Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бюджетний процес



§ 1. Поняття та принципи бюджетного процесу

За допомогою правових норм держава ретельно регламентує відносини, що виникають із моменту формування всіх видів бюджетів до моменту звітування про їхнє виконання, встанов­лює порядок і послідовність дій учасників бюджетних право­відносин. Саме процесуальні норми бюджетного права закріп­люють порядок отримання державою доходів, їх розподілу між різними бюджетами та використання, забезпечуючи здійснення завдань і функцій державою та місцевим самоврядуванням.

В юридичній літературі щодо сутності й змісту бюджетного процесу існує багато думок1. Традиційним є визначення бю­джетного процесу як сукупності дій уповноважених органів держави та місцевого самоврядування щодо складання, роз­гляду, затвердження й виконання бюджетів, а також складан­ня, розгляду й затвердження звітів про їхнє виконання, здійсню­вана на підставі норм бюджетного права. Таким чином, у широкому розумінні бюджетний процес становить засновану на владних повноваженнях Діяльність відповідних органів, підпо­рядковану суворим процедурам у галузі бюджету.

В ст. 2 Бюджетного кодексу України дають дещо інше виз­начення бюджетного процесу — це регламентована нормами правова діяльність, пов'язана зі складанням, розглядом, за­твердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх вико­нанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що склада­ють бюджетну систему України. Як вбачається, таке визначен­ня є не досить вдалим, оскільки не передбачено стадію складання й затвердження звітів про виконання бюджетів, яка забезпечує зворотній зв'язок бюджетної діяльності та реалізацію принципів гласності, прозорості й ефективності.

Така діяльність має циклічний і періодичний характер. Бюд- жетний цикл, на відміну від бюджетного періоду, який дорів-

1 Див.: Фінансове право: Підручник / Відп. ред. Л. К. Воронова. -Харків: Консум, 1999. - С. 164-166.


нює календарному року, містить у собі проміжок часу від по­чатку формування бюджету на рік, який планують, до затвер­дження звіту про його виконання. Отже, бюджетний цикл вклю­чає: 1) період формування бюджету, 2) виконання бюджету, 8) пільгові бюджетні терміни (час дії тогорічних асигнувань за капітальним вкладенням), 4) період звітності. Сьогодні в Ук­раїні бюджетний цикл дорівнює близько трьох років.

Бюджетний процес складається з відповідних стадій, які визначено змістом і характером діяльності державних органів, внаслідок чого така діяльність набуває нових якостей.

Традиційно в бюджетному процесі виокремлюють п'ять стадій:

1) розробка та складання проекту бюджету;

2) розгляд проекту бюджету;

3) затвердження проекту бюджету;

4) виконання бюджету;

5) складання, розгляд і затвердження звіту про виконання
бюджету'. Виділення таких стадій визначено логікою та історичною природою самого процесу2, оскільки вони охоплюють всю діяльність державних органів, починаючи від усвідомлення необхідності здійснення видатків на відповідні потреби, їх прогнозування, винаходження дохідних джерел для покриття що. Але в ст. 19 Бюджетного кодексу України закріплено чотири стадії бюджетного процесу, а саме: 1) складання проектів бюджетів;

2) розгляд і прийняття закону про Державний бюджет, рішень місцеві бюджети;

3) виконання бюджету, в тому числі в разі потреби внесення до закону про Державний бюджет України, рішення про її бюджети;

4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету й прийняття рішення щодо нього.

Такі стадії проходять усі бюджети, що складають бюджетну систему України: Державний бюджет і місцеві бюджети. Вихо-

1 Раніше Законом України «Про бюджетну систему в Україні» від 29 липня 1995 р. було закріплено саме такі стадії бюджетного процесу.

Анисимов А., Крылов Г. Бюджетний процесс и бюджетний календарь // Хозяйство и право. - 1995. - № 10. - С. 64.



Глава 9


Бюджетний процес




дячи з того, що джерелом утворення всіх бюджетів є націо­нальний дохід країни, який має динамічний характер, залежить від розвитку економіки, і який обчислюють, як правило, щоріч­но, законодавчі та виконавчі органи, що беруть участь у скла­данні», затвердженні й виконанні бюджетів, кожного разу нано­во, періодично та систематично проводять оновлення стану відно­син, розмірів його доходів і видатків. Усі стадії бюджетного процесу ретельно регламентовано процесуальними нормами бюджетного права, що забезпечує чітке планування та дотри­мання бюджетної дисципліни. Разом з тим вищезазначені стадії слідують суворо послідовно, одна за одною і їх порядок не може бути змінено ні в якому разі. Окрім того, кожна зі стадій бюджетного процесу в свою чергу теж складається з декількох етапів, які також є обов'язковими.

На кожній стадії бюджетного процесу розв'язують питання, які не можуть бути розглянуті в інший час. Наприклад, питан­ня надання міжбюджетних трансфертів, закріплення процент­них відрахувань від загальнодержавних податків і зборів вирі­шують на стадії складання бюджету, а остаточно затверджують на стадії прийняття закону про Державний бюджет. Відкриття та реалізацію бюджетних асигнувань здійснюють на стадії ви­конання бюджету й тільки після його затвердження тощо.

Бюджетний процес ґрунтується на відповідних правових за­садах,, принципах, які є гарантією чіткого й неупередженого планування, ефективного використання коштів, дотримання фінансової (бюджетної) дисципліни та здійснення постійного контролю за виконанням бюджетів і відбивають важливі риси бюджету. Такими засадами є як принципи, властиві бюджетній системі України взагалі, так і притаманні тільки бюджетному процесу. До першої групи належать принципи, закріплені ст. 7 Бюджетного кодексу, а саме: єдності бюджетної системи Украї­ни, збалансованості, самостійності, повноти, публічності та прозорості тощо.

Друга група містить принципи, властиві тільки бюджетному процесу:

1) принцип розподілу бюджетних повноважень між органа­ми представницької та виконавчої влади. Наприклад, законо­давство встановлює такий розподіл повноважень за стадіями бюджетного процесу: формування та виконання бюджету нале-


жить до компетенції виконавчих органів, а розгляд, затверд­ження та здійснення контролю за виконанням бюджету — до компетенції представницьких органів;

2) принцип спеціалізації бюджетних показників. Його реалі­-
зують через бюджетну класифікацію, яка, згідно зі ст. 8 Бюд­-
жетного кодексу, закріплюючи вичерпний перелік доходів і
видатків бюджетів, полягає в конкретизації доходів за джере­-
лами, а видатків — за цільовими напрямами;

3) принцип щорічності бюджету, тобто обов'язкового прий­-
няття бюджету кожного року до початку планового року, що
дозволяє виявити тенденції розвитку країни, дослідити зміни
темпу росту виробництва тощо. Дуже важливим є прийняття
Державного бюджету до настання планового року, оскільки це
передбачає й забезпечує своєчасну концентрацію фінансових
ресурсів у бюджеті та фінансування потреб держави й суспіль­-
ства.

Окрім того, потрібно наголосити на таких принципах: глас­ності, що передбачає широке обговорення проекту бюджету, доведення його до відома населення, публікацію затвердженого бюджету; наочності — відображення показників бюджетів у взаємозв'язку з економічними показниками розвитку України; достовірності, що передбачає використання під час формуван­ня бюджету його реальних показників тощо; послідовності вступу до бюджетної діяльності державних органів.

Всі стадії бюджетного процесу перебувають під контролем Рахункової палати, яка діє від імені Верховної Ради України й місцевих органів влади, що зміцнює фінансову дисципліну учас­ників бюджетної діяльності.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 457 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...