Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хімічна зброя



Отруйними речовинами - називають такі речовини, які застосовуються для ліквідації, або виведення із ладу живої сили противника в бойових умовах.

Вони складають основу вражаючої дії хімічної зброї. Вони можуть викликати враження людей під час попадання в середину організму через органи дихання, шлунково-кишечниковий тракт, через шкіру, слизові оболонки, а також через рани та опіки.

Класифікація ОР

За тактичним призначенням За дією на організм людини За стійкістю
Смертельні нервовопаралітичної: Зарін(GB);Зоман(GD); Ві-Ікс(Vх)   Cтійкі
шкіряно-резорбтивної:Іприт(HD)
загальноотруйної: Cинільна кислота(АС); Хлорціан(СК) Нестійкі
задушливої: Фосген(СG) Дифосген(DP)
Ті, які тимчасово виводять особовий склад із ладу   психохімічної: Бі-Зет(BZ); Єль-Єс-Де(LSD) Cтійкі
подразнюючої: Cі-Єc(CS); Адамсіт(DM) Нестійкі
Навчальні Хлорпікрін (PS) Хлорацетофенон (CN)

На озброенні блоку НАТО є близько 90 типів хімічних боеприпасів знарядженних 5 видами ОР (Зарін; Ві-Ікс; Іприт; Бі-Зет; Cі-Єc). З усіх запасів ОР(біля 150 тис. т) більше 50 тис. т. складають ОР нервовопаралітичної дії

Хімічні боєприпаси основних капіталістичних країн фарбуються в сірий колір і маркірується зеленою або червоною фарбою.

3 зелені кільця - ОР – нервово паралітичної дії

2 зелені кільця - ОР шкіряно-резорбтивної дії

1 зелене кільце - ОР загально-отруйної та задушливої дії

1 червоне кільце - ОР подразнюючої дії

2 червоних кільця - ОР ті, які тимчасово виводять особовий склад із ладу

Важливою тенденцію у вдосконаленні засобів хімічного нападу є утворення бінарних систем хімічної зброї,»мікстових» боєзапасів, розробка нових ОР східних з Vх, але менше стійких.

Хімічні боєзапаси бінарної дії замість звичайних ОР комплектуються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами, які здатні при змішуванні утворювати бойові ОР. Синтез ОР в бінарному боєзапасі проходить на траєкторії його польоту до цілі.

“Мікстові” боєзапаси мають в собі полімерні волокна заражені ОР типа кураруподібних отрут. Під час вибуху даного боєзапасу буде утворюватися велика кількість осколків здатних пробивати засоби захисту та наносити ураження(паралізувати).

В народному господарстві в процесі виробничої діяльності використовуються різні хімічні речовини, деякі із них є сильно діючими отруйними для людини речовинами /СДОР/. До них відносяться: аміак, хлор, хлористий водень, сірчаний ангідрид тощо.

Отруйні речовини нервово-паралітичної дії і загальноотруйної дії формують осередки хімічного зараження швидкої смертельної дії. Особливістю цих осередків є те, що в них санітарні втрати формуються протягом 5-15 хвилин, тобто одночасно виникають масові втрати і надання само- і взаємодопомоги набуває вирішального значення: “Спасіння утоплених – справа самих утоплених!”. Крім того, необхідно одноразово евакуювати велику кількість уражених.

Отруйні речовини нервово-паралітичної дії (зарін, зоман, V-х) рідини без кольору, запаху і смаку, стійкі на місцевості (від декількох годин до декількох тижнів літом, і від доби до декількох місяців зимою в залежності від отруйної речовини і температури навколишнього середовища). Проникають в організм людини любими шляхами – через органи дихання, через шкіру і слизові оболонки, через шлунково-кишковий тракт.

Ознаки ураження: слинотеча, звуження зіниць (міоз), підвищене виділення поту, слабкість, важке дихання, нудота, блювота, втрата свідомості, судоми – з'являються через 1-15 хвилин після ураження (в залежності від шляху проникнення отруйної речовини і її дози).

Отруйні речовини загальноотруйної дії (синильна кислота: летюча рідина, без кольору, з запахом гіркого мигдалю; хлорціан: летюча рідина, без кольору, з різким подразнюючим запахом), не стійкі на місцевості (токсичність зберігається до 30 хвилин). Проникають в організм тільки через легені.

Ознаки ураження: запах гіркого мигдалю, металевий присмак в роті, стиснення за грудиною, слабкість, головний біль, нудота, блювота, задишка, біль в серці, збудження, страх смерті. Характерно що слизові оболонки і обличчя мають розове забарвлення. В важких випадках з'являються судоми і часто наступає смерть.

Отруйні речовини шкірно-резорбтивної дії (типу іприт) – це рідини з слабким запахом гірчиці, стійкі (від одної доби до декількох тижнів), проникають в організм людини любим шляхом. Перші ознаки ураження з'являються через декілька годин після застосування отруйних речовин (від 2-3 до 10-12 годин). На місці ураження з'являються еритема, без болю, але часто з інтенсивним свербінням. Ще через 12-24 години кругом еритеми з'являються пухирі наповнені рідиною, які поступово зливаються і через 2-3 доби на їх місці з'являються виразки. Загоєння поступове (від 1-2 тижнів до 1-2 місяців)

. Отруйні речовини задушливої дії (фосген, дифосген) рідини без кольору, з запахом зіпрілого сіна або гнилих яблук, при звичайних умовах переходять в пароподібний стан. Стійкість на місцевості 15-30 хвилин. Пара важча від повітря в 3,5 рази. Уражаються органи дихання. Перші ознаки ураження: кашель, важке дихання, нудота, блювота, страх смерті – зникають, як тільки припиняється дія отруйної речовини. Починається стадія прихованих явищ, яка може продовжуватись від 1-2 до 12-24 годин. У цей період ознак ураження майже нема, але в організмі розвивається набряк легень.

Отруйні речовини психотомиметичної дії (типу BZ) кристалічні стійкі речовини, без кольору. В організм людини проникають любими шляхами.

Перші ознаки ураження: розширені зіниці (мідріаз), зниження зору на близьких відстанях, сухість в роті, втрата орієнтування у часі і просторі, порушення свідомості, зорові, слухові і тактильні галюцинації, страх. При відсутності лікування такий стан може продовжуватись від одної до п'яти діб, а потім, протягом 1-2 тижнів залишається стан астенії. Після перенесеного психозу потерпілі не пам'ятають, що відбувалось під час психозу.

Отруйні речовини подразливої дії (типу CS, CR), кристалічні речовини без кольору. Викликають подразнення слизових оболонок при концентрації 0,005 мг/л.

Перші ознаки ураження: пекота і біль в очах, носоглотці, за грудниною, сльозотеча, чхання, кашель, слинотеча, задишка, нудота, блювота, іноді пронос, носова кровотеча. Симптоми подразнення продовжують зростати і після одягнення протигазу (виходу із зараженої дільниці) протягом 10-15 хвилин. Ознаки ураження зберігаються від 1-3 годин до двох діб.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 413 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...