Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вчені - економісти минулого і сучасності по - різному трактують сутність та особливості історичного розвитку суспільства



На потребу глибокого пізнання закономірностей розвитку суспільства світова громадська наука розробила і широко використовує цивілізаційний підхід щодо пізнання історії розвитку людства.

При підготовці другого питання важливо відмітити, що процеси глобалізації являють собою «поширення атлантизму в глобальному масштабі», «нав'язування всім країнам і державам світу західного економічного, політичного, культурного, технологічного та інформаційного коду». Це експансія американської моделі на увесь інший світ у політичній, економічній та культурній сферах. У політиці це ліберальна демократія, в економіці це ринкова модель, в культурі це стиль «фьюжн ».

З цієї позиції глобалізація має нейтральний, деідеологізований характер і стимулюється природними, історичними і навіть космічними процесами. При цьому об'єктами глобалізації стають всі без винятку країни світу, а її суб'єктом - абстрактна історична необхідність.

З огляду на політико-ідеологічні події останніх 4-5 років: натовських бомбардувань Югославії (1999 г), збройної компанії США проти Афганістану та Іраку - і відвертих офіційних виступів високопоставлених американських чиновників (включаючи президента) проти всього, що не вписується в американську систему «загальнокультурних» цінностей, не можна не погодитися з одкровенням Г. Киссенджер: «... те, що зазвичай називають глобалізацією, насправді просто інша назва панівної ролі Сполучених Штатів».

Отже, глобалізація є не що інше, як нав'язування всьому світу американської культурно-цивілізаційної моделі під прикриттям ліберал- демократичної риторики про права людини і т.п.

При підготовці останнього питання важливо відмітити, що у світовому розвитку набули активності процеси, які здійснили масштабний перетворюючи й вплив на всі сфери життя суспільства. І незважаючи на те, що світ іде у нове майбутнє, проблеми людства ще далекі до вирішення. Ці проблеми мають світовий характер, торкаються життєво важливих питань у сіх країн і народів, кожного із нас. Вчені по – різному підходять до аналізу глобальних проблем та їх розв'язання.

Рекомендована література [ 1, 2, 3, 5, 7, 9, 10, 12, 15, 18, 20]





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...