для ландшафтного облаштування території на прикладі конкретних об’єктів, аналіз сучасного стану та перспективи реконструкції зелених насаджень у сквері, конкретної забудови міста, села, парку, тощо, узагальнення досвіду вирощування декоративних рослин в розсаднику, дендрарію, зеленому господарстві, сучасні технологічні прийоми ландшафтного будівництва та облаштування газонів, квітників, вертикального озеленення, живоплотів, декоративних угруповань; внутрішньовидове різноманіття квітниково-декоративних видів рослин і їх господарське використання в озелененні та благоустрою.

Орієнтовні назви тем дипломних робіт технологічного характеру:

1. Особливості використання альпінаріїв для ландшафтного облаштування території на прикладі приватного саду в с. Стрижівка Калинівського р-ну Вінницької області.

2. Аналіз сучасного стану та перспективи реконструкції зелених насаджень у центральному парку м. Вінниці

3. Особливості ландшафтного облаштування центральної площі м.Немирів Вінницької області.

4. Узагальнення досвіду вирощування декоративних рослин в розсаднику «Вінницязеленбуд»

Проектне спрямування

Проект покращення якісного стану парків, скверів, дендропарків і дендрокомплексів; ландшафтна реконстру­кція зелених насаджень різного функціонального призначення (загального, обмеженого і спеціального); проекти створення квітниково-декоративного розсадника; проект вдосконалення виробництва садивного матеріалу; проект конкретних ландшафтів та заходи їх поліпшення; проект заходів з покращання санітарного стану зелених насаджень на об'єктах комплексної зеленої зони міста (КЗЗМ); проекти рекультивації порушених ландшафтів; сучасні тенденції створення дендрокомплексів (ма­сиви, гаї, групи, солітери, газони, квітники, топіарне мистецтво).

Орієнтовні назви тем дипломних робіт проектного характеру:

1. Проект створення меморіального парку в с.Агрономічне Вінницької області.

2. Проект озеленення дитячого садка №5 в м. Вінниця.

3. Проект створення та ландшафтного облаштування штучних водних споруд (на прикладі приватної садиби).

4. Проект реконструкції ландшафтної ділянки паркової зони ВНАУ.

5. Проект ландшафтного облаштування приватного будинку в м. Вінниця.

Науково-дослідне спрямування

Вивчення біологічної природи штучних рослинних насаджень різно­го цільового призначення, їх структурних компонентів і механізмів функ­ціонування; вивчення біоекологічних і фізіологічних особливостей репродуктивної здатності дерев у декора­тивних насадженнях; вивчення біологічних особливостей і за­кономірностей розвитку, росту та формування інтродукованих декоративних деревних, чагарникових і трав'янистих видів у штучних садово-паркових насадженнях різного типу.

Орієнтовні назви тем дипломних робіт науково-дослідницького характеру:

1. Аналіз впливу строків живцювання на ефективність укорінення різних декоративних форм Juniperus sabina L. в умовах ботанічного саду «Подвлля».

2. Особливості вегетативного розмноження та використання в озелененні декоративних форм роду Spirea L. в умовах зони Поділля.

3. Аналіз біоекологічних особливостей та декоративних властивостей сортів роду Ірис (Iris L.) в умовах «Вінницязеленбуд».

4. Аналіз складу дендрофлори та композиційної будови дендропарку ВНАУ

5. Особливості отримання і оцінки нового вихідного матеріалу для селекції айстри однорічної в умовах ботанічного саду «Поділля».

6. Використання представників роду Магнолія в складі дендрофлори України та особливості їх розмноження і використання в озелененні (на прикладі насаджень дендрарію ВНАУ).

2. СТРУКТУРА І ЗМІСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

(ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ)

Дипломна робота фахівця ОКР «Магістр», що виконується за результатами досліджень, повинна містити незалежно від обраного напряму наступний план і структуру:

      Титульна сторінка Завдання до виконання дипломної роботи Реферат Зміст Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів Вступ Розділ 1. Огляд літератури Розділ 2. ХАРАКТЕРИСТИКА ОБЄКТУ ТА ЗОНИ ДОСЛІДЖЕННЯ Розділ 3. Результати досліджень та їх аналіз РОЗДІЛ 4. ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ проектних Рішень Розділ 5. Екологічне ОБГРУНТУВАННЯ проектних Рішень Висновки рекомендації Список використаної літератури Додатки   К-ть стор.   1-2   15-20   2-5 15-20   3-4   3-4   1-2 1-2

Зміст дипломної роботи має чітко відповідати назві теми.

Загальний обсяг дипломної роботи ОКР «Магістр» повинна складати 60-65 сторінок.

2.1. Вимоги до структурних складових дипломної роботи

На титульній сторінці (зразок оформлення титульної сторінки дипломної роботи наведено у додатку А) розміщується така інформація: назва навчального закладу та факультету, назва кафедри, код і назва спеціальності, тема, прізвище та ініціали автора, наукового керівника, рецензента та їх науковий ступінь та вчене звання, відомості щодо допуску дипломної роботи до захисту, календарний рік захисту.

Зразок завдання до виконання дипломної роботи наведено у додатку Б.

Реферат

Реферат - це скорочений виклад змісту дипломної роботи з основними її положеннями і висновками. Він містить: відомості про обсяг дипломної роботи (кількість аркушів дипломної роботи, графіків, таблиць, додатків), текст реферату, перелік ключових слів. Текст реферату відображає подану в роботі інформацію в такій послідовності: тема, об'єкт вивчення, мета роботи, використані методи (аналітичний, розрахунковий чи експериментальний), оцінка технологій, рекомендації щодо використання результатів роботи.

Реферат повинен мати обсяг не більше однієї сторінки стислого викладу інформації з використанням стандартних термінів. Завершується реферат переліком 5-15 ключових слів (словосполучень), надрукованих у називному відмінку через коми. Вони є визначальними для розкриття суті дипломної роботи. Орієнтовний виклад реферату наведено в додатку 4.

Зміст дипломної роботи повинен відповідати її темі і плану, його розміщують на початку роботи, що дає можливість представити структуру дипломної роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів, зокрема вступу, висновків, додатків, списку використаної літератури та матеріалів.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів подають у дипломній роботі окремим списком перед вступом, якщо вжито спеціальну термінологію, а також маловідомі скорочення, нові символи, позначення тощо.

Перелік друкують двома колонками, в яких ліворуч за абеткою наводять скорочення, праворуч – їх розшифрування.

Якщо у дипломній роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення тощо повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті за першого нагадування.

Вступ

У вступі слід стисло охарактеризувати актуальність і сучасний стан проблеми з обраної теми дипломної роботи, а також її значення для лісового і садово-паркового господарства.

Закінчують вступ визначенням мети та завдань дипломної роботи.

Розділ 1. Огляд літератури

Належний аналіз джерел літератури з обраної теми дозволяє визначити, що зроблено для розв'язання сформульованої проблеми та що найбільш доцільно робити далі для досягнення повного її вирішення. Тому починати виконання дипломної роботи потрібно з такого аналізу: історія, сучасний стан, основні результати попередніх досліджень з обраної теми та перспективні напрями вивчення обраного об'єкта, проблеми. Виклад доцільно вести в дискусійному плані, протиставляючи погляди різних авторів і супроводжуючи їх власними коментарями.

Огляд літератури має містити загальний висновок про сучасний стан вивчення обраного об'єкта. Якісне опрацювання можливе на підставі вивчення студентом близько 25 – 30 джерел літератури, а саме: навчальних посібників, монографій, збірників наукових праць, періодичних видань, авторефератів дисертацій, тощо.

Джерело, на яке посилаються у тексті огляду літератури, позначають в квадратних дужках тим порядковим номером, яким воно записане у списку літератури.

Наприклад:

1. За даними Підлісного В. Д. (1982р.) встановлено наявність скритого періоду ураження рослин патогеном, тривалістю від 3 до 10 днів [15].

2. На можливість вегетативного розмноження в культурі Primula veris L. вказують ряд дослідників [4,11, 17].

3. Чорноземи глибокі поширені у Вінницькій області на площі 339,1 тис. га, з них карбонатні – 60,6 та вилугувані – 65,8 тис. га [8].

Латинські назви рослин слід писати курсивом, наприклад: Ешшольція каліфорнійська

(Eschscholzia californica L.) - однорічна декоративна рослина, яка відноситься до родини макові (Papaveraceae).

При описі рослин, при першому згадуванні про вид рослин його назва подається як українською так і латинською мовами. Наприклад: Окрім дуба звичайного на півдні Вінницької області зустрічається в невеликій кількості дуб пухнастий (Quercus pubescens).

При характеристиці і опису рослин є рівноцінним використання назв рослин як українською так і латинською мовами, наприклад:

1. Таволга гостра є самим розповсюдженим видом таволги в декоративному садівництві в Україні.

2. Spiraea arguta є самим розповсюдженим видом таволги в декоративному садівництві в Україні.

При неодноразовому використанні латинської назви рослини в описі можливе скорочення його родової частини назви, наприклад:

Вишня мілкопильчаста (сакура) – Prunus serrulata в скороченому варіанті буде виглядати, як Р. serrulata.

Назви сортів (культиварів) іноземного походження подаються латинською мовою, якщо не існує його літературного перекладу, при цьому сама назва береться в одинарні лапки та виділяється курсивом, наприклад:

1. Сорти жимолості виткої ‘ Belgica ’, ‘ Aureoreticulata ’ найкраще зарекомендували себе в умовах Лісостепу України [12].

2. Сорти Lonicera periclymenum ‘Belgica’, ‘Aureoreticulata’ найкраще зарекомендували себе в умовах Лісостепу України [12].

Сорти вітчизняного походження подаються українською мовою в тому ж оформленні, наприклад:

Сорт бузку звичайного ‘ Моцарт ’ характеризується …

При описуванні підвидів (subspecies), різновидностей (varietas) чи селекційних форм (forms) відповідно використовуються їх скорочені латинські зазначення – (subsp.), (var.) чи (f.), наприклад:

1. Підвид півонії деревовидної – Paeonia suffruticosa subsp. Spontanea;

2. Півонія деревовидна підвид Spontanea;

3. Півонія деревовидна subsp. Spontanea;

Якщо культурний вид декоративної рослини має гібридне походження (міжвидовий, міжродовий) то в латинській назві він має наступне позначення: Syringa × henryi – бузок Генрі, являє собою гібрид на основі бузку гімалайського (Syringa emodi).

В латинській назві рослин досить часто зазначається авторство у вигляді певного скорочення фамілії автора прийнятого Міжнародним кодексом ботанічної номенклатури, наприклад, бузок Генрі – Syringa × henryi C. K. Scheld. Латинську назву з зазначенням авторства прописується лише при першому написанні назви, в подальшому описі авторство опускається – Syringa × henryi.

Огляд літератури обов'язково доцільно поділити на декілька підрозділів з проблемних питань, які вивчаються. Об'єм розділу - 10-12 сторінок. По завершенні розділу подається узагальнюючий висновок.

Розділ 2.Характеристика об’єкту та зони дослідження

Вказують місцезнаходження підприємств, об’єктів озеленення, природних зон, на базі яких проводились дослідження або використовувався дослідний та експериментальний матеріал. Це можуть бути лісівничі та комунальні господарства, лісопаркові території, садові центри, ботанічні сади, об’єкти озеленення міста, тощо. Описують грунтово-кліматичні та лісівничі умови території, характеристику переважних деревних порід, особливості виробничої діяльності підприємства. Характеристику кліматичних умов зони розміщення господарства наводять за даними найближчої метеостанції.

В даному розділі наводяться об’єкти і методика дослідження, перераховуються всі без винятку спостереження, обліки і аналізи, які проводяться у досліді, з посиланням на методики їх проведення. Оригінальні методи описуються детально. Об'єм розділу - 8-12 сторінок.

Розділ 3. Результати досліджень

У цьому розділі потрібно викласти весь фактичний експериментальний матеріал (технології вирощування, облаштування, практичне використання) у такій послідовності, в якій він був одержаний дослідником. Дані досліджень наводяться у вигляді таблиць, графіків, малюнків, фотографій з відповідним їх аналізом.

Аналіз результатів досліджень концентрує в собі всю сукупність набутих студентом теоретичних знань і його уміння самостійно оцінювати одержані результати, пояснювати окремі явища чи цифрові дані, що виходять за рамки звичайних уявлень.

При аналізі цифрового ряду будь-яких супутніх спостережень потрібно намагатись знайти залежності між цими показниками і кінцевим результатом досліду.

Обговорення даних спостережень за змінами параметрів рослин чи зовнішнього середовища повинне закінчуватись короткими висновками, які потім виливаються в загальні висновки і рекомендації.

Це основний розділ дипломної роботи. Цей розділ має включати не менше 6–8 таблиць. Частину таблиць можна замінити ілюстраціями у вигляді рисунків, графіків, діаграм. Назва розділу має бути тематичною, наприклад:

· Результати досліджень ///.

· Структура, динаміка та загальна оцінка паркових насаджень.

· Озеленення досліджуваного об’єкта.

Залежно від тематики дипломної роботи (проекту) кількість окремих підрозділів та їх зміст буде різним.

Наприклад:

3.1. Вибір варіативних підходів до проектування. Розрахунок відвідування об’єкта або техніко-економічне обґрунтування потенційної ємності об’єкта.

3.2. Загальна планувальна композиція та ландшафтно-просторова організація території:

- функціональне та ландшафтне зонування території, планувальна структура. Входи, в’їзди, головні напрями та вузли дорожньо-транспортної мережі;

- форма фонтанів, декоративних водойм;

- контури паркових (лісопаркових) насаджень – деревних масивів, груп, галявин, квіткового оформлення.

3.3. Формування насаджень:

- покращення та збагачення існуючого ландшафту, санітарні реконструктивні та планувальні рубки, формування ландшафту;

- підбір асортименту деревних та трав’янистих рослин з урахуванням їх біоекологічних характеристик;

- формування пейзажних картин, найбільш привабливих панорам, коротких та далеких перспектив, видів з найвищих та найнижчих точок рельєфу, формування галявин, масивів, груп, куртин, солітерів.

3.4. Благоустрій території.

Споруди та малі архітектурні форми (підбір типових проектів або проектні пропозиції). Види водойм, їх площа, конструкція (поперечний розріз). Майданчики різного функціонального призначення, алеї, доріжки, стежки, стоянки тощо (конструкція, типи покриття). Календарний план будівництва садово-паркового об’єкту.

3.5. Агротехнічні заходи.

Підготовка території до виконання агротехнічних робіт, Агротехніка садіння дерев, кущів, створення газонів, квітників тощо. Догляд за насадженнями, різні види обрізок, топіарне мистецтво.

3.6. Захист рослин.

Лікування та консервація старих дерев. Планування заходів щодо захисту рослин в існуючих та новостворених насадженнях.

У розділі детально і послідовно викладається зміст виконаної роботи, розкривається зміст проекту та обґрунтовуються запроектовані рішення, наводяться проміжні і остаточні результати досліджень, які супроводжуються відповідними висновками.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1284 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.02 с)...